Güzel bir çalışma

istanbul ortaköy beşiktaş cami

Ortaköy Cami

İki yıl önce İstanbul Kültür ve Sanat Dergisi için yaptığım fotoğraflama çalışmalarında Ortaköy Camii’nin içler acısı durumunu görmüştüm. İmam’dan zar zor izin aldım çekim yapmak için hakikaten dökülüyordu yani! Ortaköy Camii'nin  Kuveyt Türk Desteği İle onarılacağını öğrendim. Bulunduğu topluma ve dünyaya karşı güzel bir sorumluluk çalışması sadece PR ve reklam ile KSS olmaz.

Abuk subuk reklamlara dünyanın parasını yatıran diğer bankalarımıza duyurulur. Bari bizden aldığınız kart ücretleri karşılığında kültürel mirasa böyle katkılar yapın. Biraz araştırınca bu İslami(ne demekse!) bankanın 2005 yılından bu yana Tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkmaya çalıştığını öğreniyorum.İstanbul Azarkapı Saliha Sultan Sebili ve Çeşmesi ve Bursa Kozahan Şadırvanından sonra Ortaköy Cami’nin yenileme çalışmalarını üstlenmişler.

Büyük Mecidiye Cami’i, Sultan Abdülmecit tarafından Garabet Balyan ve oğlu Nikogos Balyan’a  1853 yılında yaptırılmıştır. Neo Barok tarzda bir camiidir. Cami; yapının denize kaymasından ötürü 1960′lı yıllarda kapsamlı bir onarım görmüştür onarım sürecinde 64 fore kazık ve 80 ton beton enjekte edilerek zemin takviyesi yapılmıştır. Çırağan Sarayında yapılan bir toplantıda bu camiinin Balyanlar tarafından yapılmadığı iddia edilmişti.

Abstract

Ortaköy Mosque, officially name is the  Grand Imperial Mosque of Sultan Abdulmecit in Besiktaş in Istanbul. This mosque near the  Bosphourus. The original Ortaköy Mosque was built in the 18th century.

Yorumlar

Kaybedince üzülüyoruz ama sahip çıkma konusunda duyarlı değiliz.
Blogger Bolat dedi ki…
Maalesef, biz de bunları talep etmeliyiz :) sanırım o konuda da bir talebimiz yok ki kurumlar buna sahip çıkamıyor.
Gezi/yorum... dedi ki…
Son dönemde Türkiye genelinde çok sayıda tarihi eser restore edildi ama sanırım daha çok eksiklikler var..
Blogger Bolat dedi ki…
Kesinlikle daha çok restoransyon lazım ne kadar yapılsa az, kültürel miras geleceğimiz için önemli

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı