İstanbul Merdivenleri

İstanbul’un pek çok sıfatı ve tanımı vardır, ama en çok bilineni herhalde “Yedi tepe” dir. İstanbul’un yedi tepesi olduğuna göre, bu yokuşları tırmanmayana da İstanbullu denilmez. Topografyamızın zorunlu kıldığı bu dik yokuşları, merdivenler olmasa nasıl çıkardık? Merdivenler medeniyet göstergesidir. Eğer bir memlekette yokuşlar çok merdivenler azsa o memleket pek medeni sayılmaz. İstanbul’un hemen aklıma gelen yokuş ve merdivenleri:  Nişantaşı Topağacı yokuşu, Yüksek Kaldırım, Kamondo Merdivenleri, Bayıldım Yokuşu, Kazancı Yokuşu, Şişhane Yokuşu…Liste uzar gider. Merdivenler bana en çok çocukluğumu hatırlatır. Şimdi ruhsuz apartmanların asansörlerine kurtarıcı gözüyle bakıyoruz. İstanbul’un merdivenleri üzerine yazılmış güzel bir kitap buldum tavsiye ederim Yazar Cahit Kayra beyefendiyi kutluyorum. Bu arada İstanbul ve merdiven kelimeleri yan yana geldiğinde Sefarad Yahudisi olan bankacı Kamondo ailesinin adıyla anılan Kamondo Merdivenleri’ni hatırlamazsak ayıp olurdu. Ahmet Haşim'in dediği gibi " Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden" acele etmeden ey istanbullu.

Abstract

Istanbul is known as the city on the Seven Hill. Istanbul. Stairs are the sign of a good civilization of  cities. Istanbul has a lot of hills and stairs. For example, Camondo Stairs is a very special architectural public service donated by the Camondos family. Camondo stairs are great, full of mystery.

Yorumlar

Blogger Bolat dedi ki…
Hi,
Thank you following my blog
Hayal Kahvem dedi ki…
Merdiven diye okuyunca.. Hımm... Dayanamadım... Rica etsem şu yazıma bir göz atar mısınız? hem merdiven var hem de İstanbul suları, hem de Ahmet Haşim'e bir selam çakış:)

http://hayalkahvem.blogspot.com/2010/08/merdivenle-aksamdan-suya-varmak.html
Blogger Bolat dedi ki…
Sizin yazınız da çok güzel olmuş. Haşimsiz bir edebiyat eksik kalırdı herhalde.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı