Evsizlik yolun sonu mu?

Evsizlik dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemiz için de büyük bir sorun. Kış günlerinin yaklaştığı bu günlerde köşe başlarında, köprü altlarında yatan insanların merhamete ihtiyaçları var. Sokakta yaşayan insanlarımızın çoğu Beyoğlu ve Aksaray semtlerini seçiyor. Bunun elbette bir nedeni olmalı. Hayatlarını otobüs duraklarında, kaldırımlarda, bankamatik köşelerine sürdüren evsizlerimiz için devletimiz neler yapıyor?

Onlar o lanet olası istatistiklerden yaprak gibi birer birer düşerken biz hiçbir şey yapamıyoruz. Bu insan olarak canımım yakıyor. On yaşındaki çocuktan yetmiş yaşındaki ihtiyara kadar her yaştan insan ev olarak sokakları seçiyor. Peki neden bu insanlar sokaklarda yaşıyor, hiç düşündünüz mü? Devletimiz onları çok karlı günlerde kapalı stadyumlarda bir iki gün içeride tutmaktan başka ne yapıyor? Evsizlik yolun sonu mu?

Bir gün Kağıthane Sular İdaresi’nde iş merkezi yaptıran arkadaşım, evsizlerden şikayet ediyordu. Şikayeti şuydu: Evsizvler inşaat halindeki binaya giriyor. İnşaatta buldukları tahta ve kalas parçalarını yakıyor ve duvarlar sıcaklık nedeniyle patlıyormuş. Bir sabah Sarıyer'den yola çıkıp sular idaresine gittik. Kocaman bir binaydı katları dolaşırken ince bir duman gördük içeriye doğru girdim. O manzarayı hiç unutamıyorum. Yaşları sekiz ile 15 yaş arasında beş çocuk yaktıkları kalasların etrafına dizilip yatmışlar, ateş küllenmiş ama hala sıcaklık yayıyordu. Çocuklar cenin pozisyonda elleri bacaklarının arasında uyuya kalmışlardı hatta çocukların arasında köpek yavruları da yatmıştı. Birisi gözünü açıp bir eliyle doğruldu. “Biliyor musunuz biz bu mahallenin çocuklarıyız. Bu köpekler de bu mahallenin köpekleri" dedi. Ağlamamak için zor tuttum kendimi. Arkadaşıma bütün şikâyetin bu mu yani dedim! Sonra Emirgan’da kahvaltıya gittik ama boğazımdan bir şey geçmedi.


Abstract:
Homelessness is the condition and social category of people without a regular house or dwelling because they cannot afford, or are otherwise unable to maintain regular, safe, and adequate housing, or lack "fixed, regular, and adequate nighttime residence. Most of homeless are living in the districts of Beyoglu and Aksaray in Istanbul.

Photo Source: Veronica Henri/Toronto Sun

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi