Bozkır Gülü Mehmed Siyahkalem


Topkapı Sarayı mehmet siyah kalem

Mehmed Siyah Kalem Resimleri


Küresel noelibaralizmin gebe bıraktığı duygularla İstanbul'u finans ve hizmet merkezinin başkenti yapma arzumuz, büyük bir yoksulluk ve yoksunluğun yaşandığı İstanbul’un ruhuna zarar vermiştir. İnsanla şehir arasında derin çelişkiler doğmuştur. İstanbul toprağından rant elde arzusu amansız bir büyümeyi de beraberinde getirmiş, kültürel mirasımız talan olmuştur.

İstanbul Dünya Kültür Mirası Listesi


Gözümüz aydın olsun işte bu hale getirdiğimiz “megakondu”, UNESCO tarafından 2011 yılından itibaren Dünya Kültür Mirası Listesi'nden çıkarılma riski ile karşı karşıya. Her şey gibi bu şehirde inanılmaz boyutta değişiyor. Ama bu değişim tam da içinde yaşadığı şehrin insanlarına benziyor. Hercai, açgözlü, mirasyedi . Ben bu değişimi Mehmed Siyah Kalem resimlerine benzetiyorum. İyilik ve kötülük aynı bedende. Bir tarafta okkalı bir saltanat diğer tarafta iliklere sinmiş bir yoksulluk. Demonlar tepişiyor şehir büyüyor tıpkı bir erderha gibi komşu illerin sınırlarını yutuyor.


İstanbul'un Sırrı Pardon Konstantin'in Sırrı


Gazeteci Yaşar İliksiz’in “Kostantin’in Sırrı” kitabında konu ettiği Siyah Kalem çizimlerini yolunuz düşerse Beyoğlu’ndaki Yapı Kredi Kitabevi’nin raflarında bulunan diğer kitaplardan bulun ve teker teker inceleyin. “Kostantin’in Sırrı"na eremesiniz de Yavuz Sultan Selim'in İran Seferi'nden sonra, 1514'te Osmanlı sarayına getirdiği bu resimlerde in, cin, müneccim İslam öncesi pagan ritüelleri, şaman dansları, göçebe yörük kültürü gibi doğu sanatından unsurları göreceksiniz.

Topkapı Sarayı Siyah Kalem Çizimleri


Topkapı Sarayı’nda 1950'li yıllarda yaptığı bir araştıma esnasında saray albümleri arasında bulduğu "Siyah Kalem" çizimlerine hayatını adayan, Fatih'in saray defterlerini incelerken bu çizimleri bulan Profesör Mazhar Şevket İpşiroğlu hocayı saygı ile selamlıyorum. Bozkırın gülü Siyah Kalem'i “Kostantin’in Sırrı’ kitabında işleyen Yazar Yaşar İliksiz'i tebrik ediyorum.

Yorumlar

Blogger Bolat dedi ki…
Bu yorum yazar tarafından silindi.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı