Ah güzel İstanbul

Cumartesi sabah karşıya geçtim saat 11’de       Kadıköy’deydim, iki saat süren toplantı sonrasında Kadıköy iskeleye inerken Ekvatorlu müzisyenlerin sokak gösterisinde iki şarkı dinledim. Baba Ekvator nire İstanbul nire allasen! Hemen biraz ileride sokak müzisyenleri “Simurg” çalıyordu onlardan da iki parça dinleyip vapura bindim burada da bir gitarist ve bir kemancıdan oluşan müziyenleri dinledik.  Vapurla Beşiktaş’a iskelesine indim, bir de ne göreyim bizim reis Mehmet Ağabeyin oğlu iskelede görevli! “Mehmet Rei’e selam” sağolsun çok ızgara balığını yemiştik. Taksime çıktım, İstiklalde Yapı Kredi Yayınları'nda birkaç kitap aldım. Bu arada geleneksel festival kıyafetleriyle Venedik’ten bir grup caddede gösteri yapıyordu. Mısır Apartmanı'nda CDA Projects’de Elif Varol Ergen’in "incognito" adlı sergini gezdim. Muhteşem olmuş bu "yaratıkları" görünce kendimden tırstım. Sergi ile ilgili ayrıca bir post yazacağım. Sonra SALT’a uğradım, if Bağzımsız Film Festivali kapsamında bir söyleşiyi izledim bitiremeden çalan telefonla oradan ayrılıp bir arkadaşla buluştum sonra Cihangir’e kahve içmeye gittik sonrada eve döndüm. Başka hangi şehirde bu kadar aktivite yol üstünde olur yahu! Aşağısı yukarısı olmayan, her şeyi zıddı ile barındıran şehir. Kısaca ah güzel İstanbul demek istiyorum!

Not: Simurg efsanesi. Si, Farsça otuz, murg ise kuş demektir. Simurg 30 kuş anlamına gelir.
Kuşlar Kafdağı'nın ardındaki padişahları Simurg'u bulmak için yola çıkarlar. Yolculuk çetindir. İsteği ve sebatı az olanlar, aklı dünyevi şeylerde  olanlar yolda birer birer dökülürler. Kafdağı'na varanların önünde ise hepsi birbirinden çetin yedi vadi uzanmaktadır. Bunlar istek, aşk, marifet, yokluk, hırs gibi vadilerder ki bu vadileri aşabilen otuz kuş Simurg’u bulacaktır fakat bu zorlukları aşan kuşların aradıkları Simurg burada yoktur. Simurg’u bulamayınca bir şeyi anlarlar, Simurg aslında buraya varmayı başaran ve yollarından dönmeyen, kötülüklere aldanmayan bu 30 kuşun ta kendisidir.

Yorumlar

semaca dedi ki…
Gerçekten, değilmi? :)) Sokaklarında 12 ay 24 saat uluslararası müzik festivali performansları olan başka bir şehir de yok ayrıca... ne kadar arttı son yıllarda..ve son yıllardaki değişiklikler içinde sanırım ben en çok bunu seviyorum...iyi pazarlar..sevgiyle..:)))
Blogger Bolat dedi ki…
İstanbul sokakları konser alanı gibi, bir yanda semah çalışıyor hacıbektaştan diğer yanda Ekvatorlular öbür yanda Venedikliler:))
Mutlu Eller dedi ki…
Ancak İstanbul`da yaşanır tüm bunlar:)
Aynen başlık gibi "Ah güzel İstanbul"...
Sokak müzisyenlerini bende çok seviyorum,her kültürü görebiliyoruz birarada uyumuan şehir lafı çok doğru bence
İki Kum Tanesi dedi ki…
Özlemimi depreştirdiniz :)Bir de imrendirdiniz.
çeşnici Handan dedi ki…
İstanbul'un bir eşi benzeri yok bu yazı da onun kanıtı iyi ki bu şehirde yaşıyoruz. Sevgiler.
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkürler sevgili Handan :)değil mi ama.
Blogger Bolat dedi ki…
Füsun buyrun bekleriz :)
Blogger Bolat dedi ki…
Evet, Ekvator, Hacıbektaş, Venedik bu ne yaman bir müzik coğrafyasıdır yani.
Blogger Bolat dedi ki…
Evet Semi, Ah güzel İstanbul sana da çok uzak mesafe değil hani :))
Elif dedi ki…
Kıskandırıcı gerçekten
Blogger Bolat dedi ki…
Elif Kesinlikle öyle :)
Mutlu Eller dedi ki…
Doğru söylüyorsun Bolat. Ev halkı bugün İstanbul`da Boat Show`daydı mesela ben kafa dinlerken:)
Mutlu Eller dedi ki…
Şimdi fark ettim geri geldim. Başlıkta kullandığın çizimleri çok beğendim. Yunanca olarak ne yazıyor üzerinde?
Blogger Bolat dedi ki…
Semi :) bunu son blog yazımda yazdım :) Roma Yolu yazıyor.
fashiondiyet dedi ki…
baya kiskandim,ne yalan söyleyim ;)
Stil Direktoru dedi ki…
Ah ah şu şehrin şu ülkenin değeri bilinse .(
Düşünsene hocam Amsterdam'da 200 mü 300 mü ne müze var bizim burada Topkayı Sarayı bile wc ve ter kokusundan leş ötesi .I
Bu arada şu yorum alanını benim gibi pop up pencereye yapın diye farkettikçe blogger arkadaşlarıma yazıyorum. Daha kolay yazarız ve daha çok yorum gelir benden demesi .) sevgiler
LILA MOONLIGHT dedi ki…
Ay ne guzel yazmissin Bolat, nasil canim cekti simdi, Istanbulum geldi siddetli bir sekilde : ) Bahat gelsin gunler uzasin, sen daha neler yaparsin bir gun icinde : ) Ben bu birkac son Istanbul ziyaretimde, havanin kotulugunden ve zamansizliktan Beyogluna hic cikamadim bile. Cihangir, Pera, Tunel, Galata, Bogaz, Vapur motor sefalari gozumde tutuyor...
bozbek dedi ki…
Aynı grubu ben de gördüm, aynı sergiyi ben de gezdim aynı gün..Tek fark ben sabah Kabataş Sahilindeydim..Ve ben de ahh güzel İstanbul diye düşündüm..

Kesinlikle harika bir şehirdeyiz..
İki Kum Tanesi dedi ki…
Çok kibarsınız teşekkür ederim. Ah keşke gelebilsem !
GÜLDEN TAKI dedi ki…
İstanbul benim de özlemini çektiğim ve her gittiğim de o tarihi dokusu ile beni heyecanlandıran ve çok mutlu olduğum bir şehir.
Boğaz,Galata,Eminönü,Topkapı ve vapurlar..
Yazınız çok güzel,teşekkürler.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı