Quadriga, İstanbul'un at hırsızları

İstanbul'un çalınan tarihi eserleri

İstanbul'dan çalınan eserler: Quafriga Atları - Venedik
İstanbul'un çalınan atları vardır. Bugün Venedik'in San Marko Meyda'nındaki atlar İstanbul hasreti çekmektedir. Çünkü o atlar İstanbul At Meydanı'ndan çalınmıştır.  Milattan Sonra 8. yy da II. Theodosius zamanında Sakız adasında yapılan bu atlar bugün Sultanahmet Meydanı o günkü adıyla hipodrom olarak adlandırılan At Meydanı'ndaki hipodrumda bulunuyordu. 


Haçlı Seferleri: Kutsallık uğruna nitelikli hırsızlık seferleri


O meşhur Haçlı Seferleri doğu dünyasında büyük bir soyguna dönüşmüştür. Dördüncü Haçlı Seferleri sırasında Venedik Doçu Enrico Dandolo liderliğindeki Venedikliler fırsat bu fırsat soyalım şu İstanbul'u diyerek bronzdan yapılmış atları çalıp, Venedik'e götürmüşlerdir. 1797 yılında Campo Formio anlaşmasıyla Venedik'i Avusturyalılara teslim eden Napolyon Bonapart hergelesi bu atlara göz dikmiş nasıl İstanbul'dan çalındı ise o da çalıp Fransa'ya götürmüştür. Sağlanan bir anlaşma ile 1815 yılında bu atlar kanatlanıp tekrar İstanbul yerine asıl hırsızlığı gerçekleştiren Venediklilere iade edilmiştir.


Komplekslerimiz ve İstanbul'da AVM isimleri

 

Paris'ten iade edilen Quadriga atlarının yerinde Louvre Müzesi'nin önünde yer alan Arcd De Triomphe Du Carrousel yani biz ona kısaca Karusel Zafer Takı diyebiliriz. Bu tak Napolyon'un zaferleri ve savaşta ölen Fransızları onurlandırmak için yapılmıştır. Üstündeki atlar İstanbul'dan çalınan atların kopyalarıdır.
AVM(ağzımızı yaya yaya söylüyoruz) isimleri!

Hikmetinden sual olunmaz Türk halkının gittiği Crousel AVM İstanbul Bakırköy'de bize bu anıları mı yaşatmaktadır? Komplekslerimizin en önemli göstergesi olan alışveriş merkezi isimlerine bir düzenleme getirilmelidir. İstanbul Bakırköy'deki AVM isimlerine bakın: Crousel AVM, Capicity AVM, Galleria AVM, Atrium AVM, Aplus AVM, Aqua Florya... Büyük ihtimalle bu alışveriş merkezlerinin sahiplerinin dedeleri Eleşkirt, Evreşe, Karabiga, Gümüşhacıköy, Kırşehir, Kayserili filan değil! Büyük ihtimalle Neuchatel, Malaga, Göteborg, Floransa, aşağı Saksonya ya da  yukarı Torinolu'dur!


Fe süphanallah! Dedirten kerameti kendinden menkul Türk girişimcileri


Bugün Venedik'e giderseniz San Marko Bazilikası ön cephesinde bu 4 atın imitasyonunu görebilirsiniz, atların gerçeği bazilikanın içinde sergilenmektedir. Bir zamanlar Konstantinopolis'in hipodromunu süsleyen Quadriga (dört at heykeli) yüzyıllardır gurbette hırsızlarının esaretinde yaşamaktadır.

Türk Dil Kurumu'na öneriyoruz AVM isimleri için düzenleme


Sayın devlet yetkililerimiz, sevgili Türk Dil Kurumu size bir önerim var: Yabancı AVM adları için çok güzel bir çözüm önerim var! Yıllık 25.000.000 TL ek vergi ödeyen herkes doya doya kompleksini tatmin etsin, yıllık 25.000.000 TL ek vergi ödeyenler doya doya bizim sinirlerimizi bozabilsin. Türk Dilini kirletmenin 25.000.000 TL cik bir bedeli olsun diyorum. Bakın, 25.000.000 Avro demiyorum! Bu bedeli ödeyen her  AVM girişimcisi tepine tepine kendine uygun, mizacına uygun, kompleksine uygun yabancı isim bulsun ve AVM'sine koysun! Biz koymasın demeyiz! Koysun koyabildiği kadar!

Yazımızın başlığı "Quadriga, İstanbul'un at hırsızları" idi. Son paragrafta "İstanbul (ad) hırsızları" oluverdi!

Nasıl girdik, nasıl bitirdik gene atarlandık iyi mi!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı