Ihlamurlar altında İstanbul

ıhlamur kökeni etimolojisi ağacıBana göre bir şehirde ne kadar açık alan varsa, ne kadar park ve bahçe varsa, ne kadar ağaç varsa o şehir o kadar medenidir. Ruhsuz birçok bina ile tarumar edilen İstanbul şehirleşme konusunda dünyanın en kötü örneklerinden biridir. 

Bunu zaten biliyorduk Bolat sadede gel bakalım!

Efem, iyi haber şudur ki, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu “2013 Ihlamur Eylem Planı’nı başlatmış. Bakanın açıklamasına göre, Estambul`a 2012 yılında yıl 100 bin erguvan dikilmiş, Bakan Eroğlu 2013 yılını ıhlamur dikimi yılı olarak görüyormuş. Kendi deyimi ile` `Bu sene inşallah tam 100 bin ıhlamuru toprakla buluşturacağız`` demiş. Bence de güzel fikir tebrik etmek lazım, sayın Bakanı.

Şehrin her noktasına dikilecek olan ıhlamurlarla yazlar çiçek gibi kokacaktır diye düşünüyorum. Dil bir ulusun aynasıdır, o zaman bilelim Ihlamur kelimesi hangi kökten gelir. Ayna ayna söyle bana Ihlamur’un kökeni nereden gelir? Bugün kullandığımız anlamda Ihlamurun kökeni Rumca’dan gelir. Kelime Fleri, Flamuria, Flamuri’dir fakat dilimizde iki sessiz harfi kelime başlamayacağından “Ihlamur” haline dönüşmüştür.

Ihlamur kelimesinin kökeni, etimolojisi

Kelimenin ingilizcesi “linden” Almancası “linde” dir. Kelimenin özünün Germen kökenli olma ihtimali daha yüksek. Yani İngilizceye Almancadan apartılmıştır. İsveçli ünlü Botanikçi Carl Linnaeus’soyadının da linden-kökeninden türetilmesini buraya not düşmek lazım. Zira Botanik bilimini sınıflayan adamdır kendisi. Anlatılanlara göre Papaz olan babası çiçekleri çok sever ve ıhlamur kutsal olduğu için kendi soyadını ıhlamur yani linde kökeninden türetir. Carl doğduğunda babası o botanikçi olsun çiçeklere merak salsın diye onu çiçekler içinde bir beşiğe koymuşlardır. Hakikaten de dilekleri tutmuş tutmuş ve oğlu Botanikçi olmuştur.

Ihlamur Ağacı


Ihlamur ağacı; Ihlamur Kasrı, Ihlamur Sokak, Ihlamur Yokuşu, Ihlamur Caddesi şeklinde İstanbul'a sinmiş bir isimdir. Ihlamurlar altında içilecek bir fincan kahvenin, bir bardak çayın tadına doyum olmaz diyorum. Şimdiden İstanbul’a hayırlı olsun diyorum.

Yorumlar

Nesrin dedi ki…
Ihlamur kokusu İstanbul'a çok yakışacak, dilerim planlandığı gibi gerçekleşir bu proje..
Adsız dedi ki…
Ne hoş kokar değil mi o ıhlamur ağaçları..Dinlendirici..

sEVGİLİ Bolat, harkulade bir konuya açıklık getirmişsiniz bilgilerle..
Biz Kadıköy'lüler çok ama çok çokk şanslıyız bu konuda.
sanırım 5-6 yıl önce Belediye bahçesi olanlara bir çağrı yaprı, site yöneticilerini de buna dahil etti. Müracatlarımızı yaptık, zaten ben Boğaziçili olduğumdan bahçemize ekmiştik, Bu isteklede çok büyük olan bahçemize belediye 2 fidan hediye etti ve dikimi bizzat gerçekleştirdiler. Şimdi 3 erguvanımla mesti figan yaşıyorum-z :)

Ihlamura gelince iğde ağacı kadar severim elbett. Yine belediye tümmm yollarımızı ıhlamura boğarak yol boyu onlaaarca ağaç dikti..
Yaz gelince doğal parfümüyle çoğu akşam genzimden geçip, ruhuma kadar gözlerim dolabiliyor bu kokuyla..
Bencede harika bir karar almış. İBB.oRMAN VE SU İŞLERİ.

çok teşekkürler emeğinize :)
sevgiler.
Ozlemaki dedi ki…
φλαμουριά (flamurya- sondaki "a" yarım ses okunacak) bir ıhlamur bahçesinde bir sabah tarçınlı , ballı ıhlamur içerken ruhumuz afsunlanacak.
inşallah =)
Bettra dedi ki…
Eh güzel işleri de tebrik etmek lazım elbette! Çok sevindim :) Bayılırım ıhlamurun kokusuna da çayına da.

Geniş çimenli parkları olsa bu şehrin, üzerine uzanıp gökyüzünü seyretmek, güzel bir kitabın sayfalarını çevirmek için. Rengarek çiçeklerle örtülmüş bahçeleri olsa huzurlu yürüyüşler için. Kooocaman meydanları olsa keşke bu yaşadığımız şehrin taaa eskilerden gelen.Banklarında oturup geleni geçeni seyretmek için aylak saatlerde. Nerdeee :( Taş var sadece burada. Üstüste dizilmiş, ruhsuz taş binalar.Göğü saklayan, kuşları saklayan taş binalar.

Not: Bence burası daha çok küçük bir ansiklopedi ayarında...

Sevgiler,
Başak dedi ki…
Ne güzel, İnşallah gerçekleşir. Antalya da yıllar önce portakal bahçeleri içinde mis gibi kokardı. şimdi o güzelim portakal bahçeli evler beton binalara teslim oldu..Birileri de buraya el atsa çok iyi olacak..
Unknown dedi ki…
Ne guzel haber bu Bolat! Benim yasadigim sehirde de bir suru ihlamur agaci var, yazin kokusundan sarhos oluyoruz :-) Yalniz 'yankee'ler ihlamurun nimetlerinden habersiz, saka gibi :-)))
devinim dedi ki…
Çok güzel bir uygulama,seçimse harika mis gibi kokar ıhlamur çiçceğide çok hoş ve göze hitap eder sevindim doğrusu dilerim diğer illerdede bu tarz uygulamalar başlatılır.ıhlamur tadında ıhlamur kokulu günler dilerim.
Uyuşuk Hayalperest dedi ki…
Hayırlı olsun. Ve şifadır ıhlamur. Değil mi? :)
Ozlemaki dedi ki…
bu yazının üstüne ıhlamur ve limon hikayesini de hatırlamak lazım: http://ozlemaki.blogspot.com/2012/06/ihlamur-ve-limonun-hikayesi.html
Mutlu Eller dedi ki…
Güzel karar. Umarım İstanbul`da ıhlamur ekecek toprak bulurlar!!!!
VuslaT dedi ki…
Harika bir haber, ıhlamur ve iğde ağaçlarının kokusunda yaşamak şahane bir duygu. Keşke her ilimizde simgesel onlarca ağaç olsa. İllerimiz yeşile, ve mis kokuya doysa...
gÜZEL BİR YAZIYDI SEVGİLİ bOLAT. Teşekkürler..
Satır Arası dedi ki…
Kadıköy'de oturuyorum ve bulunduğum sokak ve cadde de o kadar çok ıhlamur ağacı var ki. Geçtiğimiz aylarda mis gibi kokuyordu her yer...
Ne güzel bir seçim olmuş.
İyi akşamlar.
ayca dedi ki…
Duyduguma cok sevindim. Ihlamur kokusu yakisir Istanbul'a:) Of ozledim yine Istanbul'u simdi!
Blogger Bolat dedi ki…
Kesinlikle çok yakışacak :)
Blogger Bolat dedi ki…
Kışın ara sıra çayı içilirse de fena olmaz :)
Blogger Bolat dedi ki…
Ne güzel haber, ben de bir kaç adet dikmek istiyorum :)İstanbul'a çok yakışan bir ağaç bence de :)
Blogger Bolat dedi ki…
İnşallah diye başlayayım Özlemaki, o zaman, ama Başak da diyor ki Amerikalılar bu ağacın meyvesini kullanmayı bilmiyor :)) kokusu çok güzeldir çok severim ben :)
Blogger Bolat dedi ki…
Bettra, keşke o geniş parklar geniş alanlar olsa ama TOKİ aracılığı ile saksılara bile bina dikecekler :))
Blogger Bolat dedi ki…
Gelişirken ortalığı tarumar etmemek lazım ama bunu kime anlatacağız :(
Ozlemaki dedi ki…
teyzemin bahçesinde var bir tane 3. kata kadar uzadı boyu hem de! onun altında oturmak resmen üç seans psikanalize eşdeğer bence =)
öte yandan üstad Başak kıymetini bilir ıhlamurun, gerisini boşver =)
Blogger Bolat dedi ki…
Allah o yankeelerin tepesinden baksın, eşekli hoşaflı bir deyim vardı bunu yankeeler için mi kursak acaba :))
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkürler bence de güzel bir seçim olmuş Ihlamur :)
Blogger Bolat dedi ki…
Aynen efem hayırlı olsun, içenlere şifalar olsun :)
Blogger Bolat dedi ki…
Semi, bam telime bastın :)))ah semi ahhh ahhh...
Blogger Bolat dedi ki…
İğde de güzel kokar Vuslat değil mi, çocukken sonbaharda meyvelerini yemişliğimde vardır ama kokusunu da tadını da unuttum, sağ olasın hatırlattığıniçin çocukluğuma gittim bir an :)
Blogger Bolat dedi ki…
İyi ye iyi kötüye kötü diyoruz Gülşah :) bence güzel bir uygulama olur şayet verdiği sözü tutarsa sayın Bakan :)
Blogger Bolat dedi ki…
İstanbul özlenmez mi, ben bugün tüm gün İSO daydım eğitim için Haliç ayağımızın altında :)
Elif dedi ki…
Kozyatağında çalışırken, her sabah işyerime yakın ıhlamur parkından geçerdim.Zeytin ağacından sonra en sevdiğim ağaçtır.Fakat o parkta hiç açabilen ıhlamurları göremedim. Harika kokular içinde işe gidiyorsunuz. Akşam üzeri koca koca adamlar merdivenleri toplamış, keçi misali, ağaçları dallarını kıra kopara ıhlamur çiçeği toplarlardı.İçim acımıştır o ağaçlara.
Hayırlı olsun Istanbul`a ιhlamurlar, umarım gönüllerince çiçek açarlar mis gibi kokuturlar İstanbul`u.
Demekki bundan sonra havaalanindan cikar cikmaz egzos kokusu yerine ihlamur kokusunu icimize cekecegiz..Misss kokulu Istanbul..
Unknown dedi ki…
Brokoli kafa hepsi :-)))
Blogger Bolat dedi ki…
Saygı denen olay biraz eksik ondan olsa gerek, ıhlamur ağacına zarar vermek kimsenin istemeyeceği bir şey. Biraz şehirlileşmemiz lazım sanki :)
Blogger Bolat dedi ki…
Umarım öyle olur :) miss gibi ıhlamur çiçeği kokar her yer :)
LILA MOONLIGHT dedi ki…
Cok guzel bir haber bu Bolat, gunume gulumseme kattin bu guzel ihlamurlu Istanbul haberiyle : )
Blogger Bolat dedi ki…
Rica ederim, ne demek :) hep gülümseyin.
METAMORFOZ dedi ki…
Mardini gördükçe ve burada yaşadıkça istanbul ne kadar da yeşil ne kadar da medeni bir şehirmiş anladım...
Ozlemaki dedi ki…
hocam, şu anda ıhlamur mayası yapıyor Özlemaki =)
yarın ekmek yoğurulacak!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi