İstanbul PolonezKöy

polonezköy heykel
Polonezköy ve Polonezya
Her mevsim baharı yaşıdığını düşündüğüm şehir... İstanbul'un yanı başında ki bahçesidir sanki. Polonezköy'de yemyeşil bahçeler, kır lokantaları, piknik alanları, huzurlu pansiyon ve otellerde konaklama, doğa sporları, dinlenme, at binme, gezme imkânı var. İstanbul'un yanı başında, farklı atmosferi ile kısa tatillerde, kaçamaklarda tercih edilen Polonezköy, son yıllarda restore edilen evleri, yeni açılan çeşitli tesisleriyle daha da turistik hale gelerek gelişiyor. İsmail Yılmaz Ağabeyin anlattığı nahoş fuhuş olayları maalesef bu güzelliği bozabilir.

Polonezköy Adam Czartoryski 

Aynı zamanda Milli parklar kapsamına alınan "Polonezköy Tabiat Koruma Alanı" olarak ilan edilmiştir. Köyün  kuruluşu kısaca şöyledir: 1842'de Polonya, Rusya, Prusya, Avusturya tarafından işgal edilip paylaşılıyor. Prens Adam Czartoryski bu paylaşıma karşı çıkarak sürgünde bulunduğu Paris'te çeşitli girişimlerle mücadele veriyor. 1856'da Türkiye Kırım Harbi'ne girme aşamasındayken Polonya'dan kaçan asker ve sivilleri toparlayıp Osmanlı ordusuyla beraber Kırım'a gidiyorlar. Savaş sonrası Türk makamlarından alınan oturma izni ile Polonezköy'e yerleşiyorlar. Köyü Atatürk, Fransız List,Gustave Flaubert, Pierre Loti ve Papa 23. Jean Roncalli gibi önemlişahsiyetler ziyaret etmişlerdir.


İstanbul'un Köyleri


Bu konuda daha detaylı bir post yazmam gerekecek bunu anladım. Bu köyler, Kadıköy, Yeşilköy, Hadımköy, İçerenköy filan olmayacak tabii ki!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi