Karaköy Merzifonlu Karamustafa Paşa Mescidi Kara Talihi

Karamustafa Paşa Mescidi

Merzifonlu Karamustafa Paşa Mescidi


Baht denen şey, kaderle aynı anlamda kullanılır mı bilmiyorum, çok önemli. Yukarıdaki resim Karaköy, belki yaşı 60'ın üzerinde olanlar hatırlayabilir karaköyde Karaköy Mescidi varmış. Semavi Eyice Hocamın anlattığına göre burası tamamen ahşaptan yapılmış bir minik camii. Öylede bir müezzini var kı bülbül mübarek, okumuyor şakıyor o derece. Eyice Hoca: “Gelen geçen Turist o camiden okunan ezanı dinlemek için kulak kabartır beklerdi. Merzifonlu mescidi anlatılır ki rahmetli Adnan Menderes'in caddeleri meydanları genişletme vizyonunun gadrine uğramış Karaköy meydanını genişletelim derken mescidin yıkımına karar verilmiş. Halk bu olaya sinirlenip ses çıkarınca da denmiş ki biz bunu yıkacağız ama mescidi olmayan camisi olmayan şu Büyükadaya monte edeceğiz Ey ahali demişler!” diyor hoca.

Peki demişler de napmışlar? Hiç bir şey yapmamışlar diyemiycez zira o caminin yerinde yeller esiyor. Cami parça parça sökülmüş. Çok ilginç o cami komple kayıp, kim bilir ne oldu. Adamlar çıra niyetine yakıp ısındılar mı? Parça parça sattılar mı belli değil!

Raimondo Tommaso D'Aronco’nun İstanbul Yapıları


Bahtın kötü olursa olacağı budur, aslında cami ile ilgili öykü bu kadar kısa değil, semavi hocanın anlattıkları da birkaç kelimeden ibaret değil ama bizim şimdilik bu kadar yazıyorum. Hemşehrime borcum olsun geniş bir yazı daha yazacağım bu sefer Raimondo Tommaso D'Aronco’nun camiyi yapış öyküsünü de anlatacağım.

Abstract

Mezifonlu Karamustafa Pasha was a very unfortunate person. His mosque was lost. The tiny mescid (little mosque) of Merzifonlu, which stood in Karaköy until modernization projects swept it away in 1958, was another work of comparable note. This mescid builded by Raimondo Tommaso D’Aronco. He was an Italian architect renowned for his building designs in the style of Art Nouveau.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı