Ah o Macaronlar

Geçen Remzi Yayınevi’ne gittiğimde gördüm, Beyaz Fırın  “Beyaz Fırından Yeni Çıkmış Kurabiyeler” adlı bir kitap çıkarmış ya da vesile olmuş kitap Remzi’den çıkmış. Ben bu marka ile tesadüfen 2004 yılında tanışmıştım. Kitabı da görünce eski bir İstanbul markasını tanıtmamak olmazdı. Bakın, markanın gelişimi şöyle:  Hikâye Makedonyalı fırıncı Kosma Stoyanof’un üç oğlu Petro, Grigor ve Dimitri’nin İstanbul’a yerleşmesiyle başlar. Balat’ta “Bulgar Fırını” adıyla anılan simitçi dükkânı açarlar. Ürettikleri poğaça, simit İstanbullunun diline düşer. İkinci Dünya Savaşı yılları her şey tuz buz olur aile acıbadem satarak geçinirler. Varlık vergisi yılları, kötü hatıralar derken zaman çabuk geçer. Üsküdar ve Kadıköy’e pastane açarlar. İşlerini iyi yapan her esnaf gibi İstanbul onları da zirveye çıkarır. Eh, nede olsa Avrupa’lı kanı var, marka işlerinden anlarlar. İsimlerini markalaştırmak için Devlet Tatbiki Güzel Sanatlardan Mustafa Plevneli’ye görev verirler. Renkli gravürlerinin hastası olduğum Plevleli hiç öyle kendini kasmadan, marka ismi ile örtüşen tuz ve şekeri çağrıştıran “Beyaz Fırın”ı isim olarak önerir. Pastane ve çikolata üretimi konusunda hızla gelişen marka Erenköy, Suadiye ve Ataşehirde mağazalar açar. Beyaz Fırın üretimi renkli acıbademi mutlaka tavsiye ediyorum. Kendileri  pastacılık mesleğini bir sanata dönüştürmüşlerdir. Beyaz Fırın İşletmicisi Nathalie Stoyanuf’ a bir çağrıda bulunmak istiyorum. Markanız İstanbul’un kültürel mirası olmuştur, lütfen aile hikayenizden başlayarak markanın gelişimini anlatan bir eserin yazılmasını sağlayınız ki gelecek nesillere miras kalsın.
 
Meraklısına Dipnot: Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar’ın ismi şimdi Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar oldu.

Fotoğraf Kaynak:beyazfırın

Yorumlar

Claudia Paiva dedi ki…
Merhaba! Ben s blog sevdim. Bir alışveriş merkezi içinde bir kahve dükkanında, Brezilya burada macaroons çalıştı. Yumuşak, farklı, çok lezzetli ... Çok lezzetli olduğu için bu tatlı nasıl, bilenler benim tebrikler sunuyoruz. Ah! Ailem ve ben orada bir bölgesinden kaynaklanan şekerler seviyorum.

Blogumu ziyaret, tüm Brezilya fazla kişi çeşitli ürünler için ücretsiz reklamlar yazılan bir alandır. Ama Eğer ilgileniyorsanız, sadece ben yayınlamak göre, satmak Aradığınız ürünü fotoğraf ve açıklama içeren bir e-posta gönderirseniz. Ama o zaman da kişiler arasında benim blog teşvik etmek gerekir. Aksi için ben para ücret almıyoruz, bu geri dönüşüm fikir gibi insanlar ve de yardım gibi, var bir hobi bulunuyor. Blog ziyaret edin ve bir takipçi (a) olabilir.

Teşekkürler!

Tüm iyi ve sizin için başarı!

Claudia Paiva (Reklam ve Geri Dönüşüm)

http://vendertrocar.blogspot.com
evy dedi ki…
CANIM CEKTI SIMDI YA! olsada yesem
Goedemorgen Marieke ,

http://maffionista.blogspot.com/
Blogger Bolat dedi ki…
Thanks a lot:)
Blogger Bolat dedi ki…
Evy,görüntüsü yetiyor sanki :)
roryta dedi ki…
interesting... :)
Keyfimin Kahyası dedi ki…
Baylan'ın macaronlarını da tavsiye ederim. Pek güzeldirler :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı