İstanbul'dan Cenova'ya!

Şimdi sırası mı demeyin aklıma gelmişken yazayım istedim. Geçen Cuma akşamı 2011 yılının muhasebesini yapmak için kendime vakit ayırdım. Ne muhasebesi? Gittiğim, filmler, konserler, tren, otobüs, uçak biletleri, sergi, fuar biletlerine baktım. İşin ilginç yanı en çok bilet Galata Kulesi’ne ait. Peki napıyorsun biletleri, neden saklıyorsun? Anlamsız işte öylesine saklıyorum efemera hastalığı, bir gün bu biletlerden kendime bir İstanbul manzarası yapacağım.
Pişman da değilim her gün çıkma fırsatım olsa usanmazdım herhalde. Yeryüzünde kesintisiz bu kadar sürededir manzara keyfi veren kaç kule var?  Kimler çıkmamış ki kuleye! Gustave Flaubert, Teophile Gauthier, Knut Hamsun … .hepsini yazsak sığmaz listeye
İstanbul olurda Ayasofyasız, Galatasız, Süleymaniyesiz siluet olur mu olmazzzzzzz. 
Kulenin hikayesi 528 de başlar eskiden Bizanslılar tarafından yapılmış başka bir kule varmış fakat bu kule harap olunca Cenevizliler  bu eski kulenin yerine  Galata Kulesi’nin dikilmesine karar vermişler. Şan olsun dünyaya öyle bir kule dikelim ki, yedi düvel bizi ansın demişler! İyi ki de böyle demişler. Çoluk çocuk çalışmışlar ve fekattt paralar suyunu çekince zor duruma düşmüşler.  Hadi gidelim Osmanlı Sulltanından borç alalım demişler. 
Bizimkiler çoktan bu işe hazır! Cenova Merkez, ne oluyor orada alo alo deyince tabi olmamış bu iş yıl 1349.  Öyle olmuş böyle olmuş Fatih Sultan Mehmet doğmuş ve İstanbul fethedilmiş ve Bizanslıların “Megalos Pryos” dediği kule bizlerin olmuş.
İstabul halkının küçük kıyamet dediği 1509’daki depremde kule hasar görmüş fakat II. Beyazıt kuleyi onartmış. Evliya Çelebinin dediğine göre tepesine halis kurşun döktürülmüş ki kuleye nazar değmesin! Kulede savaş esirleri barındırılmış, donanma ambarı olarak kullanılmış, gözetleme kulesi olmuş hatta mehter bölüğünün ikameti bile olmuş. Vay vay vay bugün o performanslar olsa Asmalı Mescit Babylon’da performans mı kalır! Düşünsenize koskoca kösler, devasa ziller vuruyor ne performans yarebbi!
Yıllar yılları kovalamış, henüz Acun Ilıcalı piyasada olmadığı için “yetenek avı başlamamış” İstanbul Halkı per perişan işte o devirde “Yeteneksizsiniz” diyerekten ortaya çıkan Hazerfen Ahmet Çelebi gerçek bir talent show yapıp kuleden bodoslama Üsküdar’a kadar uçmuş  fakat öncesinde Okmeydanı tepelerinde  idman yapmıştır.
Not: Öğrenciye not, aman diyeyim hocana filan nazar değmesin diye galata kulesine kurşun dökmüşler demeyesin yanarsın benden söylemesi! Çelebinin Üsküdar’a uçtuğu bilgisinde de yine biz Evliya Çelebi’nin yalancısıyız ona göre!  Bir kilometre hatta kemikleri kırmadan ayaklarını yere basması bile büyük bir olaydır belirteyim ey öğrenci!

Yorumlar

fashiondiyet dedi ki…
sana siddetle katiliyorum. nezaman Istanbula gitsem,mutlaka cikmam lazim. cikarim,ama inmek bilmem ;))

blogun cok güzel,severek okuyorum.
zeynep dedi ki…
Benim de İstanbul'da en keyif aldığım yerlerdendir Galata Kulesi ve çevresindeki butikler , mekanlar . Önce kuleye çıkılır , manzara karşısında ilk defa görüyormuş gibi iç çekilir , sonra kulenin yan tarafında nefis çay içilir , butikler gezilir . İnsanı bambaşka yerlere götüren , düşündüren bir mekan . Paylaşımın içim teşekkürler .
Blogger Bolat dedi ki…
Fashiondiyet, teşekkür ederim :)
Blogger Bolat dedi ki…
Zeynep, yaz günleri hakikaten güzeldir o taburelerde oturup çay içmek :)
wimparella dedi ki…
ve ben o kuleye çıkmadım hala ve istanbul da yaşıyorum. şu koşturmaca da o kadar çok şeyi yapmayı unutuyoruz ki.
Elif Ayvaz dedi ki…
Ben de İstanbul'da gittiğim-gördüğüm her yerin biletini saklıyorum. Benim için çok özel bir şehir çünkü.

Galata Kulesi'ne de çıkmıştım. Çok büyük bir heyacandı benim için. :))
Blogger Bolat dedi ki…
wimparella, çıkmalısın tiz vakitte :)) öneriyorum.
Blogger Bolat dedi ki…
Elif, ayrı bir havası var bub kulenin :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı