Kebikeçler Çarpsın Sizi

demon karakalem mehmet

Kitap kurtlarına çağrı

Bakın Sevgili Arkadaşlarım. Kütüphanemden arakladığınız bazı kitaplar için: Yapmayın etmeyin günahtır dediğimde:

"haftaya getiririz olum ne ağlıyosun" dediniz!

Ulen yıllar geçti be! Sizin yüzünüzden kitapların ilk sayfalarına "kebikeç yaptıracağım. Eğer bu "böcekler padişahı kebikeç" ten de korkmazsanız. İsminizi buraya yazacağım bilesiniz!

Kebikeç nedir?

Bilmeyenler için kebikeç şudur: Kitapları, kitap kurdundan ya da güvelerden korumak için kitabın ilk yaprağı üzerine 'ya kabikeç' yazılırdı. Neden? Kebikeç kitapları güveden, kitap kurtlarından koruyan meleğin yada cinin adıdır. 

Ya Kebikeç

Diye yazdırırsan kitabın uzun ömürlü olur. Herhalde bu da o dönem sanatçılarının bir pazarlama iletişim taktiğiydi. Belki bizim bilmediğimiz başka bir işlevinden dolayı kurtlar o çizimlerin olduğu kitabı yemiyordu. Umberto Eco'nun kitabı Gülün Adı'nda olduğu gibi. Ama abijiğim bizim kereste tüccarlarına kebikeç napsın, hammadeleri kebikeç'i tahrik eder cinsten! Bildiğin odun adamlar yahu.

Siyah Kalem Mehmet

Kebikeç size az gelir diye sayfaya Siyah Kalem Mehmet'ten "Demon" koydum, yakında kitaplar gelmezse çarpılacaksınız . Kara kalem Mehmet resimleri İstanbul Topkapı Sarayı'ndadır. Estambul için üstat Mehmet Siyah Kalem resimleri hazinedir.

Abstract:
Old hearsay in order to protect books from worms and moths, "ya kebikech" is written on the first page. Kabikech is the angel/jinn/shaytan of protection from moths.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi