Nezihe Meriç'in Ölümü

Öykücü Kadın Nezihe Meriç

Öykülerim Öldü Anne


Ölüm ne zor "şey"dir be. Belki de hayatta "şey" kelimesinin bu kadar yakıştığı bir "şey" yok. Burnumun direği sızlıyor içim acıyor. Nezihe Meriç öldü. Hem de öykü severler kendisi ile tanışamadan geçip gitti. Kendisinin öykü kitabını okumuş lakin henüz tanıma fırsatım olmamıştı. 


Nezihe Meriç'e Saygı Günü


İstanbul, Bilgi Üniversitesinde Müge İplikçinin çok yoğun uğraşları sonucunda kendisi için yapılan etkinlikte dünya gözü ile görme ve dinleme fırsatı buldum. Kulakları çınlasın Selim İleri de oradaydı. Selim İleri deyince aklımıza hep Estambul gelir. Nezihe Meriç, pek dermanı olmasa da sevenlerini kırmamış kürsüye çıkmıştı. Benim sevdiceğim bir öykü yazarıydı, sözcükleri ölçe biçe kullanmasına hayran kalmıştım. Okuduğumda gülümsediğim, anımsadığım kıyıda köşede kalmış kelimeler onun heybesinden çıkmıştı. Ah o sözcükler onları ancak 


Teşekkürler Müge İplikçi


Nezihe Meriç bulup çıkarıverirdi karşıma. Yakini kimseleri tanımadığım için başın sağolsun "Müge İplikçi" diyorum. Onu ne kadar sevdiğini biliyorum, başın sağolsun! İyi ki Nezihe Meriç için bir organizasyon yaptınız, onu son günlerinde de olsa dünya gözü ile görme fırsatı yarattınız.


Nezihe Meriç Kimdir?


Ünlü öykücümüzü satırlara sığdırmak zor olur. Siz en iyisi Asım Bezirci'nin monografi çalışması olan "Nezihe Meriç" adlı kitabı okuyunuz. Onun öykücülüğü, romancılığı ve oyun yazarlığına bayılacaksınız.


Monografi Nedir?


Fransızca kökenli bir sözcüktür. Mono ve graphie sözcüklerinden oluşur. Bir konuyu, bir olayı ya da kişiyi anlatan bilimsel çalışmadır. Monografi, herhangi bir kimsenin yaşamının başkaları tarafından benimsenmesinde bir sakınca görülmeyen özel taraflarını, bir sanat anlayışını, bir eserin veya şeyin yalnızca bir yönünü anlatan yazılara "monografi" denir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı