Hoş Geldin 2011 Evliya Çelebi Yılı

Bu yıl, 16. yüzyılda yarım asır gezerek dünya tarihinin en önemli gezi eserlerinden Seyahatname'yi yazan ünlü gezginimiz Evliya Çelebi'nin doğumunun 400'ncü yılıdır. 2011 yılı UNESCO tarafından Evliya Çelebi anma yılı ilan edilmiştir.
Evliya Çelebi seyahatlerinin başlangıcını bir rüyaya bağlar. Kendi deyimi ile  piyâde serseri olarak önce bütün İstanbul'u, daha sonra da Osmanlı ülkesini gezer. O kendisine hakir-i pür-taksir / çok kusurlu, değersiz kişi dese de biz bugün onu insanlığın ortak değeri olan bir gezginimiz, bir seyyâh-ı alem olarak görüyoruz ve yaşantısına gıpta ediyoruz. 2011 Evliya Çelebi yılına hoş geldin diyerek 2011 blog yazımı açıyorum. Kendim için 2010 yılını Evliya Çelebiyi okuma ve anlama yılı ilan etmiştim bunu gerçekleştirebildiğim için mutluyum. Evliya Çelebi için kendime bir söz vermiştim o sözümü değerli dostlarımın desteğiyle gerçekleştirip projemi Evliya Çelebiye armağan edeceğim.
Abstract
Evliya Çelebi (1611 – 1682) was born in Istanbul. Evliya Çelebi, also called Derviş Mehmed Zilli. He is son of the chief court jeweler.  He was educated in a Islamic college. He developed his skills calligraphy and music in the Ottoman palace school. Evliya Çelebi devoted the first “Book” of Seyahatname (Book of Travels) to İstanbul.  He is extraordinary writer of his time. We are celebrating 400th anniversary of the birth of Evliya Çelebi in this year.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı