Güzel İstanbul Heykeli Sürüldü

İstanbul Heykelleri

İstanbul Heykelleri


İstanbul gibi bir metropol heykel sanatında zavallı bir durumdadır. Konuyla ilgili size aklımda kalan bir gerçek olayı anlatmak istiyorum. Cumhuriyet’in 50. Yılı Kutlamaları çerçevesinde  Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) ve İstanbul Belediyesi’nin ortak girişimiyle İstanbul’da kamusal alanlara yerleştirilmek üzere sanatçılara heykeller sipariş edilir. İşte bu sanatçılardan biri de sanatçı Gürdal Duyar’dır. Sanatçı “Güzel İstanbul” adında bir heykel tasarlar. 

Sürülen Heykel, Sürgün Heykel


Gürdal Duyar İstanbul’u bu kadın figürüyle anlatmak istemiş, başını geriye doğru atmış ellerindeki zincirler olan bir kadın heykeli tasarlamıştır. Duyar'a göre figür ‘İstanbul’un hala zincirlerini kıramadığı’nın ifadesiydi fakat Türkiye’de ciddi bir siyasi krize yol açtı. Devir MSP ve CHP koalisyon dönemiydi, Karaköy’deki yerinden sökülen heykel hayasızlığı temsil ettiği gerekçesiyle Yıldız Parkına sürülmüştür! “Güzel İstanbul”  heykeli kültür dünyasında yoğun bir tartışmanın odağı olmuştur! 

Yorumlar

coco-jelly dedi ki…
Gayet guzel bir heykel...zatı tr de hangi sanat tartışmaya yol acmamış ki...
Blogger Bolat dedi ki…
Türk anaları için hakarettir bu heykel demişler :) Coco
Elif Ayvaz dedi ki…
Şiirde kadın diye tasvir ediliyor da heykelde niye kadın diye tasvir edilmesin?! Ki çok yakışır İstanbul'a ''kadın'' ibaresi bence.
Sanattan anlamayan insanlar başa geçmemeli yahu! Sen al güzelim heykeli söktür yerinden başka yere sür, olacak iş mi!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı