Göz göre göre şehir tükeniyor

surlar tehlike istanbul kent bostanları

İstanbul Surları

İstanbul’da Theodosios Surları’yla çevrili  alan Dünya Mirası Listesi’ndedir ama çıkması an meselesi. Suriçi ya da Tarihi Yarımada olarak geçen bu bölge dünyanın önemli üç imparatorluğuna başkentlik etmiş ve tükenmiş bitmiştir. 

Biz, Ayasofya, Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camii, Yerebatan Sarnıcı gidiyor derken, Süleymaniye’yi  Vefa’yı unuttuk. Ne yazık ki eski İstanbul bugün nüfus baskısı, endüstriyel kirlilik ve kontrolsüz şehirleşmeden kaynaklanan büyük bir tehlikenin altında yaşıyor. Son çılgınlıkları saymıyorum bile. 

Surlar tehlikeli, önlem alınmalı. Her yanda tinerciler var. Kent bostanları yok olmak üzere, surları korumak, korurken bu Bizans kalıntısı, bu Roma kalıntısı dememek gerek nihayetinde gelmişi geçmişi bizimdir bu toprakların. 

Yorumlar

Begonvilli Ev dedi ki…
Çok iç acıtıcı bir durum..Sivil toplum kuruluşlarına, sanatçılara, aydınlara ve sizin gibi duyarlı insanlara çok iş düşüyor. Konuya dikkat çekmek için ne lazımsa yapılmalı. Yoksa rant kavgası ve iktidar hırsı çok daha önemli bazı çevreler için.
İz Tv'nin belgesellerini ilgi ile izliyorum. Bu konulara fazlaca önem veriliyor. Keşke diğer tv kanallarında gün boyu yayımlanan içi boş gündüz kuşaklarında bu tür bilinçlendirici belgesellere yer verilse.
Gezi/yorum... dedi ki…
Tespitleriniz çok doğru aynen katılıyorum...
Adsız dedi ki…
hello my friend from Chalkis.
Very good blog.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı