Ardıç Kuşu ve kent çöplüğü

Kış geldi çattı İstanbul'da gözlem bitti.  Artık bahar göçünü bekleyeceğiz. Gözlemciler kargayı, martıyı, güvercini kuştan saymaz. Kulakları çınlasın ilk gözlemi Pier’le yapmıştık. Sonra çok şey öğrendim. Bu yazıda size ardıç kuşundan bahsedeceğim. Ardıç kuşu dişi serçeden biraz büyükçenedir.  İşin ilginci şudur ki eğer ardıç kuşu ardıç ağacının tohumlarını yemez ise o tohumlar asla ardıç olmaz.

Bir ardıç ağacı şöyle yetişir. Ardıç tohumları yere dökülür ancak bu tohumlar bir ardıç kuşu tarafından yenmeze çimlenme gerçekleşemez. Ardıç kuşunun sindirim sisteminde ardıç ağacının tohumlarının kabukları açılır. Ardıç kuşu dışkısı ile birlikte toprağa karışan tohumlar kolayca çimlenir. İşte tabiat milyonlarca yıldır bu şekilde ardıç ağacı yetiştirdi. Ardıç ağaçları hızla azalıyor. Çünkü artık ardı kuşu ardıç tohumu yemiyor ve kentin çöplüklerini kullanıyor. Kendi ipimizi böyle çekiyoruz. 

Artık ardıç ağacını görenimiz yok. Ben İstanbul'da ardıç ağacı görmedim ama Ardıçlıevler var! Bir zamanlar Orta Çağ’da veba İnsanları patır patır düşürürken keşişlerin gökten şöyle bir ses duyduğu rivayet edilir “Ardıç ve anason çiğneyiniz böylece hızlı ölmezsiniz.” Salgın tehlikesi baş gösterdiğinde ardıç kütükleri ateşe verilir ve çuvallar dolusu bu ağacın meyvesi ve sakızı ağızlarda çiğnenirmiş.

Çatalhöyük’te yeryüzünün ilk şehrini inşa eden atalarımız ardıç ağacını kullanmış. Hititler’de ardıç ağacı bolluk ve bereketi temsil ediyordu.  Ardıç, bütün Türk dünyasında sevilen ve saygı duyulan bir ağaçtır. Ardıç, ateşle yapılan temizlemeyi ve aynı zamanda kötü ruhların kovulmasını sembolize eder.Ardıç ismi öz Türkçedir.

Yorumlar

Driftwood art dedi ki…
Çok enteresan,doğada ki her canlının doğaya bu denli katkısı varken;doğayı yok eden insanın misyonu nedir diye sordum kendime.
Unknown dedi ki…
Sevgili Bolat, öyle güzel ve ilginç konular buluyorsun ki "acaba sonraki yazısı ne olacak" diye daha yazını okurken merak ediyorum artık. Düşüncene ve kalemine sağlık...
Blogger Bolat dedi ki…
Karagözlüsurey design, kirletmeden dünyanın tadını çıkarmak olabilir misyonumuz :)
Blogger Bolat dedi ki…
Ehlikeyf, teşekkür ederim. Yüzüm kızardı burada :)
Zeynep dedi ki…
Ne kadar guzel yazmisin, ilginc birsey ya... Hersey oyle bir yaratilmiski herseyin bir anlami varmis demekki bir daha anladim =)
bu guzel bilgileri paylastigin icin tesekkur ederim cokta guzel yazmisin !

zeynnepp.blogspot.com
okuyan dedi ki…
Ardıç ağacının oluşumunu ilk kez okudum. Çok enteresan. Doğanın müthiş dengesine hayran olmamak mümkün değil. Maalesef kendi içinde bu muhteşem dengeyi kuran doğaya insanlık hep kötülük ediyor.
Teşekkür ederim güzel paylaşım için.
not: kelime doğrulamayı kaldırsanız yorum yazmak daha keyifli hale gelecek:)
Blogger Bolat dedi ki…
Zeynep, rica ederim eğer ardıç kuşlarını fark edebildiysek ne güzel :)
Blogger Bolat dedi ki…
Okuyan, yorum için teşekkür ederim. Uyarınla farkettim kelime doğrulaması olduğunu, bende başka bloglarda bu konudan şikayet ederdim :))
Sis dedi ki…
ehlikeyfe katılıyorum. Bu sefer bilmediğim ne öğreneceğim acaba diye açıyorum yazıyı blogrollda her güncelleme görünce:)
Blogger Bolat dedi ki…
Sis, teşekkür ederim :)
Adsız dedi ki…
Hayatımız artık ardıç ağacı ve ardıç kuşunun hikayesine o kadar benzemeye başladı ki.Teknolojinin hızlı gelişimi,bir yandan dünyayı daha konforlu bir mekan haline getiriyor evet ama,diğer yandan da aynı hızla çevre yıkımına neden oluyor,dengeler bozuluyor.Ardıç kuşu ağacını unutmuş şimdi,bu onun suçu mu! Her geçen gün kişi başına ürettiğimiz katı atık miktarımız artıyor("kullan,at"türünden malzemeler yüzünden özellikle )yıl 2011 ama hala vahşi depolama yapılıyor.Avantajlarını da sayayım mı?Bu çöplerle beslenen kuşlar,köpekler,pis pis kokular,açığa çıkan metan yüzünden patlamalar (!) Çevreci alternatifler var ama millet olarak da duyarlı değiliz bu konuya.Bizim günlük hayatta çöp dediğimiz bir çok şey çöp değil farkındayız bunun hepsinin üstünde işaret ve kodları mevcut ama yine de araba kullanırken,yürürken,hatta evdeyken bile onları dışarı atabiliriz.Hal böyle olunca evimin önündeki ambalaj atıkları ve evsel atıklar için konulan konteynerlere komuşularımın rastgele çöplerini atmasına kızamıyorum.Onlar en azında çevresini kirletmiyor.Atığı kaynağında ayırmak önemli ve en basit kısmı.Gerisiyle İSTAÇ,İZAYDAŞ gibi kuruluşlar ilgileniyor zaten.Sadece birazcık duyarlı olmak lazım.Uzun mu yazdım biraz,yorum kısmınızı işgal ettiğim için özür dilerim.Mesleki anlamda yarama parmak basıldı bu konuda,İpek.
Blogger Bolat dedi ki…
İpek, o kadar güzel yorumlamışsınız ki, üstüne söylenecek söz yok.
Neşeli Günler dedi ki…
bilmediğimiz ne çok şey var! ve utanmadan yok ettiğimiz :(
Mutlu Eller dedi ki…
Yeni bir şey daha öğrendim kendi ellerimizle yok ettiğimiz:(
Çok acı...Sadece Türkiye`de değil dünyada kuş türleri sadece çöplerden dolayı yok olmaktaymış.
Sizi takip etmek her zamanki gibi çok faydalı, teşekkürler.
pembe kekik dedi ki…
Karga'nın ceviz ektiğini duymuştum.Ardıç kuşununun bu özelliğini duymamıştım.Paylaşım çok güzel olmuş.Blogunuzu çok beğendim.Yakın takipteyim.
Zeugma dedi ki…
Bu bilgiyi ilk kez burada öğrendim.
Ne kadar ilginç!
Teşekkürler...
Sonsuz Dekorasyon dedi ki…
maalesef önlenemez bir şekilde insanoğlu doğayı ele geçirmiş durumda bilmediğim bir bilgiydi yazın için teşekkürler
Blogger Bolat dedi ki…
Neşeli Günler, hep birlikte öğreniyoruz hepimiz öğrenciyiz :)
Blogger Bolat dedi ki…
Semi, teşekkür ederim, harikasınız :)
Blogger Bolat dedi ki…
Pembe kekik, teşekkür ederim :)
Blogger Bolat dedi ki…
Zeugma, teşekkürler :)
Blogger Bolat dedi ki…
Sonsuz Dekorasyon, dünyayı sürekli tahrip ediyoruz :(
ebru özgün dedi ki…
Çok enteresan birşey,ilk defa duyuyorum.
çeşnici Handan dedi ki…
Çok güzel bilgiler paylaşmışsın teşekkürler.
Melange dedi ki…
Bolat, her seferinde güzel, keyifli bir bilgi ediniyorum sayfanda..hep keyifle ayriliyorum, cok tesekkürler, cok sevgiler
Blogger Bolat dedi ki…
Melange, teşekkür ediyorum,yorumlarınla hep desdek verdiğin için.
Lila Moonlight dedi ki…
Cok hosuma gitti bu bilgi :)
Blogger Bolat dedi ki…
Çeşnici Handan, teşekkürler.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı