Ulus Çarşısı'nda bir İstanbullu

Hafta sonu Ankara’daydık. Sağolsun TCDD Fatih Ekspresi 6 saatlik yolu 11 saat yapınca her şey şaştı, sabah Bahçelievler'deki Acedemia Kafe de kahvaltı yaptık. Anıtkabir, Etnografya, Birinci Meclis, Ankara Kalesi, Kınacızade Restaurant’ta mantılı akşam yemeğinde benim Ankara gezintim sona erdi. Çünkü çok yoruldum. GOP’ta bir akrabamızın evinde üç saat mola vermesem dönüşüm zor olacaktı. Bu yazıda size farklı bir İstanbul portresi çizeceğim. Şimdi ne alakası var Ankara gezisi ile İstanbul’un? Ankara Ulus Çarşısı içinde “İstanbul Eczanesi” var. Neden Ankara’daki eczaneye “İstanbul Eczanesi” adı verilir? Çünkü Eczanenin sahibi Hüseyin Hüsnü Sarı İstanbul’u çok sevmektedir. Kendisi Atatürk’ün sevdiği insanlar arasındadır. İmparatorluk sınırları içinde kalan Yugoslavya, Kahire, Şam'da eczacı subayıdır. Atatürk’ün isteği üzerine Ankara’ya gelmiştir. 1927 yılında Tokat mebusu olmuştur. Atamız ölene kadar ilaçlarını İstanbul Eczanesi'nden temin etmiştir. Size tavsiyemdir bu eczaneye sıradan bir şey almaya gidiniz, mesela kolonya. Sonra eczanenin sahibinden Atatürk’ün veresiye ilaç aldığı ve parasını bizzat ödediği defteri görünüz. Atatürk Dolmabahçe Sarayı’nda ikamet ediyorken de ilaçlarını Ankara’daki İstanbul eczanesinden temin ettirmiştir ve parasını kendi cebinden ödemiştir. İstanbul Eczanesi,Türk Eczacıları Birliği’nin yayınladığı “50 Yılın Eczanesi” adlı kitapta da yer alır. Eczanede göreceğiniz bir asırlık tartı aleti hala doğru tartıyor bu tartı aletini Hüseyin Hüsnü Bey Haydarpaşa Garı önünde görüp satın almış ve Ankara’ya götürmüştür.

Not: Fotoğraf eczanenin açılış gününden bir kare. Ulus Çarşısında İstanbul Eczanesi'nin tam karşısında Vehbi Koç'un nalbur dükkanı bulunuyormuş. Hey gidi günler hey.

Yorumlar

Nuraycatasarimlar dedi ki…
Ömrümünün yirmi yılını Ankarada geçirmiş biri olarak ulusa sık gitmişimdir fakat eczaneyi hiç duymadım.Ne güzel bilgiler veriyorsunuz.Ankaraya dönünce eczaneyi ziyaret ederim kesin.Demek Gop ta komşumuzda kaldınız:) güzel semttir. Bizim evde Reşitgalip caddesinde:) Eşimin dedesi ilk milletvekillerinden.Bolu milletvekili Hacı Abdullah efendi,meclisin açılışında kuran okumuştur.Bilgilendirici post için teşekkürler...
Blogger Bolat dedi ki…
Evet GOP'ta mola vermesem ayakta duramazdım. Sanırım Vedat Dalokay'ın paralelinde bir yer. Çok şanlısınız yani millet olarak biz de şanslıyız böyle büyüklerimize sahip olduğumuz için.
okuyan dedi ki…
İki sene önce Ankara'ya yolum düşmüştü, bilseydim kesin uğrardım. Şayet tekrar gitme imkanım olursa mutlaka gideceğim. Güzel ve değerli bilgi için teşekkürler.
çilek ve karamel dedi ki…
hiç haberim yoktu, bilgi için çok teşekkürler..
Blogger Bolat dedi ki…
Okuyan, mutlaka görülmeli bence bu bir kültürel miras!
Blogger Bolat dedi ki…
Çilek Karamel, teşekkür ederim :)
Bu bilgiyi ilk defa sizden duydum. Teşekkürler bu güzel bilgiler için.
Blogger Bolat dedi ki…
SÇB, rica ederim :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı