İstanbul'un şifalı suları, kaynak sular

Su gibi aziz ol İstanbul

İstanbul, uğruna nice insanlar öldü. İstanbul uğruna nice insanlar şehit oldu! Nice İnsan İstanbul'da kadın oldu, adam oldu veya nice insan İstanbul'da kayboldu! Nice insan hayallerinin sahibi oldu, kendini gerçekleştirdi. İstanbul bir şehir olmaktan ziyade bir kültür, hayat biçimi gibi bir varlık!

Türkiye'de sanat var İstanbul onun merkezi! Türkiye'de siyaset var İstanbul'u alan ülkeyi yönetme şansı elde ediyor diyorlar!  Ülkede enflasyon var bir de İstanbul enflasyonu var ki ocak söndürüyor! İstanbul havası, suyu çok farklı çok! 

Su denilince İstanbul şifaları sularından bahsetmek olmaz! Ama o şifalı sular da çarpık kentleşme, betonlaşma altında kirleniyor yok oluyor! Bir zamanlar insanların su içtiği çeşmelerin restore edilmiş taşları dururken kurnaları akmıyor! İstanbul'un kaynak suları ise çoktan kirlendi yok oldu! 

Üzülerek şahit oluyoruz ki canım İstanbul'un memba suları kuruyor! Su medeniyeti diyerek övündüğümüzle kalıyoruz. Kavramların içini boşaltmakta üstümüze yok! Medeniyet nerde mazide kaldı! Su nerde dağa kaçtı! Dağ nerede yandı bitti kül beton oldu!

Peki, İstanbul'un şifalı kaynak suları hangileriydi?

Sıralamaya başlayalım:

Rumeli yakasında yani Avrupa kıtasında meşhur menba sularımız: Kocataş, Kestane, Çırçır, Ayazma Hünkâr, Kanlıkavak, Büyükdere, Ayazma, Fındık, Fıstık, Hamidiye suları meşhurdur.

Anadolu yakasının şöhretlileri suları: Çamlıca Suları, Libadiye, Tomruk suyu, Kısıklı, Şekerkaya, Kayışdağı, Taşdelen, Karakulak, Sırmakeş suları unuttuğumuz var ise yorumlara ekleyelim lütfen...

İstanbul blog yazarı olarak bir görevimizi de yerine getirmiş olmanın huzuru içindeyim mutfağa gidip bir bardak Hamidiye suyunu hak ettim yazı ortasında.


Yorumlar

N.Narda dedi ki…
Afiyet olsun. Susuzluk senaryoları gerçekleşedursun bakalım ne yapacağız:(
parıldayan çiçek dedi ki…
Su çok önemli Çöl Cenneti diye bir kitap okuyorum. Orada suyun öneminden bahsediyor. Bizim şu anda kapalı şişelerde içtiğimiz su ölüymüş. Sadece tek özelliği var ıslak oluşmuş. Akan su canlıymış. Biraz önce bende dolaptan su içtim. Güzel bir yazı. Değerli bilgileriniz için teşekkürler. Sevgiyle kalın.
Blogger Bolat dedi ki…
Umarım o senaryolar gerçek olmaz...
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkür ediyorum, yorumlarınız için...
Arzu Sarıyer dedi ki…
Üzülmekten başka ne geliyor elimizden,üzgünüm çok

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı