Yok Deve

Atatürk Havalimanı'ndayım. Uçakların biri iniyor biri kalkıyor. Birden apronda deve kesen müdürü hatırladım. Acaba, bu müdür birazdan yazacağım develerin kıymetini mi biliyordu? Neden ayıplamıştık olayı… Gerçekleşmesi mümkün olmayan, bizi çok şaşırtan ya da olamayacağına inandığımız işler için “Yok deve,  Yok devenin nalı” deyimlerini kullanırız. Devlet malını çalan hırsızlara “deve etmek, deveyi havuduyla götürmek” terimlerini kullanırız. Hatta çok para peşinde koşarken kaza yapanlara da olayı özetlemek için “Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur” deyimini uygun görürüz. Zor anlayanlar için “sana bunu anlatmaktansa deveye hendek atlatmak yeğdir” diyerek kabaca karşımızdakine ‘aptal’ demiş oluruz. İnsani zaafımız mıdır bilemiyorum ama bize faydası olan onlarca hayvanı aşağılıyoruz. Vahşi hayvanlara neredeyse tapıyoruz. Aslansın, kaplansın dediğimizde şişen göğsümüze karşın, neden “inek” dendiğinde sinirleniyoruz. Hâlbuki etinden, sütünden, yavrusundan, yağından, derisinden hatta boynuzundan faydalanırız. Avcı toplumdan tarım toplumuna geçişte 21. Yüzyıla kadar çiftimizi süren toprağımızı zorla işlettiğimiz öküzleri düşünün, birine öküzün tekisin desek neler olur? Yükümüzü gık demeden taşıyan eşekler niye aşağılanır.  O kadar aşağıladığımız develer var ya! Susuzluğa bir hafta dayanır. Fazladan bir göz kapağı vardır silecek vazifesi görür. Saatte 65 kilometrelik bir hıza ulaşabilir. 95 litre su içebilir, 136 kilo yük taşıyabilir. Hiç terlemez bu yüzden milyonlarca insandan daha temiz kokar diyebilirim eğer bu kadar bilgiye rağmen onlara bir sevgi duymadı iseniz  son özelliğini de yazıyorum, çok da iyi tükürürler.

NOT: “deveyi havuduyla götürmek” deyimindeki “havut” kelimesinde bir yanlışlık yoktur. “deveyi hamuduyla götürmek” şeklindeki kullanımı daha yaygındır ama “hamut” eşekler “havut” develer için yapılan semerdir. Hay bu etimoloji merakıma…!

Yorumlar

ebru özgün dedi ki…
Benimde garipsediğim çok söz var nedeni? anlamı kafamı kurcalayan???
Bu ara "turnayı gözünden vurmak" deyimine taktım.
Neden böyle güzel bir hayvan,gözünden vurulur?bu sadistçe fikri kim ortaya attı? gibi...:))

Sevgiyle kalın.
Blogger Bolat dedi ki…
Av kültürünün bir ürünüdür. Bataklık ve sulak alanda bekleyen avcılar özellikle göç döneminde pusuya yatar bekler bekler sonunda turnalar inişe geçtiğinde patlatırlar tüfekleri, bu uzun ıslak beklemenin ödülü olarak kullanılır bu deyim :) kelimeler önemlidir ve bir geçmişin izleri vardır içinde.
Hayal Kahvem dedi ki…
Bolat, benim hemen aklıma Barış Manço şarkısı geldi:)

"işte hendek işte deve
ya atlarsın ya düşersin
baktın olmaz vazgeçersin
zordur almak bizden kızı"

Sonra... Deveye sormuşlar:
- inişi mi seversin yokuşu mu?diye.
Deve:
- düz yol gözüne mi batıyor? demiş:)

Develeri önemsemeliyiz. Develer milli mücadelede cepheye epeyce silah taşıma hizmeti vermişler.

Diğer hayvanlarla ilgili deyimlerden beni en çok rahatsız eden "bir taşla iki kuş vurmak" deyimidir. Hemen "yok deve! kuşları rahat bırakın!" derim:)
Joujou dedi ki…
İnsan nankör bir yaratık ne yazık ki. Korkuyu saygıyla karıştırıp övgüler düzerler. Vahşi hayvanları bu kadar tutmalarının nedeni bu. Onlara güç yetiremiyorlar çünkü. Ama diğer hayvanları "kullanıyorlar". Güç yetirebiliyorlar. O nedenle de saygı duymuyorlar.
Müstehzi dedi ki…
Severdim develeri zaten,tükürük hatırlatması katlanmasını sağladı sevgimin:)) Gülümsetme için teşekkürler...
Zeynep dedi ki…
genemii hadiseye benzetti biri beni. Bence o bana benziyor =D hihiii


http://zeynnepp.blogspot.com/
deniz saatçioğlu dedi ki…
İnek, öküz, deve hadi neyse de o kadar herkesin sevdiği bir hayvan olmasına rağmen köpek yani it niye küfür yerine geçer, onu hiç anlamam :))

denizsaatcioglu.blogspot.com
Blogger Bolat dedi ki…
Deniz hayvan sevgisinden olsa gere :))

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi