Nezihe Meriç Öykü Yazarlığı ve Türk Öykücüleri



Türkiye'nin Kadın Öykücüleri


Müjdeli bir haber almanın şaşkınlığını ve sevincini yaşıyorum. Ne müjdesi? Şimdilik bunu söylemek istemiyorum. Bahar her şeyiyle geldi. Uzun süredir Beşiktaş’a inmemiştim, her şey o kadar değişmiş ki, dallar pembe çiçeklere bürünmüş, Tansaş taşınmış...

Vapur Kadıköy'e geçiyorum. Hafta sonum Estambul kadar tempolu ve yoğun. Hafta ne çabucak geçiverdi.

Öykücü Nezihe Meriç

Bu haftanın en güzel olayı, Bilgi Üniversitesinin ev sahipliğini yaptığı 'Edebiyattan Hayata Nezihe Meriç' sempozyumuna katılmam oldu. Pen Kadın Yazarlar Komitesi tarafından düzenlenen etkinlik 15 Mart Cumartesi saat 14.00-18.00 arasında Dolapdere Kampüsü'nde gerçekleştiridi. Miting dolayısı ile kadıköyden gelmem gecikti. Sempozyuma Füsun Akatlı, Selim İleri, Müge İplikçi, Karin Karakaşlı, Nalan Barbarosoğlu gibi isimler konuşmacı olarak katıldılar. sempozyumda Selim İleri den ayak üstü randevü alıp Garaj-İstanbul dansçılarının şeker tadında danslarını izleme fırsatım oldu, alt tarafı bir hafta daha ne olsun?

Kadınların ezilmediği bir dünya diliyorum...



İstanbul'da Öykü Atölyeleri


Türk edebiyatında öykünün önemli bir yeri vardır. Öykü kolay gibi gözükse de yazılması zor bir edebiyat ürünüdür. İstanbul'da bir çok öykü atölyesi var bunlardan birine katılarak öykü yazmaya başlayabilirsiniz. Örneğin ben Müge İplikçi tarafından verilen Bilgi Üniversitesi'ndeki Öykü Atölyesi'ne Katıldım.


Türk Öykücüleri, Türk Öykü Yazarları ve bendeki Etkileri


Sait Faik Abasıyanık: Of of dedirten sevdiğim adalı insandır. Müzesini ziyaret etmek kısmet oldu.  Adalet Ağaoğl: Türk öykü ve yazı dünyasının en önemli kalemlerinden. Adnan Gerger, Adnan Veli Kanık, Adnan Özyalçıner, Afet Ilgaz,Afif Yesari, Ahmet Antmen, Ahmet Büke: Egeli diye hatırlıyorum hafızam beni yamultmuyorsa! Çok severim öykülerini.

Ahmet Erhan, Sevim Ak, Ali Günay, Ali Koçak, Sabahattin Ali: İnsanın hüzünlenesi geliyor Sabahattin Ali deyince, mücadele insanıdır. Alper Sezener, İnci Aral, Aysel Özakın, Ayşe Kilimci, Mustafa Balel, Cahit Beğenç, Bora Abdo, Buket Uzuner: Sevdiğim başka bir yazar daha kendisi sosyal medya kullanımı ile de dikkatimi çekmiştir. 

Cahit Uçuk, Can Gazalcı, Behçet Çelik, Cemal Şakar, Demirtaş Ceyhun, Doğan Yarıcı, Doğu Yücel, Duran Çetin, Emin Türk Eliçin, Erendiz Atasü: Kelimelerinin, derinliğinin her zaman hastasıyım ben. Erhan Bener,  F. Celaleddin, Fadime Uslu, Fahri Erdinç, Faik Baysal, Faruk Duman, Ferit Edgü, Fikret Ürgüp, Gökdemir İhsan, Gönül Çolak, Gülten Dayıoğlu: Çocukluğumun kahramanı çocuksever insan.


Yılmaz Güney: Dünya yazı hayatının medarı iftiharı, Türk solunun yetiştirdiği özel insan. Hamdullah Köseoğlu, Hayati Çitaklar, Hikmet Temel Akarsu, Jaklin Çelik, Kemal Bilbaşar, Kemal Gündüzalp, Kenan Hulusi, Kerem Işık, Kâmuran Şipal, M. Fahri Oğuz, Mehmet Erte, Mehmet Günsür, Mithat Düden Camicioğlu, Mustafa Kutlu: Uzun Hikaye de değil tüm öykülerini okuduğum, muhafazakar dünyanın yetiştirdiği çok önemli bir öykücü. Mustafa Ruhi Şirin, Muzaffer İzgü, 

Müge İplikçi: Şahane insandır, öykü atölyesinde çok şey öğrendim kendisinden. Nabizâde Nâzım, Nahid Sırrı Örik, Naim Tirali, Nalan Barbarosoğlu, Nazan Bekiroğlu, Nazlı Eray,

Necati Tosuner: Öykülerinde fakirliğin buram buram ızdırabı kokan, gecekondu gerçeğini en iyi anlamış öykücü. 

Nezihe Meriç: Tanışmışlığım elini tutmuşluğum vardır, çok severdim ben. Oyhan Hasan Bıldırki, Pakize Özcan, Rıfat Ilgaz, Sadık Yalsızuçanlar, Sadri Ertem, Saffet Uysal, Safveti Ziya, Samipaşazade Sezai, Selahattin Enis, Selma Fındıklı, Seray Şahiner, Serhat Çelikel, Seza Kutlar Aksoy, Sibel K. Türker, Sine Ergün, Tahir Kutsi Makal, Tomris Uyar, Umran Nazif Yiğiter, Yalvaç Ural, Yalçın Tosun, Yavuz Ekinci, Bekir Yıldız, Yiğit Bener, Yüksel Önaçan,  Zeynep Aliye, Zeynep Avcı, Ömer Asan, Ömer Ayhan, Ömer Lekesiz, Özen Yula, Selim İleri: Milliyet'te iken tanışmıştım, centilmen insan, bir İstanbullu. İsmet Bertan, Şebnem İşigüzel, Şemsettin Yapar, Şevket Bulut, Şevket Yücel...unuttuklarımı yorumlara ekleyin lütfen.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı