Ankaralı Mustafa Ağa Parfümü
15. yüzyılda İngiltere Krallığı’nın elçilerinden Sir Edward Burton, Kraliçe Elizabeth’e bir rapor sunar bu rapora göre başkent İstanbul’da şerefine verilen ziyafette yüzlerce yemek saydığını, gül şerbetinin lezzetinden etkilendiğini, yemek bitince, “ellerini buhur suyu denilen, içinde öd ağacı, misk, sandal ağacı ve çiçek suyu bulunan çok güzel kokulu bir suyla yıkadıklarını” yazmıştır. Aslında bu terkibi ve yapılışı bulmak ve kokuyu stilize etmek heyecan verici olabilir. Buhur suyunun terkibine ve hazırlanışına ilişkin kayıt, Topkapı Sarayı Müzesi Arşivi’nde 7011 nolu Çamaşırbaşı olan Yusuf Ağa defterinde yer alıyor. Devam, medeniyetler açısından önemli. İstanbul Topkapı Sarayı'nın harika kokusunun mucidi Ankaralı Mustafa Ağa'dır.
Yorumlar
Yorum Gönder