Şişli'de bir ev

Tak, tak, tak….Gecenin tam ortası İstanbul Şişli’de bir evin kapısı çalınıyor.
Kapıyı Mustafa Kemal açıyor. “Hayırlar olsun Ferid Bey”
 “Hayır değil paşam İngilizler Bandırma Vapuru’nu torpilleyecekmiş”
Mustafa Kemal kaynağın güvenilir olup olmadığından emin olmak istedi ve araştırdı. Haber kaynağı Hilal-i Ahmer’in ikinci başkanı “Berc Keresteciyan” efendiydi. Kendisinin özü sözü doğru bir adam olduğu söyleniyordu. İşte bu bilgi alınmasaydı muhtemelen İstanbul Boğazı’ndan Karadeniz’e açılan Bandırma Vapuru torpillenecekti. Bu yüzdendir ki İstanbul Boğazı’nın çıkışında hemen rota değiştirildi. Berc Keresteciyan’ın babası erken yaşta öldüğü için amcası Bedros Keresteciyan tarafından yetiştirilmişti. Bedros Keresteciyan Türkçe’nin ilk etimolojik sözlüğü’nü hazırlayan kişidir. Berc Keresteciyan Meclisimizin ilk Müslüman olmayan üyesi olmuş ve soyadı kanunu ile Türker soyadını almış bir vatanseverdir. Türk Halkı kendisini minnetle anma devam edecektir. Ruhu şad olsun!

Tek kriterim şudur, insanın iyisi iyidir kötüsü bizlerden ırak olsun!

Dipnot olarak belirteyim: Elle tutulur bir Türkçe etimolojik sözlük de Bedros Keresteciyan’ın soydaşı Sevan Nişanyan tarafından “Sözlerin Soyağacı” adıyla yayınlanmıştır. Sözlükte eleştirilecek onca şey bulunabilir amma velâkin bu Sevan Nişanyan’ın Etimoloji Sözlüğünü takdir etmememiz için bir sebep olamaz.

Yorumlar

Sevan Nişanyan'ın bazı gazetelerde çıkan yazıları da oldu..vatanseverliği ve Türklüüğ yaklaşımı gözlerimi çok kez yaşarttı..gayrimüslümleri bizden saymayan, vatanperver konuşmalar ardına sığınıp ülkeyi satanlar onun kadar gerçek vatansever olabilseydi ... Allah rahmet eylesin..
Blogger Bolat dedi ki…
Kesinlikle haklısınız. Vatanını en çok seven onun için en çok çalışandır, gerisi yalandır dolandır, riyakarlık, sahtekarlıktır.
düzeltme: allah rahmet eylesin sözümü geri alıyorum allah uzun ömürler versin..bir an sevanları karıştırdım.. özüüürr...
Blogger Bolat dedi ki…
Bence alma onu Bedros Keresteciyan ve Berc Keresteciyan için söylemiş olalım :)
seve seve...
tüm aramızdan ayrılmış olanlara rahmet dilerken, tüm yaşayanlara da kendileri olarak devam edebilme gücü versin
N.Narda dedi ki…
İlginç bilgiler. Kriteriniz ise çok doğru bir kriter. Umarız hep uygulayabiliriz, insana insanlığı ölçüsünde değer verebilmeyi.
sevda s. dedi ki…
İnsanın iyisi iyidir kötüsü bizlerden ırak olsun!
Tüm ayrımcılara kapak olabilecek bir cümle. Ve çok güzel bir bilgilendirmeydi, teşekkürler :)
Blogger Bolat dedi ki…
N.Narda, evet hepimizin kriteri olmasını ümit ediyorum :)
Blogger Bolat dedi ki…
Sevda s., benim için iyi insan olma kriteri tüm kriterlerimin en yüksek puanlı olanıdır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı