Düttürü Dünya


Türkiye’de bir değişim dönüşüm var ki sormayın gitsin! Gündem hızla değişiyor, Kemal Kılıçdaroğlu Abidin Dino'nun eşi Güzin Dino'yu Paris'teki evinde ziyaret etti. Ahmet Kayanın mezarında euzu besmele çekti. Abdullah Gül Lizbon’da Füze kalkanlı projesine Türkiye adına imza attı…vesaire.  İnsanoğluna rahat batıyor. Gereksiz sevimsiz bir silahlanma, sürekli bir tehdit uydurma! Bu nesilden kimse hayıflanmasın, yeryüzündeki altın çağı yaşıyoruz. Üçüncü Dünya Savaşı’na adım adım gidiyoruz.
Savaşın ve vatanların ötesinde bağımsız insan idealini yaşamak zorlaşıyor. Bu anlamsız rekabeti çok mu istiyoruz! Eğer canınız karşılaşma istiyorsa “sanat bir karşılaşma halidir” buyurun buradan devam edin. Bu coğrafyada biz Türklerden sahte kabadayı yaratmaya çalışanlardan, bize kafa tutanlardan, insanlarla kafa bulanlardan uzak durmak gerek. Bize başkaları lazım. Peki, kimdir o başkaları?
 “ Dünyayı değiştirmek için savaşan insanlar. Dünyayı daha güzele, daha insanca yaşamaya, bencillikten kurtarmaya, birlikte yaratmanın keyfini paylaşmaya çalışanlar… Dünyamızın tılsımlı sözü imeceyi ben icat etmedim Türk köylüsünün, insanının buluşudur o… İşte beni ilgilendiren başkaları, bu savaşı verenler.” İşte tırnak içindeki bu sözleri Zeynep Oral’a Abidin Dino söylemiştir.
İstanbul’u Paris’te yaşamak, Türkiye’yi Fransa’da yaşamak, kim bilir ne kadar zordu! Bir gün Nazım Hikmet kendisine şöyle seslenmiştir:
Sen Mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?
İşin kolayına kaçmadan ama / Gül yanaklı bebesini emziren melek yüzlü anneciğin resmini değil / Ne de ak örtüde elmaların / Kokusu buram buram tüten /Limanda simit satan çocuklar / Martıların telaşı bambaşka… (N.Hikmet Ran)
....
Gidebilseydik Meserret Kahvesine / İlk Karşılaştığımız yere / Bir acı kahvemi içseydin / Anlatsaydık / O günlerden geçmişten, gelecekten / Ne günler biterdi, Ne geceler / Ve dolaşsaydık Türkiye’yi / Bir baştan bir başa / Yattığımız yerler müze olmuş / Sürgün şehirler cennet /İşte ozaman Nazım / Yapabilirdim mutluluğun resmini / Buna da ne tual yeterdi; Ne boya… (Abidin Dino)
Abidin Dino “mutluluğu” süreklilik olara tarif etmiş “ süreklilik resimde,  süreklilik hasrette, Süreklilik Türki’ye de, süreklilik Güzin’de…” Sürekli barış dolu bir gelecek ümidiyle… bu arada İstanbul'daki Meserret Kahvesi ne oldu acaba bir bakmak lazım.
Abstract


Happiness is a poem of great Turkish poet Nazim Hikmet. He asks with his this poem if Abidin Dino can make the picture of happiness. Abidin Dino, who is a wonderful painter, makes it and answer with a poem too. Can you make the picture of happiness, Abidin? But not in an easy way. Not a picture of an angel-faced momy, breastfeeding her rose-cheeked baby, Nor apples on a white cover, Nor goldfish, swimming around between water bubbles in an aquarium, Can you make a picture of happiness, Abidin. Lebriz Art Gallery Abidin Dino paintings
Painting: Abidin Dino / Disaster of War / Güzin Dino's Collection

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi