Gazve Kültürü

Talan Kültürü ve İstanbul
Bir yanımızın Ortadoğulu olmasından olsa gerek Gazve kültürü neredeyse hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Nedir Gazve Kültürü? Gazve Arapçada  küçük savaş anlamına gelir. Peki bizim kültürümüzle ne ilgisi var? Şöyle ki, zamanında Suriye sınırına yakın yerlerde Harran’da Urfa’da talana gelmek anlamında kullanılmıştır. Rakip aşiretler bir Harran’da bir bölgeye baskın yapar binlerce koyunu, keçiyi, sürüyü önüne katar götürür. Sonra sürüsü gazveye maruz kalan aşiret gazve için komşu aşirete saldırır  adam öldürülmez maksat talan etmektir. Hazıra konmaktır, çok eski tarihlerde Constantinople yağmalanmadı mı? O güzelim eserlerin bir çoğu İtalya'da. Bakınız yandaki gravür bu olayları anlatır. Modern zamanların talanı bambaşka kitaplara sığmaz.

Peki Türk siyasetinde bu gazve kültürünün etkisini hissetmiyor musunuz? İktidara kim gelirse gelsin, yandaşlarına adamlarına hısımlarına arkadaşlarına devletin malını yağmalatmıyor mu! E tabi işi her zaman kitabına uyduracak minareye kılıf dikecek çok soysuz var memlekette! İstanbul’a bir bakın bu şehrin neden adam gibi parkları yoktur. Bır gıdım  park arazisini hüpletmek için altına üstüne bir şeyler yapılır içine iğrenç dükkânlar yapılıp kamunun malı talan ettirilir. Sariyer ormanlarına bakın, Kilyos'a Bahçeköy'e Kemerburgaz'a bakın! Mecidiyeköy’denen yere bir bakın adından eser varmı? Mecidiye’ye benzer hali var mı? Altınşehir’e bir bakın tamamı talan edilmiş kamu malı değil mi! Şimdi bir siyasetçi çıksa efemin zamanında yağmalanmış napalım verelim tapuyu dese! Buna kaç kişinin vicdanı sızlar! Vatandaş olarak Gazve külrüne aşinayız.

Birde dilimize pelesenk olmuş bir terim var örgütsüz toplum olmaz, örgütsüz toplum şöyle olur böyle olur. Bazen bu örgütlü dediğin insanlar öyle bir güruh oluşturur ki senin benim malımı talan eder. Hükümetleri tehdit eder. Bürokratların elini bağlar istediklerini yaptırır, manipüle eder. İşe yaramaz bir adam  sırf o örgütün bu örgütün adamı diye hak etmediği yere gelir. Bireyin hakkı gasp edilir! Önce kafaların değişmesi gerek. Kamunun malını yiyen milletinin geleceğini talan eden insanların  hiç bir değere sahip çıkması doğru değildir!


Abstract

Cultur of GAZVE” is almost a part of our lives here, maybe because one side of our aspect of life is belong to Middle East. What is Cultur of GAZVE? It means in Arabic language small local war, spoliation.


Photosource: http://madamepickwickartblog.com


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı