İstanbul şarkıları, İstanbul türküleri ve şarkı sözleri


Hepimizin hayatında İstanbul'un önemli bir yeri vardır. İstanbul ile ilgili onca şarkı dinledim. Hepsini derli toplu bir blog yazısında toplayayım istedim. Dostlar, emin olun  tam iki saatimi aldı! Bu şarkıları dinlerken bazı ortak özellikler fark ettim. 

İstanbul için söylenen şarkıların ve türkülerin ortak özellikleri 

İstanbul şarkılarının öznesi ayrılık acısı. İstanbul içinde yaşanan yalnızlık hissi. Kalabalık, şehrin tarih ve coğrafyasına yapılan vurgular önemli ama bu şarkılarda en berbat olanı İstanbul'a olan nefret!

İstanbul seni sevmiyorum şeklindeki haykırışlar! Seni yenecaam şeklinde atılan naralar, tripler. Çekip gitmek istemeler, küstüm sana ben tavırları.

Şehrin güzelliklerinden faydalanırken iyi, şehrin içine ederken iyi ama hatun kişi ya da adam seni terk edince saydır İstanbul'a! Beceriksizim deme! Nerde yanlış yaptım deme! Yaz İstanbul’a sinkaflı şarkı! Başımız sıkışınca İstanbul’u satışa çıkarmışsız. 

İstanbul'un mevsimi konusunda da seçiciyiz. İstanbul'da sonbaharı çok seviyoruz. 

Ama ne olursa olsun hangi şehrin üzerine bu kadar şarkı yazılmıştır? They might be giant, İstanbul is not Constantinople bile dünyanın en önemli barlarının halen söylenen en önemli fiks şarkılarından biri. Türkçesi için Rashit uyarlamasını dinlemenizi tavsiye ederim. Ben başarılı buldum. Dario Moreno'dan da dinleyebilirsiniz aynı şarkıyı

Paris Combo'nun ve Marck Aryan'ın İstanbul şarkılarına ne demeli!

"Kısaca seni seviyoruz İstanbul" deyip İstanbul şarkılarıyla başlıyoruz. Her meşrebe her bünyeye uygun İstanbul şarkısı var bu postta. İstanbul'a hüzün yakışıyor ama İstanbul'a mutluluk daha çok yakışıyor sanki.

Bu Sabah Yağmu Var İstanbul'da - M.F.Ö

MFÖ'yü sevmeyen var mıdır bilemem! Benim pek sevdiğim bir şarkıdır. Ne zaman yağmur yağsa nerede olursam olayım aklıma İstanbul gelir. Mazhar, Fuat, Özkan tarafından bize armağan edilen şarkıdır.

Ah Güzel İstanbul

İstanbul'un güzelliğini anlatan en güzel şarkılardan biridir. Bin kez dinlesem bıkmam. Var mı İstanbul'dan daha güzel şehir! Bence yok!

Ah güzel istanbul benim sevgili yarim, güzelliğin aksetmiş boğazın sularına, benim herşeyim sensin seninle bahtiyarım, ah o kızlar sarılmış sinene kollarına...

İstanbuldayım Takılıyorum - Nil Karaibrahimgil

Tiineycır değiliz ama bu Nil karaibrahimgil dinlemeyeceğimiz anlamına gelmez blog ahalisi. Ben Nil'in şarkılarını beğenirim en beğendiğim şarkılarından biridir...

İstanbuldayım,
takılıyorum,
doğru değil seni düşünüyorum,
bazen bir durup nefes alıyorum ,
içimde bir umut, bir umut...

İstanbul Sokakları - Mustafa Keser

Ben bu şarkıyı Mustafa Keser'den çok dinledim. Güzel şarkıdır. Bu şarkıyı kim söylese güzel söyler. Çünkü şarkı güzel. Bu sadece bir mayhane şarkısı değildir amma velakin benim aklıma Kumkapı meyhaneleri gelir! Mey zamanımız mı gelmiştir nedir, bilemedim! Yoksa Mustafa Abi'nin Beylerbeyi'ndeki mekanından yer mi ayırtsak!

İstanbul İstanbul Olalı -Sezen Aksu
Bloğumunla adaş şarkı sözü. İstanbul denince akla gelen üç şarkıdan biridir. Belki birinci, belki ikinci, belki de üçüncü. Yanılıyor muyum? Ah o klarnet taksimi yok mu, beni benden alır. 

Uzanıp kanlıcanın orta yerinde bir taşa, gözümün yaşını yüzdürürüm Hisar'a doğru....Bir lodos lazım şimdi...Söverim gelmişine geçmişine ayıpsa ayıp. Ah İstanbul İstanbul Olalı hiç görmedi böyle kader!

Kız Sen İstanbul’un Neresindensin - Emel Sayın

Of Of pek severim, gerçekten İstanbul ile özdeşleşmiş bir şarkıdır. En güzelini Emel Sayın söyler.

Duruşun andırır asil soyluyu
Hisar, Kuruçeşme, sahil boylu mu?
Arnavutköylü mü Ortaköylü mü?
Kız sen istanbul'un neresindensin?

İstanbul kafasi - Dolunay Obruk


NTV'de güzel bir program adı ve aynı zamanda bir şarkıdır. Çok da içlidir. Güzel bir İstanbul şarkısıdır. Jazz Dolunay'la güzeldir.

İstanbul beni neden bir başıma bıraktın böyle
İstanbul bu neyin kafası anlayalım söyle
İstanbul yine gözlerinden düşüyor yağmur
İstanbul kendini unutturmu bana nolur
Gülmeyi öğrendim ben burada
Sevmeyi sevilmeyi terk edilmeyi...


İstanbul’da Sonbahar - Teoman
Oğlumun adaşı, sevdiğim bir şarkıcıdır. Çok dokunaklı söyler. Beni çocukluk rüyalarıma götüren şarkıdır. Kendisini bir bar taburesi üzerinde çok dinlemişliğimiz vardır. Akşama doğru azalırsa yağmur....

Kandilli - Leman Sam

Bir Cumartesi akşamı Kandilli'de bir çilingir sofrasına kurulasınız gelir. Kandilli'de bir çilingir sofrası, balık roka bir de yanında rakı, insan hali saza söze maraklı, martı uyur şişe dibi görünür...

İstanbul’da Olmak Vardı - Suavi

İstanbul'da tekneden balık ekmek yemek, Emiönü keşmekeşi diyorsanız bu şarkıyı atlamak ayıp olurdu.


Köprüde balık ekmek yemek,
dolmuşa hadi gidelim demek,
ver elini yenikapi ver elini bebek, tarabya
şu anda oralarda olmak vardı ya...

Ağlıyor İstanbul - Gurup Gündoğarken

Ağlıyor İstanbul ağlıyor kalbim,
Ağlıyoruz ben sessiz İstanbul sessiz,
Ağlıyor İstanbul ağlıyor kalbim,
Ağlıyoruz ben sensiz İstanbul sensiz...

Yarim İstanbul’u Mesken mi Tuttun- Şükriye Tutkun

Şükriye Tutkun tarafından dilimize pelesenk olmuş şarkı, büyük şehirde kayboluşu en iyi anlatan türküdür. Kimsenin sevdiceğinin İstanbul'da kaybolmamasını diliyorum. İstanbul bize güzel çağrışımlar versin.

İstanbul’a Ait - Yavuz Çetin

Rock tınılarındaki bu şarkı Cihangir sokaklarındaki huzursuzluğu bana en iyi yansıtan şarkıdır.İnsanlar insanlar insanlar heryerdeler, sevgiden hiç eser kalmamış kalplerinde Ama yaşayan birşey var burada hala, bi parça aşk kaldı mı dersin...

İstanbul Geceleri- Serdar Ortaç

Kulüp şarkısıdır. Serdar Ortaç  şarkılarına pek aşina değilim ama çok çalındığında kulağımızın aşina olduğu şarkıdır. Bir keresinde KKTC dönüşü hava alanında mercimeğin inglizcesini sormuştu.

İstanbul Attack - İstanbul Geceleri

Rap formatındaki şarkıyı seviyorum. Tam genç işi insanın kanını kaynatıyor. Ramiz ağzına sağlık diyorum.

Gece üç beyoğlu canlı bomba. Bıyıklı ablalar sağda solda, gelde bu akşam sarhoş olma. Elimde gazoz içinde vodka...


İstanbul’u özledim - Uğur Işılak

Gurbetçi çocuğu olmasından olsa gerek İstanbul'u özledim derken bana o duyguyu verdi. Parça için modern arabesk diyebiliriz.

İstanbul Sokakları- Kramp

Kramp 80'li yılların rock grubudur. Kaliteli müzik yaparlardı ama biraz kuzey özentisi var sanki. Olmaz olmaz zorlasan da bizden bir kuzeyli barbar saçmalığı çıkmaz. Biz Akdenizliyiz. İstanbul Sokakları gayet güzel şarkıdır.

Bitmiyor İstanbul’un Eğlencesi  ­- Murat Boz

Kaçırdığım jenerasyonun eğlenceli adamıdır. Sevimli insan, şarkı da fena değil daha ne olsun. Bir Kramp derinliği var mı? Sonuçta pop! Olması mümkün mü?

Sensiz İstanbul’a Düşmanım  Gripin / Emre Aydın

Güzel şarkıdır. Kelimelerden alacaklı bir sağır gibi, içimi döktüm bugün...Güzel sözler bunlar. Dinlesi şarkıdır. Kırıldı ayna paramparça, ne varsa kadınım...Bir kadınla İstanbul'u karşılaştırır ki yanlıştır.

Aziz İstanbul - Münir Nurettin Selçuk

Nedense ben bu şarkıyı Zekai Tunca'dan dinlemeye alışmışım. Bana eski İstanbul Beyefendilerini anlatan şarkıdır. Hüzün doludur. İstanbul Azizdir. Ama biz kıymetini bilmeyiz. Ne kadar pejmurdelik varsa tebelleş ederiz İstanbul'a. İstanbul'a tepeden bakarlar! O tepe muhtemelen bir Plaza tepesidir! Nur içinde yatasın büyük şair Yahya Kemal

Ada Vapuru - Sezen Aksu

Tam bir yaz şarkısıdır. Gerçi Adalılar biz misafirlerden bıkmıştır ama siz orada konut almışsınız diye bizim Ada'nın güzelliklerinden nasiplenmeyeceğimiz anlamına gelmemeli değil? Maganda var mı? Var! Uğursuzu var mı? Var! Ama napalım adayı da Ada vapurunu da seviyoruz.

İstanbul Hatırası - Sezen Aksu

Ah be Sezen Aksu! Hiç bir şey kalmadı o şarkıdan. Ah ne o sevgi, ne o ızdırap ne de Markiz kaldı! Bir belgeselde kullanıştır bu şarkı. Ülen İstanbul naralarını duyarsınız belgesel girişinde! Ülen Cünety abi gençliğimizin uçan adamı! Ceza, Sezen Aksu, Orhan Gencebay ve daha bir çok Müzikle ilgilenen ustatlarimiz o belgeselde. Arkın Allen neyini öttürüyor.  Babazula yine baya bir yer işgal eder o belgesel de.
Alesandırın konuşmasına da hastayım! İhkanze program be abi!

İstanbul - Levent Yüksel

90 yıllar da başkadır. Bir geçiş dönemidir. Bir kaç verimli insan çıkarmıştır piyasaya 90'lı yıllar onlardan biri de Levent Yüksel.

Saçlarını dağıtır rüzgar yedi tepe üzerinden, hatıralar tarihin küllerini savurur... Kadını kısrağa benzeten dizesini saymaz isek kaymak gibi şarkıdır. Yarim İstanbul gel öpeyim gerdanından...

İstanbul - Duman

Hızlı, ritmik bir şarkıdır. Bu şehir kanımızı emer ama yinede ölmeye değer gibi oksimoron durumlar sözkonusudur. Yaşınız kırkı geçti ise bu şarkı sizi yorar!

Pinhani – İstanbul’da

Vokalist Sinan Kaynakçı huzur verici  kadife gibi bir sese sahiptir. İstanbul'da kimim var! İstanbul'da neyin var! Diye merak ediyorsanız şarkıyı dinleyin derim... Öyle yumuşak yumuşak sorgular sizi.

İstanbul Bekliyor - Erkan Güleryüz

Bu şarkı ile ilgili hatırladım tek şey " İsstanbuull bekliyorr!" şeklinde yarım yamalak nakarattır. Öküzlüğüme verin lütfen.

İstanbul Ağlıyor - Gülay

Beni ağlatan kadın, beni ağlatan şarkı! İstanbul ağlıyor, sen ağlıyorsun...onlar ağlarda ben ağlama mı? Ben de ağlıyorum. Ülen sevdiceğim de yanımda bana ne oluyor! Alttan vermişler bir de şiir öff!

Neden Geldim İstanbul’a - Erkan Oğur

Allah söyletmesin "Nerden geldim İstanbul'a" şeklinde bir nida! Şehirle derdimiz yok ama çok insanı harcamış! Nerden geldim İstanbul'a, tutuldum kaldım avare, şimdi bin kere pişmanım, vakit geçti ah ne çare! Ahhh Ahhhhhhhhh gelmezzz olaydımmmmmm görmez olaydımmmm, tek seni cilveli İstanbul, görmez olaydımmm!
Bu şarkının hikayesini yazdım. Bir Ermeni vatandaşımız Amerika'da yazmış bu türküyü!

İstanbul Şehri - Erol Evgin - İstanbul Bizi Affet

Bin şehre bedeldir der şarkı çok doğrudur. Erol Evgin'i severiz...İstanbul bizi affet,ne olur
biz ettik,sen eyleme! ilk aşkım benim,ilk gözağrım geri dön düşlerime...

İstanbul’dan Kız mı Alınır - Göktan

Şarkı olsun diye şarkı yazmak. İstanbul'dan kızmı alınır? Ya nerden alıcan! Mozambikten mi alıcan! La havle, saydıracan şimdi bana!

Emel Sayın – İstanbul Kazan Ben Kepçe

Ortaköyde gezdim durdum,  bardan bara seni sordum.  Emirgenda dinlendim, kumkapıda demlendim, kadeh kadeh içince şu dünyaya boş verdim...
Aşığım bu kadına itiraf ediyorum. İstanbul kazan ben kepçe. O kepçe benim!

Bekle Bizi İstanbul - Edip Akbayram

Bir zamanlar dilimize pelesenk olmuş şarkıdır. İnceden siyaset vardır içinde. İdealimizdeki İstanbul'a hala kavuşamadık sattımın!
Salkım salkım tan yelleri estiğinde
Mavi patiskaları yırtan gemilerinle
Uzaktan seni düşünür düşünürüm

İstanbul- Ezginin Günlüğü

İstanbul İstanbuull  dedim de geldim! Anam ayırmazdı benden gözünü...Beni ne dertlere saldın İstanbul!
Anam'da gitti bir ben kaldım İstanbul'da. Seni seviyorum ülen İstanbul seni seviyorum! Bolat seni yenmeyecek, Bolat sana kazık çakmayacak! Seni sevecek ülen İstanbul!

İstanbul’da - Mirkelam

Ezgininin günlüğünün söylediği o şarkının için edilmiştir. Daha ağırını söyleyecektim ama kendimi zor tuttum! Mirkelam'ın diğer şarkılarını seviyoruz. Bu şarkı olmamış!

Yeni Türkü – Nargilem Duman Duman

Kıpır kıpır bir şarkı. Bu şarkıda devletin sillesinden çekinilmesi gerektiğini bize eğlenceli bir şekilde anlatıyor. Buna rağmen devlete  isyan dersen şarkının tüm sözlerini yeniden yeniden okuman lazımdır.
İstanbul'un zabitleri hala yamandır, gazı vardıri TOMA'sı vardır! Aman diyeyim!

Yedi Tepe Dar Gelir - Ferhat Göçer

Yeditepe dar gelir sen gittin gideli, yüzün gülmez oldu hadi dön geri...

Adalardan bir yar gelir bizlere - Yesari Asım Arsoy

Adalardan bir yar gelir bizlere,
aman allah gözlere bak gözlere
ipek çorap varsın düşsün dizlere yallah

Beyoğlu’nda Gezersin - Gökçen Kaynatan

Beyoğlunda gezersin, gözlerini süzersin, ahhh! Sevdiceğim, yavrucağım, niçin niçin beni üzeresin...Mavi boncuk takarsın, çok canları yakarsın....

Pamela – İstanbul

Bu şarkı sanki bir uyuşturucu müptelası olmuş bir kızın başından geçenleri anlatıyor gibi gelir.

İstanbul’u Dinliyorum - Zülfü Livaneli

İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı
önce hafiften bir rüzgar esiyor;
yavaş yavaş sallanıyor
yapraklar, ağaçlarda...
Varolasın Orhan Veli, iyi ki var olmuşsun, edebiyatımızın direği!

Üsküdar’a Giderken - Zeki Müren

Çok önemli bir klasiktir hele de Zeki Müren'den bu şarkıyı dinlemek insanı geçmişe götütür. Yeni nesil ne düşünür bilemem...

Yaşar Kurt – İstanbul

İstanbul seninle yaşadım yüzyıllar boyu,
Beyaz elbiseni çok sevdim,
Esmer tenini...
Çok güzeldir, kesinlikle dinlemenizi tavsiye ederim. Ağzına sağlık Yaşar Kurt.

İstanbul İstanbul - Kesmeşeker

Dünyada bir sehir,
Sehirki ne sehir 
Londra,Paris,Roma 
Bu cok farkli bir maya 
Ne doguda ne batida 
Ben asyadayken 
Sen avrupada 
Birakip gitmemi isteme benden,istesem de gidemem
Sevdim bir kere!
Yasamaya devam 

Bulutsuzluk Özlemi – Kütürdet Beni Rutubet

Sızım sızım sızlasa eklem yerlerim, yapıs yapıs ıslanmıs olsam da, yine de seni severim... Bu şarkıyı sevemedim Nejat Baba!

Mavi Sakal – İstanbul

Biz üniversitedeyken ingiliz aksanıyla şarkı söyleyen, sıkıcı orkestral aranjmanlara sahip bir gruptu! O partiye katıldım ama içtiğim tatlı biradan başka bir şey hatırlamıyorum.

Yılmaz Morgül – Elveda İstanbul’a

Çok ağlak! Sevemedim şarkıyı! Dinle şarkıyı çık köprüye o biçim yani!

Düş Sokağı Sakinleri – İstanbul Akşamlarım

Düşlerdir yollarımı ak gelinliğe giydiren
Büyüler dünyamı yakar zehirleyen dansların
Kuytulara bırakılır hep yaşlanan İstanbul aşklarım...
Hüzünlü bir şarkıdır...

Yeşim Salkım – İstanbul Yedi Tepe

Tutmadım!

Yangın olur biz yangına gideriz - Mustafa Keser

Yangın olur biz yangına gideriz,
düz ovada keklik gibi sekeriz,
yokuşlarda şahin olur uçarız,
sandık sandıklar içinde çok şanımız var,
hazreti mevlaya yalvarmamız var,
beyoğlu'ndan çıktık sandık selamet,
galata'ya vardık koptu kıyamet,
murşit reis sandık sana emanet...

İsmail Türüt – İstanbul Kızı Suzan

İstanbul kizi zozan hobaaa İsmail abiyi halaya alacağınız bir oyun havası...

Gurup Vitamin – İstanbul’da

Tam hatırlamıyorum ama şöyle bişi:  Moralim bozuk ceryan kesik sular akmıyor sigara bitti ...

Hüner Coşkuner – Bütün Meyhanelerini Dolaştım İstanbul’un

Öfff Öffff! Hadi bir Nevizade yapalım yada Kumkapı diyebileceğimiz bir parçadır. Hüner Coşkuner eşsiz bir sanatçımızdır. Fevkaladenin fevkindedir...

Ağlama İstanbul - Bora Öztoprak

Şarkı bende iz bırakmadı!

Bir İstanbul Hatırası - Nazan Öncel

Bu gece çok sinirliyim, İstanbul'un bir suçu yok...

Bir Garip Orhan Veli - Muazzez Abacı

Ah Orhan Veli Ahhhhhhhhh! İstanbul'da Boğaziçinde bir fakir Orhan Veli....

Bu Gece - Nev

Gölgemi alır giderim, İstanbul alır koynuna.... Çok doğru, çok doğru ifade.

İstanbul Hatırası - Kayahan

Divane Aşık Gibi - Volkan Konak

Divane aşuk gibi dolaşırım yollarda
Divane aşuk gibi da dolaşırım yollarda
Kız senun sebebune yar senun sebebune
Kaldım istanbullarda kaldım istanbul..
Kız senun sebebune yar senun sebebune da
Kaldım istanbullarda kaldım istanbul..
Bir Karadeniz klasiğidir...

İstanbul Benden Büyük - Yalın

İstanbul benden buyuk onla basa çıkamam
küçücük ellerimle seni geri alamaaaaam...

İstanbul hepimizden büyük İstanbul'la dalaşmayacan Yalın İstanbulla sevişecen gülüm!

İstanbul - Ufuk / Ercan

Bık bık bir şarkı, hiç işim olmazzzz

Üstüme Varma İstanbul - Atilla Atasoy

sana geldim içim ümitlerle dolu
beni sarhos etme ıstanbul,ne olur
bir gün ben de eririm caddelerinde
çürür kemiklerim adim unutulur...

Kirli sakallarını yedimin abisi... Hey gidi günler hey!

Herşeyinle güzelsin gönüllerde esersin - Mehsem Özşimşir

Türk musikisi sevenlerin çok keyif alacağı bir İstanbul güzellemesidir.

Biz çamlıca’nın üç gülüyüz - Yesari Asım Arsoy

Biz Çamlıca'nın üç gülüyüz
Aşk bahçesinin bülbülüyüz
Dillerde gezer söyleniriz..

Evet, İstanbul şarkıları ve İstanbul Türkülerinden oluşan bir postunda sonuna gelmiş olduk. Darısı diğer blogger arkadaşlarımızın başına. Eğer varsa meşhur başka istanbul şarkı ve türküleri lütfen yorumlara eklemeyi unutmayınız.

Canımın İstanbul Köşesi -  Erdal, Çelik


Ritmik ve eğlenceli bir şarkıdır bana göre. Kıpır kıpır insana İstanbul'da yaşama mutluluğu verir. 

İstanbul - Birsen Tezer 


O naif sesiyle ne güzel anlatır İstanbul'u Birsen Tezer. Kavga yok, gürültü yok. İstanbul'u sarp sarmalayasın gelir.

Beş dakikada bir motorunun acelesine inat, biniyorum meçhule
Ardımda martılar telaş, bırakıp gitmek var, Şimdi seni yarim, dört yan ezan, vapur vapur boğaz...





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi