Fikirsizlik Tepesi


Yenikapı metro inşaatında deviz seviyesinin altında yerleşimler bulununca hep birlikte acayip heyecanladık. Vaaay yeni bir  medeniyet bulundu diye. Halbuki bu medeniyet zaten bulunmuş adı da konulmuştu bulunan medeniyetin adına”Fikirtepe Kültürü” diyoruz.

Marmara Denizi çevresinde tarih öncesi ile ilgili ilk kazılar, 1952-1954 yılları arasında Kurt Bittel ve Halet Çambel tarafından tarafından yapılmıştı. Sanırım sonradan Çatalhöyük'te kazılar yapan James Mellart da burada kazılar yaptı Pendik civarında. Fikirtepe kültürü Eskişehirden Trakya’ya uzanan önemli bir medeniyetti. Ne yazık ki yeterli kaynak olmadığından daha detaylı çalışmalar yapılamadı. Bizde İstanbul’un tarihini Constantin ile başlattık. Hâlbuki Fikiretepe M.Ö 6.000 yıllarına işaret eder.
Neden Fikirtepe Kültürü dendi? Çünkü istanbul ve çevresinde Neolitik çağda yaşayan insanların yaşam tarzlarına başka ad veremediğimizden kökenleri hakkında yeterli bilgiye sahip olunamadığı için, yerleşme alanı ve topluluğun kültürü, bölgenin adıyla anılmış oldu. Fikirtepe 1907 yılında İstanbul-Bağdat demiryolu hattının yapımı sırasında tesadüfen bulunmuştu.

Fikirtepe kültürü yayılırda biz yayılamaz mıyız? Bizde yayılmışız Fikirtepe İstanbul’un en berbat yerleşim merkezlerinden biri olmuştur. Bin bir türlü gecekondu eciş bücüş binalarla kaplıdır. İBB Metropoliten sanırım TOKİ ile birlikte bu alanda da kentsel rehabilitasyon yapacak. İyi mi olacak hiç sanmam.
Fotoğraf Kaynak:Gazatekadıköy

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı