İlk Havacımız Vecihi Hürkuş Arnavutköylü'ydü

sivil havacılık kurtuluş savaşı

İstanbulun İlk Havacısı



Vecihi Hürkuş, İstanbul, Arnavutköy'de 1896 tarihinde doğdu. Üç yaşında iken babasını kaybetti. İlkokula Bebek’te  başladı, Üsküdar Paşakapısı İdadi ve Tophane Sanat Okullarında okudu. Balkan Harbi’ne  gönüllü olarak katıldı. Edirne’ye giren kuvvetler içinde yer aldı. Beykoz Serviburun’daki esir kampında kumandan oldu. Tayyareci olmak istiyordu. Yaşı küçük olduğundan makinist mektebine aldılar. Makinist olarak Birinci Dünya Savaşı’na girerek Bağdat cephesine uçak makinisti olarak gönderildi. Orada bir uçak kazasında yaralanarak İstanbul’a döndü. 

Yeşilköy Tayyare Mektebi


Yeşilköy’deki Tayyare Mektebi’ne girerek tayyareci oldu. 1917 sonbaharında Kafkas cephesine, 7. Tayyare Bölüğü’ne atandı. Orada bir uçak düşürerek Kafkas Cephesinde uçak düşüren ilk Türk tayyarecisi oldu. Rus’lara esir olarak olarak Hazar Denizi’ndeki Nargin adasına gönderildi. Azeri Türklerinin yardımı ile adadan yüzerek kaçtı. 


İlk Türk Sivil Uçağı


Kurtuluş Savaşı’na katıldı ve İstiklal Madalyası aldı. Yunan’lılardan ellerine geçen motorlardan yararlanarak ilk uçağı Vecihi K VI’ yı imal etmiştir. Uçağı için uçuş müsaadesi verecek personel bulunamaz. Hürkuş, 28 Ocak 1925’de yaptığı uçağı Vecihi K IV ile ilk uçuşunu yapar.Kadıköy’de bir keresteci dükkanını kiralayarak, 3 ay içinde ilk Türk sivil uçağını, aslında ikinci uçağı Vecihi K-XIV uçağını inşa etmiştir. İlk uçuşunu 16 Eylül 1930’da Kadıköy Fikirtepe’de büyük bir kalabalık ve basın topluluğu karşısında yapmış. Okadar çabaya rağmen onaylatamadığı uçağı Hürkuş’un tasarımına onay TAI tarafından Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı  uçağı olarak 2006 yılında onaylanmıştır.


Kaynak:Tayyareci

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi