Şık Olmamış Skylife

Kasım ayı Skylife Dergisi'nde lüfer ile ilgili haber vardı. Hatta haber artı lüfer yahnisi ve lüfer pilav tarifi diyebilirim.

Yazının başlığı "Balıkların Efendisi Lüfer."

Balık sofralarının vazgeçilmezi lüfer, etinin lezzeti ve kendine özgü aroması balık severlerin liste başı balıkları arasında gelir... Gibi bir girişle başlayan yazı şöyle bitiyor.

"Bir zamanlar Haliç'e kadar giren lüferi artık yavaş yavaş boğazda göremeyeceğimiz zamanlar yaklaştı. Lüferin korunması için yapılan çalışmaların tamamının desteklenmesi gerekir. Yapılan son çalışmalardan sonra Haliç'e bazı balıklar geri dönmeye başladı. Umudumuz bir gün lüferi Haliç'te görmek olsun."

Bir okuyucu olarak lüfer ile ilgili yapılan çalışmaların neler olduğunu bilmek benim hakkım değil mi? Hakkım. Peki, neden böyle bir geçiştirme yapılmış olabilir.

1 ) Yüzeysel bir araştırma yapılmış olabilir.
2 ) Kamu destekli bir kurum için dergi yaptıklarından lüfer için
yapılan çalışmaları iktidara muhalif çalışmalar kategorisine almış
olabilirler. Bu hiç doğru olmaz, bunun adı kralcılık olur.
3 )"Lüferin korunması için yapılan çalışmaların tamamının
desteklenmesi gerekir." Satırı ile ne şiş yansın ne kebap şeklinde işi hallettiklerini düşünmüş olabilirler.

Bence hiç şık olmamış. Fikir Sahibi Damaklar lüfer ile ilgili önemli söylem ve eylemleri olan bir platformdur. Umarım Skylife'ı çıkaran ajans yapacakları bir dosya haberi ile durumu düzeltir ve lüferin korunmasında onlarında bir katkısı olur. Basın dediğimiz aracın amacı da bu değil midir?
THY sosyal sorumluluğa önem veren Türkiye'nin önemli bir kurumudur. Bakarsınız FSD destekli lüfer çalışmalarına THY de destek sağlar. Neden olmasın?

Doç. Dr. Temel Kotil, bilim insanı unvanı taşır. Lüfer biyolojik mirası hepimizin sahip çıkması gereken önemli bir konudur. Vatandaş olarak size öneriyorum Temel Bey "İstanbul Lüfer'e Hasret Kalmasın" Kampanyasına katılırsanız bir bilim insanı olarak yok olmak üzere olan ve türü üzerinde müthiş bir baskı olan lüferle ilgili kampanyanın geniş kitlelere ulaştırılmasına aracılık etmiş olursunuz.

Abstract

There was an article about bluefish/lüfer on Skylife’ s november edition. I can say “ it was not only an article but a serries of blue recipes bluefish fricasssee, bluefish on pilaf etc.  Title was amazing “Lord of Fishes, Bluefish.”

Actually the article was not a smart on efor me, because there wasn’t any signs regarding recent activities for protecting biological well-being of bluefish.  As far as I know,  Fikir Sahibi Damaklar is a one of the well known platforms that has well-noted views and actions about the bluefish. 

Hopefully, Skylife’ s publishers will prepare a special file on behalf of bluefish and contribute to the activities for protection of the bluefish.  Isn’ t it the main zeal of the media as we called “the press”? THY is one of leading cooperations in Turkey that gives great importance to social responsibilities.

THY may somehow give a hand to Bluefish protecting activities supported by FSD. Why not? Associated Prof. Temel Kotil has the title of a “sciencist human being”. Biological heritage of the Bluefish is an important issue that we all should draw attention and commit ourselves to protect
 
Photo source:THY

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı