İnsan Müzesi Öneriyorum

Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde okula başladığım ilk yıl beyaz önlük giymiş  asistanları görünce, noluyor DTCF’de tıbbi bir bilim mi var da benim haberim yok diye şaşırmıştım. Bu bölümün aslında Paleoantropoloji olduğunu sonradan öğrenecektim.

Ülkemizde tarih öncesi çağlardan beri Anadolu'da ele geçen eski insan kalıntılarıyla neden  bir "insan müzesi" kurulmuyor. Belki Hollanda’daki Corpus müzesi gibi bir alan eklenerek insanların önce kendilerini tanımaları sağlanabilir. Bugünlerde İstanbul'daki Meclisi Mebusan Caddesi Antrepo No:3 devam eden Body World'e insanların nasıl hayran kaldığını duyuyorum. İnsan Müzesine gelinceye kadar kurulması gereken o kadar çok müze var ki ama gene de bunun da bir ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

Atatürk'ün teşvikleriyle açılan Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi ve Hacettepe Universitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü'nde çok güzel korunmuş koleksiyonlar bulunmaktadır. Amasya Mumya Müzesi'nde İlhanlılardan kalma şahane koleksiyonlar daha düne kadar ücretsiz halka sergileniyordu. Bence bu koleksiyonlar birleştirilerek büyük bir insan müzesi  İstanbul, Ankara veya İzmir’de kurulabilir.


Abstract

I offer human museum. Why is it no possible to set up an human museum in our Country, with human remnants, which is from our History of the period of Anatolia and has be found years ago.  It is maybe possible to  add an museum like Corpus which based in the Netherland , so that human can recognize themselves.

Yorumlar

Joujou dedi ki…
Böyle bir müze açılacaksa Ankara'da olsun lütfen. Herşeyin İstanbul'da yapılmasına çok bozuluyorum valla! ;)
Blogger Bolat dedi ki…
O zaman yetkililer duyun sesimizi diyoruz :) Bu müzeyi Ankara'da istiyoruz. DTCF'den ve Hacettepe'den Hocalarımız'dan da bu yönde talep bekliyoruz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı