Süreyya Operası Açıldı

Anadolu Yakasının İlk Operası Açıldı

Kadıköy Belediyesi Süreyya Operasını sanat dünyasına açtı. Anadolu yakasının ilk, Türkiye'nin ise altıncı opera binası olarak sanatseverlerle buluşuyor. İstanbulluların ve özellikle Kadıköylülerin anılarında Süreyya Sineması olarak bildikleri yer 80 yıl aradan sonra opera ile buluştu.  Süreyya Binası, 1924 yılında Süreyya İlmen Paşa tarafından yaptırıldı. Kadıköy'de şehrin kültür hayatını zenginleştirmek için müzik ve sahne sanatlarına uygun bir bina yapmaya karar verir.
1927 yılından 1950 yılına kadar sinema olarak kullanılan bina 1950 yılında Süreyya İlmen Paşa'nın ölümüyle kültür hizmetlerinde kullanılmak şartıyla Darüşşafaka Cemiyeti'ne verilmiştir. Cemiyetin kira geliri amacıyla binayı çeşitli ticari işletmelere kiralamasıyla balo salonu ve toplantı salonunda yer alan freskler büyük zarar görür. Titiz bir yenileme ve onarımdan geçen Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası sadece Kadıköy'ün değil tüm İstanbul'un yeni Opera Binası olarak hizmet vermeye başladı.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi, haftanın üç günü Süreyya Operası'nda konserler verecek. Diğer opera toplulukları da Süreyya Operası'nda sahne alabilecekler. Kadıköy Belediyesi Filarmoni Orkestrası da konserlerini Süreyya Operası'nda verecek. Ayrıca 500 kişilik balo salonunda da Cumhuriyet baloları, sergiler yapılabilecek.
Süreyya İlmen Paşa'nın babası Sultan Abdülhamit’in 17 sene seraskerliğini yapar. Yani varlıklı bir ailenin çocuğudur. Türk Hava Kuvvetleri’nin ilk kurucularındandır. İlmen Paşa Osmanlı’nın ilk özel sanayi kuruluşlarından birinin de sahibidir. Süreyya Paşa, ordudan ayrılarak, devlet yardımı almadan 14 Şubat 1914’te İstanbul Balat’ta kurduğu Süreyya Paşa Mensucat Fabrikası ile de ilk sanayicilerden biri olarak uzun yıllar ekonomiye katkı sağlar.. Malvarlığı ve hayırsever kimliği ile devrinin tanınan bir ismidir. Bugün kendi adıyla anılan Süreyya Sineması, Süreyya Paşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Süreyya Plajı, Süreyya Paşa Sanatoryumu gibi kuruluşların gerek arazilerinin gerekse mülklerinin eski sahibidir.

Abstract

The Süreyya Pasha Concert and Opera House in Istanbul, situated on Bahariye Street in Kadiköy, was built for Süreyya Ilmen Pasha between 1923-26, and originally opened on 6 March 1927. The building was donated to the Darüssafaka Society. The condition of this donation was that the building be devoted to cultural uses. Süreyya Pasha Opera House was restorated by Kadiköy Municipality…More information


Fotograf Kaynak:itüsözlük


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı