Minnetle Anıyoruz Seni Zeynep Hanım

Zeynep Hanım, Mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın en küçük kızıdır. Yaşamı boyunca,  ailesinden kaynaklanan zenginliği cömertçe hayır işlerine harcamıştır. Zeynep Hanım’ın hayatındaki zorluklar daha 18 yaşındayken, Mısır’da Yusuf Kâmil Bey ile evlenmesiyle başlamıştır. Mehmet Ali Paşa, kendi kadrosunda çalışan, çok takdir ettiği Yusuf Kâmil Bey’i damat olarak seçmişti. Fakat ailenin diğer bireyleri, bu evliliğe karşı çıkmışlardı. Çünkü o düşük seviyeli bir memurdu. Fakat yıllar sonra Yusuf Kâmil Paşa iki kez sadrazamlık makamında Kavalalı Mehmet Ali Paşa geleceği görmüş olmalı.

Mısır Hidivleri tatil amacıyla İstanbul’da yaşardı. Bir zamanlar Boğazdaki yalıların çoğu onlara aitti, Örneğin Beşiktaş’taki Hidiv Kasrı.Zeynep Hanım  İstanbul’da  Zeynep-Kamil Hastanesini ve Kartal Çeşmesini yaptırmıştır. Zeynep-Kâmil Hastanesi bugün sayısız hastaya hizmet vermektedir. Kartal Çeşmesi: Zeynep Hanım genellikle bahar aylarını Kartal’da geçiriyordu. 1860 yılı civarlarında Kartal halkı, içme suyu sıkıntısı çekiyordu. Çalışmalar sonucunda, Yakacık civarında Kartal’a iki saat uzaklıkta gayet temiz içilebilir bir su kaynağı bulund ve çeşme yapıldı. Osmanlı Rus savaşı sırasında (93 Harbi) yaptığı hizmetlerden dolayı devlet nişanı almıştır.

Zeynep Hanım ve eşi Yusuf Kâmil Paşa’nın hiç çocukları olmamıştı. Bugün halen varlığını sürdüren Zeynep-Kâmil Hastanesi, kadın hayırseverlere güzel bir örnek olmuş ve tarihe geçmiştir.

Abstract

The Zeynep-Kamil Hospital, co-founded by Princess Zeynep, daughter of Mehmed Ali Pasha, the Ottoman governor in Egypt, and her husband Yusuf Kamil Pasha, Grand-Vizier to Sultan Abdülaziz, is the first private charitable health institution in the Ottoman ca pital. Located at Üsküdar (Scutari), "Zeynep-Kamil" continues to serve as a major maternity and children's hospital in Istanbul …more information

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı