Hem Barbarız Hem Medeniyiz

Bana Bak Barbar

Üzerinde yaşadığımız coğrafya ile ilgili sorunumuz vardır. Doğulu olmaktan, bir tarafımızın orta doğuya uzanmasından nefret ederiz. Anlayacağınız eksen kayması bakidir, Osmanlı da kendini evropalı sanırdı. Şakülümüz ozamandan beri kayıktır zaten. Amma ve lakin insanlık tarihi boyunca bu bölge daima yaratıcılığın üssü olmuştur. Bugün bu halde olması bizlerin üzerinde yaşayan insanların ayıbıdır. İnsanoğlu buğdayı Eriha’da keşfetti Çatalhöyük’te buğdayı ve hayvanları evcilleştirdi, tarım ve hayvancılık yaptı. Çatalhöyük’te ortalama yaşam süresi kadınlar için yirmi dokuz, erkekler için otuz dörttü. Çamurdan yapılmış evlerde dünyanın ilk şehrini kurdular. Dünyanın en uzun barış içinde yaşayan kavmi o şehirde oturdu.

Bu topraklar üstünde yaşarız ama Çatalhöyük’ü İngiliz arkeolog James Mellaart, Truva’yı Alman arkeolog Heinrich Schliemann keşfetmiştir. Kimmerler bu toprakların çocuğudur ama kimmeryalı Barbar Conan karakterini Amerikalı Robert Ervin Howard çizmiştir. Yakın zamanda ayıla bayıla seyrettiğimiz CNBC-e ve e2’nin popüler dizisindeki Trakya’lı Spartaküs’de bu toprakların hikâyesidir.Frig şapkası Fransız Devrimi’nde devrimcilerin simgesidir. Frig şapkası Amerika Venezüella, Küba, Paraguay...vs, simge olarak kullanılmıştır. Çocukluğumuzda seyrettiğimiz Şirinler’in ilham kaynağı aslında Frigyalılar’dan başkası değildir. Peki biz ne ürettik dünyaya kendi değerlerimizle ilgili olarak?

Bu yazımı sevgili arkadaşım Barbar'a ithaf ediyorum.

Abstract:
The remains of one of the oldest civilizations on earth, which called Çatalhöyük, lies on the yellow plains of central Anatolia. Excavations at the site were first carried out in the 1960s, by James Mellaart. Mellaart described a closely packed urban settlement with lack of streets. At Çatalhöyük there was no hierarchy, no spaces where administrative decisions could have been taken, or areas where such decisions could have been announced to the public, or indeed any streets to bring them to such places. Men and women were equal in Catalhoyuk. There was a beautiful exhibition in Istanbul Vedat Nedim Tör Gallery in 2006 about the place. Perhaps this exhibition would be organized again.
We live on this land but Çatalhöyük was discovered by a British archaeologist James Mellaart. The Troy was discovered by a German archaeologist Heinrich Schliemann. My childhood hero was The Barbarin Conan drawn by Robert Ervin Howard. The tribe of the fictional character Barbarian Conan’s homeland was Anatolia because he was Cimmerian (Kimmers).

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi