Freya'nın düşkünü

İstanbul’da havalar çok soğuk. Sokak hayvanları özellikle kedilere dikkat etmemiz lazım.  Açlıktan ölebilirler. Onlara bir gün borcumuz var! Af buyur Bolat, ne günü? Odaklan şimdi, bu postu okumaya and iç! Tamam, başlıyoruz. Kediler 20 milyon yıl önce Afrika’dan dünyaya yayıldılar. Hım, peki evcil kediler? Belgelere göre ilk evcil kediler Mısır’da görülüyor. Mısırlılar tahıl zararlısı fareleri kovalayan kedileri görünce, ayrı bir değer biçti onlara! 

Firavun kedilere yarı tanrı unvanı verdi! Nassı yani! Evet, baya tanrı ünvanı verdi. Tanrı “Bastet” müzik, aşk ve dans işlerinden sorumluydu! Firavuna “titr” mi sorulur vermiş işte! Kedi neden tanrı ilan edildi. Kanımca gizemli oluşları, avlanma yetenekleri ve Mısırlıların estetiğe olan sevgileri de kedilerin ilahlaştırılmasına neden olmuş olabilir! 

Ne aptalmış şu Mısırlılar dediğinizi duyar gibiyim! Çok ayıp! Sadece onlar yapmadı bunu! İ.Ö 5’inci yüzyılda ticaretin başlamasıyla kediler tüm dünyaya yayıldı! Batıda Hıristiyanlık öncesi dönemde de kediler tanrıydı. Kedi kafalı tanrıça “Freya” için çok özel törenler düzenlenirdi. Hemde ne törenler, Viking kızları dans eder, kızıl saçlı delikanlılar "votka shot" yapar, pan flüte asılır aman sabahlar olmasın durumu söz konusudur. Bu tören sonunda flaşh flash flaş, olay olay olay türünden papirüslere manşetler atılırdı. Sonra tanrı Freya tart edilip Hiristiyanlık tarafından şeytan ilan edilince işler değişti anacım! 

Hayat inişli çıkışlı, bak sadece bizimkisi değil, kediler de öyle! Ve, fakat aylar yılları kovaladı, batıda takvim icat olup Freya’nın düşkünlükleri Cuma gününe denk gelince, bu özel günlerin hatrına bugün “Freya’s day” kökünden gelen “Friday day is free day”şeklindeki özel gün ilan edildi! Şimdi onlara bir rahat Cuma günü borcumuz var, ödememiz lazım. Hemen şimdi! Bu da kamu spotu gibi oldu be!

Yorumlar

Begonvilli Ev dedi ki…
Mısır'da çok şanslı dönemler yaşadıklarını duymuştum.

Çok güzel bir yazı olmuş.. Benim gibi kedisever biri için özellikle..
Adsız dedi ki…
yine de sevmiyorum kedileri..
Melange dedi ki…
Benim gibi iflah olmaz bir kedisever icin ne güzel bir yaziydi :)
Unknown dedi ki…
Şimdi merak ettim, İslam'da cuma gününün tatil günü olarak seçilmesi ile bir ilgisi olabilir mi bu anlattıklarının?
Not: Bu yazını da ilgi ve merakla bir solukta okudum. Benim gibi bir ansiklopedik bilgi meraklısını bile şaşırtacak şeyleri nereden buluyorsun pes doğrusu. Şapka çıkarıyorum karşında Bolat.
Adsız dedi ki…
Enteresan bir yazı..Şunu da belirtmek isterim ki Mösyö...."Kedilerin bedduası fena tutar.." Bu da bir kamu spotu olsun bakalım :):)
Blogger Bolat dedi ki…
Çocukluğum kedili evlerde geçmişti Bego :) severim ben de:)
Blogger Bolat dedi ki…
Esotron, duymasın bunu kediler :))
Blogger Bolat dedi ki…
Melange, teşekkür ederim. Seviyoruz kedileri :)
Blogger Bolat dedi ki…
Bak burada yanaklar al al oldu gene. Önce kendim öğreniyorum sonra bunları neden paylaşmıyorum deyip paylaşıyorum. Bazen arkadaş toplantılarında bazen bloğumda :)
Blogger Bolat dedi ki…
Deja Vu, bu ah benim gibi kedi dostuna değildir herhalde :))
okuyan dedi ki…
Kedileri çok ama çok seven biri olarak ilgimi fazlasıyla çeken bir paylaşım:))
Teşekkürler.
Driftwood art dedi ki…
Kaleminiz güçlü ve enteresan geliyor bana.Konu çok ilgimi çekmese de yazı öykü tadında.Bir yazınızda öykü çalışmalarınızdan bahsediyordunuz....Bir ilki başlatıp kısa öyküler yazmayı deneseniz keşke blogunuzda.Bu fikri ben düşünmüştüm ancak pek vakit bulamadım.Kaleminiz güçlü ne enteresan öyküler çıkar....Sonra da bunları bir kitapta toplarsınız.Muhtıra gibi bir yorum olmadı inşallah :)Bu arada evde kedi düşünemem bile;ancak sıcak havalarda ve kar yağdığında aç ve susuz kalmamaları için özel bir çaba gösteririz.
Blogger Bolat dedi ki…
Okuyan, yorum için teşekkürler:)
Blogger Bolat dedi ki…
Kısa öyküyü çok severim Çehov adamımdır :) ayran gönüllüğüm tuttu 7 veya 8 öyküden sonra yazmadım :)
pembe fiyonk dedi ki…
yazılarınız çok hoşuma gidiyor.. ilginç hikayleri bulup çıkartıyorsunuz ve güçlü kalminizle öyle okunası kılıyounuz ki hmhm içimden sonra okurum dediğim anda ama dur şunuda okuyumda öle kalkayım diyorum.. hatta öyle olduki benim için hmhm bi kahvemi yapıyım da keyif yaparaka okuyayim diyorum......
ayrıca o kadar güzel anlatmışsınız ki bende bu konuda duyarlı bir kişi olarak hem yazınızı hem davranışı takdir ettim:)
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkür ederim, keyif aldınız ise ne mutlu! Bu yorumunuz da bana keyif ve yazma tutkusu veriyor :)
Mutlu Eller dedi ki…
Yorumlardan da anladığım gibi pek çok insan benim gibi hayretle okudu yazdıklarınızı:))
Kedi dostlarımızı unutmamak lazım, onlar bize çok bencil davransa bile:))
Bizim evde de keyfine son derece düşkün bir 'Muddel'kedimiz var. Bir sonraki yaşamımda bir ev kedisi olarak dünyaya gelmek planlarım arasında:))
Blogger Bolat dedi ki…
Semi,bazen sokakta kedi görünce çok üzülüyorum. Dışarıda hele bu mevsimde işleri çok zor! Yorumların için ne kadar teşekkür etsem bilemiyorum.
Kafe de Mola dedi ki…
Bolat yine fark atmışsın.Kedileri uzaktan severim dokunamam.Kedilerde beni sevmez.Zira defalarca cırmalanıp ,ısırıldım buda kanıtı:)Bu kamu spotu değildir:b
Blogger Bolat dedi ki…
İyidir kedi alışmayı denesen :)) teşekkür ederim şeker yorum için.
coco-jelly dedi ki…
vpdka shotlara koptum:D:D ben taam bir kedi fanatiiyim mırr=) dün 2 tane kediyi yolda donarak ölmüş gördüm düşün ankara ne denli soğuk!

ve ewet hatırladım o elemanı:D:D bir gülme aldı beni şimdi:D
Modavesaire dedi ki…
süpersiniz siz , ne güzel birşey öğrendim yine blogunuza girince..teşkr ederim farklı bloglara ihtiyacımız var..hoşçakalın..
Caner Cangül dedi ki…
Enteresan! Ben de kedi ile yakın teması sevmeyenlerdenim ama; evet ama hayvan olduğu için önemserim, yiyecek, su veririm; elleşmeyelim yeterli :)ha bi de fotoğrafını çekmeyi severim, iyi fotoğraf veriyorlar.
Nuraycatasarimlar dedi ki…
Bilgilendirici ve ilginç bir post olmuş teşekkürler,kedilere dokunamıyorum.En son 5 yaşındaki yeğenimi yavrularını kıskanıp ısırmıştı:))Neden ısırdığını sorduğumda yavruları başından yukarı kaldırmış,kıskandı herhalde. Ancak kedi figürlerini yapıyor ve onları seviyorum:)Semi beni çok güldürdün :))
herece herşey söylenmiş ekleyecek söz bulamadım.. sadece harika bir yazı desem, yeterli olmaz ama..
bu arada kedileri çoook severim ama henüz bebekken büyüyünce bazılarını seviyorum .. köpekler ve atlar için yok mu dağarcığında bir şeyler.. onlara taparım..
Güzel bir yazım yeteneğiniz var bütün bir yazıyı bitirip sonrada koyu renk yazılanları okumak takıntılı ruh halimin göstergesi filan değildir umarım..Sevgiyle kalın..
LILA MOONLIGHT dedi ki…
Kedilerden cekimsem de guzel akici esprili dilinle zevkle okuttun bu yaziyi bana, bir suru de yeni sey ogrendim. Uzun yazamiyorum, sorun veriyor ipad den, yarin ofisten tekrar bakip yazicam. Ne fuzel jestler gordum sayfanda, sen esas cok gonlu bolsun :))
SeneminYemekleri dedi ki…
Boşuna adnan hocamız ''kedi canını senin '' dememiş.:)))
N.Narda dedi ki…
okuttun kendini :)
Severim kelime kökenlerini :)
Mutlu Eller dedi ki…
Sokak kedilerinin işi kışın da yazın da zor. Bizlere ihtiyaçları çok.
Bilmediğimiz birçok şey için ben sana teşekkür ederim. Yorum yazmak her zaman zevk benim için:))
Blogger Bolat dedi ki…
Coco-jelly, off, yazık zavallı hayvanlara :(
Blogger Bolat dedi ki…
Ben teşekkür ederim güzel yorum :)hepimiz birilerimizden bir şeyler öğreniyorsak ne güzel!
Blogger Bolat dedi ki…
Caner, sevimli hayvanlardır ama illa da sevin diyemem :) hakikaten güzle poz veriyorlar :))
Blogger Bolat dedi ki…
Bazen bizde birilerini ısırmıyoruz mu? Kediler bu durumda nasıl değerlendirir bizi:)) tasarım yapan herkese hayranın kendimi sele kapılmış kütük gibi hissediyorum.
Blogger Bolat dedi ki…
Not alıyorum ama İstanbul bloğu bu yeri gelince onlarla ilgili de yazarız elbet :))
Blogger Bolat dedi ki…
Efem, ne demek kolay okunsun diye yapıyoruz tüm bunları :)
Blogger Bolat dedi ki…
Aylin bu yorumları aldıkça yazma hevesimiz mi artıyor, paylaştıkça çoğalıyoruz :) sanki ya da beni hüsnü kuruntum :))
Blogger Bolat dedi ki…
Severiz kedileri hatta kedici ressamları da severim bu meyanda bir blogpostum da var :)
Blogger Bolat dedi ki…
Hastasıyım etimolojinin :) teşekkürler :)
Ferhat Bayram dedi ki…
hmmm kediler hakkinda bilmedigim faydali bilgileri okudum

tesekkurler.
pelinpembesi dedi ki…
bugün kocaman , iri, siyah bir kedi gördük kızımla kapımızın önünde.. sonra da bu yazı :)
Blogger Bolat dedi ki…
Yorum için teşekkürler :)
Blogger Bolat dedi ki…
İyidir kedi görmek :)kediler güzel hayvanlardır :)
esma gül dedi ki…
Merhaba Bolat Bey,
Uzun zaman olmuş, şimdi yazınızı okuyunca sanki tanıdık bir ses duymuş gibi hissettim:))
Enteresan da bir yazı olmuş, bilgilendik sayenizde... kedilerin de tanrı statüsü kazanmış olması ineklerden falan sonra tuhaf olmasa gerek:))
Blogger Bolat dedi ki…
Olur olur, insan uydurur işte ama hepsine saygı duyuyoruz tabi :)
Sis dedi ki…
naçizane bilgim doğrultusunda lafım var. Eski Mısırda kedinin önemli bir yere gelmesi tarihte tarım ürünlerini ilk depolayan insanlar olamalrıyla başlar. tabii ki son 25 yılın Anadolu arkeolojisinde gelinen noktalarla bu tez sarsılmaya başladı, ama genel hakim bakış bu idi. tahıl deposu yaratorsınız o tahıla nehir ve çamur ortamındaki iklim dolayısıyla fareler dadanır. Çözüm kedidir. eee insanlar kedileri öldürmesin diye tanrısal bir özellik veriverir firavun. Yunana dair bir somut bilgim yok ama Ortaçağ ile bu zavallı hayvancıklar hep kötü amaçların simgesi ve aleti olarak görülmüştür. Gerçi evimde benle 5 senedir yaşayan Duman şahsına baktığımda bazen hakveriyorum Ortaçağda kediden sakınanlara.
Freya-Friday ise beni sus konuşma bu konuda ahkam kesme dedirtti.
En önemli mesaj ise soğuk hava ve dışarıda yaşayan tüm hayvanlara gezegenin en düşünen hayvanı olarak yapmamız gereken yardım.

teşekkürler yazınız için, yine severek okudum gerek yazıyı gerek yorumları.
Stil Direktoru dedi ki…
Yazı dışında cevaplarınızı da seviyorum .)
ANNEMİNELİ dedi ki…
Merhabalar; izliyorum.....saygılarrr...
cigdem dedi ki…
ne kadar enterasan yahu :)
Adsız dedi ki…
freya benmişim meğerse (: yyine çok güzel bir konuyu, çok güzel ve ilgi çekici bir dille anlatmışsın. freya'yı da senin sayende öğrenmiş oldum. nasıl gözümden kaçmış onu da bilemedim gerçi (:
özge bayrak dedi ki…
nihahahaaa kedi deyip geçmeyin, onların da bir tarihi var,sayenizde el attık konuya. bazı kediler bana çok sempatik geliyor, özellikle yumak türünde olanlar :)
güzel şey bilgilenmek. friday is free day!
sevgiler :)
Blogger Bolat dedi ki…
Her türünü severim, siyah, beyaz, tekir, van :) teşekkürler güzel yorum için :)
Blogger Bolat dedi ki…
Miyav dedimdi :))
Blogger Bolat dedi ki…
Merhabalar bizden de size saygılar hürmetler :)
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkür ediyorum bunu sizden duymak ayrıca güzel :)
Blogger Bolat dedi ki…
Amacımız öğretmek değil efem, bildiğimizi öğrendiğimizi paylaşmak, biz de sayenizde bir şeyler öğrendik :)
Blogger Bolat dedi ki…
Kesinlikle çok enteresan :)
belguzaranne dedi ki…
MERHABA HAYIRLI GECELER
Adsız dedi ki…
çok keyifle okudum yazını, kedileri de pek sevmezdim ama- köpeklerle daha iyi bir bağım var:)- şimdi gözümde ayrı bir yere sahipler :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi