Yaşayan İnsan Hazinesi

Malumunuz Çini ustası Sıtkı Olçar’ı yakın zamanda kaybettik. Bugün dikkatinize başka bir “yaşayan insan hazinesi” ni sunmak istiyorum. Adı Mehmet Girgiç, onun ününü duymayan yok gibidir, 1953 yılında Konya’da doğmuştur keçe sanatının en yetkin isimlerinden birisidir.  Mesleğini dedesinden öğrenmiştir. Yurtiçi ve yurtdışında pek çok sergi gerçekleştiren Mehmet Girgiç öğrenci ve çırak olarak onlarca insanı eğiterek keçe sanatına kazandırmıştır. Şahsen bayıldığım Çatalhöyük’teki duvar resimlerini ve figürlerini de keçeye başarıyla uygulayan Mehmet Girgiç, eserlerini ABD’de açtığı sergide insanların beğenisine sunmuştur. UNESCO'nun yürüttüğü kültürel miras çalışmalarının bir ürünü olarak ortaya çıkan ''Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'' kapsamında 14 Ocakta 2010 tarihinde Mehmet Girgiç'e, İstanbul'da düzenlenen törenle ''Yaşayan İnsan Hazinesi'' ödülü verilmiştir. Keçe sanatını öğrenmek için Amerika’dan gelen Theresa May-O'Brien ile İstanbul ve Amerika’da küçük birer atölye açmıştır. Kendisine uzun ömürler dilerim.

Keçe,  yünlerin boyandıktan sonra su ve sabun yardımıyla dövülüp, liflerinin  dokunmasıyla hazırlanır. Tümüyle doğal bir ürün olan keçe, yumuşaklığı ve insan bedenine uyumlu hassas dokusu sayesinde stresi azaltıcı, rahatlatıcı etkisiyle de biliniyor. Mevlevilerin yoğun şekilde keçe kullanmasının sebebi bu olsa gerek.

Abstract

Mehmet Girgic has been a felt maker since he was a teenager, as were his father and grandfather before him. Mehmet Girgiç, a master of the traditional felt art form of “keçe,” has opened a shop in İstanbul’s Sultanahmet district to introduce keçe to a wider audience during İstanbul’s year as a European Capital of Culture. His work has been featured in Felt; New Directions for an Ancient Craft and National Geographic. Ikonium Studio is the gallery/ workshop of Turkish textile artist Mehmet Girgic and American textile artist Theresa May-O'Brien. The shop features traditionall to contemporary wool art includng carpet, kilim and felt pieces. Most articles feature hand dyed/ hand crafted art work. Felt making workshops are available on site.The shop is located in the Sultanahmet section of Istanbul. In 2010, Girgiç was awarded as one of the seven Turkish Living Treasures by UNESCO and the Turkish Ministry of Culture and Tourism.

Photo Source:ikoniumstudio

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı