Geçmiş Olsun!



UNESCO “Yaşayan İnsan Hazinesi” ödüllü sıra dışı seramik sanatçısı Sıtkı Usta, farklı dokunuşlarıyla sanatında kendi tarzını oluştururken, kendisine ve sanatına ilham veren Kütahya’dan hiç kopmuyor. Kütahya çinilerini tüm dünyaya tanıtan, daima herkesin ilgisini buraya çekmeye çalışan Sıtkı Usta; çiniciliğe farklı bir boyut katarak bu geleneksel Türk el sanatının değerini ülke sınırlarının dışına taşıyor.
Sıtkı Usta’nın ilkokul anılarında, çok sevdiği öğretmeni Şefika Hanım'ın onlara Vehbi Koç’u örnek gösterdiğini anlatır. Bakın görün ki bugün Koç ailesi için Sıtkı Olçar önemli bir insandır.

Bana göre Evliya Çelebiden sonra en meşhur Kütahyalı Sıtkı Olçar’dır. Ama kedi kendi yavrusunu yer hesabı Kütahya bürokrasisinin de Sıtkı Olçar’a yapmadığı kalmamıştır. Çinilerini Restore ettirdiği mescidin çinileri inat olsun diye kırılmış, Atölyesi karayolları tarafından işletme ruhsatı yok gerekçesiyle dozerle sökülmeye kalkılmıştır. Neden? Çünkü eli kalem tutan adamdır. Kütahya’da yerel bir gazetede köşe yazarlığı yapmakta ve yanlışı eleştirmektedir. Neyse bu sevimsiz geçmişi unutalım gitsin! Bugün Sıtkı Usta Kanser tedavisi görmektedir. Kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Sıtkı Usta Bizans arkaik dönem formlarını kendine örnek, alarak müzelerde de, evlerde de bulunan Osmanlı mutfak eşyalarını, 13. yüzyıla ait kapları, şamdanları, ibrikleri, daha pek çok orijinal parçaları kendine göre yorumlamıştır.
Sadberk Hanım Müzesini alkışlamak lazım kendisinin eserlerini müzenin dükkanında mağazasında satılmaktadır.

Sıtkı Olçar’ın eserlerinin formlarını taşıyan ürünleri satın almak istiyorsanız Sadberk Hanım Müzesi’ni ziyaret etmelisiniz. Şahane bir manzara, harika bir mimari yapı, çarpıcı koleksiyonlar sizi bekliyor. Müze olarak kullanılan Azaryan Yalısı, Türkiye’nin en önemli Mimarı Sedat Hakkı Eldem tarafından restore edilmiştir. Europa Nostra ödüllü Müze’de hatırı sayılır bir geleneksel kıyafet koleksiyonu bulunuyor.


Fotoğraf Kaynak: Sadberk Hanım Müzesi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi