Sadist misiniz?

Bir toplumda, toplum ve kamu kurallarını kendi lehine kullanmaya alışmış insanlar sadist değilse nedir? İstanbul trafiğinde emniyet şeridi kullananlar, önünüzde yılan gibi şerit değiştirenler, sırasını beklemeyip araya adam sokanlar, insanların arabasını çizenler, İETT otobüsü yakanlar, sadist değilse nedir! Bu olaylar bana Marquis de Sade öykülerini hatırlatıyor. Marki’nin yazdıklarını okurken onun oyuncağı olmuş onun fenalıklarına uğramış kadınlar için “off ne berbat yıllarmış” derdim ama yıllar değişmemiş. Sabahleyin aracıyla kadını sıkıştırıp hem de gülen adam gördüm! İnsan olma ortak değerini boş verilip “kendi yararını koruma” güdüsünde olanlar  kendilerini“sadizm” de  bulacaklardır.  

Not: Sadist-Sadizm: Marquis de Sade’ın romanlarında var olan ortaya karışık zorbalık, şiddet, şehvet ve bunlardan zevk alma duygusunu ifade etmek için, yazarın adına ithafen Alman psikiyatrisi Krafft Ebing tarafından ortaya atılmış bir terimdir. Bir sadist’in en belirgin özelliği vahşi arzularına engel olmaması ve bu arzuları başkaları üzerinde kullanması;  başkalarını ruhsal, duygusal ve  fiziksel olarak sömürmesi ve bundan keyif alması; yakınlarının özgürlüğünü sınırlaması; acı ve zarar vermek amacıyla dedikodu ve yalan üretmesidir. Bu saydığım duygulardan ikiden fazlasına sahipseniz psikiyatrise görünmekte fayda var.

Yorumlar

tuba dedi ki…
işte bu yüzden thomas more ın ütopya'sı hep ütopya olarak kalacak... insan olmayı da toplum olabilmeyi de asla başaramayacağız...
sadistler hemde arızalılar bence ruh hastalığı var bunlarda
Maalesef İstanbul da sadistler gün geçtikçe artmakta..(( Asla kabul etmezler bunu da.Büyükannem biz Beyoğluna şapkasız ,kravatsız çıkmazdık der ve de herkesin birbirine saygılı olduğunu anlatırdı galiba seneler geçtikçe İstanbul da saygılı insanlar azalıyor ve bence bu insanların kendilerine bile saygıları yok..
ben geldim
iyi, akşamlar
ne güzel yazmışsınız
8 senedir araba kullanıyorum
sizin yazdıklarınızın aynısı antalya da mevcut
bide ilk kullanmaya başladığımda
hanım kullanıcı bu deyip üstüne üstüne sürüyorlardı şimdi ustalaştım sorun yok ama çok dikkatli olmalıyız her an her şey olabilir trafikte.
saygıyla :)
semaca dedi ki…
Sadece sadistlikten yapsalar sayıca daha az olabilirdi bu tür yaşananlar...ama maalesef sınır zeka bünyesinin ben merkezli takıntısıyla da yaşanıyor... ya da sadece yapmış olmak için bencilce... tuhaf bir "evet ya ben kazandım" duygusuyla, kendini sadece bu şekilde ifade edebilen kifayetsiz muktedirleri de unutmamalı bir de... sinirlenmemeye çalışmaktan başka ne gelir ki elden :))
Unknown dedi ki…
'kendi yararini koruma gudusunde olanlar' ikinci hamlede kurban rolune giriyorlar, bu sekilde isin icine mazosist'lik de giriyor sonuc: mukemmel bir arabesk toplum!
Kendi karisina (akrabasina, arkadasina, vs) ayni hareketi yapan adami cekip vurmalari, yol ortasi agiz dalaslari, kavgalar, cirkeflikleri dusununce sebep yaratmak icin bahane ariyormusuz hissine kapiliyorum...
Ilber Ortayli'nin Teketek probramlarindan birinde anlattigi 'plaj kabini kavgasi' ni masal gibi dinliyoruz!
okuyan dedi ki…
Hasta ruhlu ve sadistler.
Kafe de Mola dedi ki…
Ama,galiba ,sanırsam gizli sadist bir toplumuz.Bu yazdıklarınız sadece açıkca gördüğünüz.Ya görmediklerimiz.?Onları okudukça açıkcası kendi ellerimle barbarca boğmak istiyorum o sadistleri(İnsan demek istemedim)..
LILA MOONLIGHT dedi ki…
Ne anlamli bir post yine. Ve de ne guzel baglamissin Markiz ile. Bazi sahnelerini halen cok net hatirlarim o filmin. Ben o sadist insanlarin nasil ailelerden geldigini cok merak ediyorum, konu cok derin ama acaba butun kotuluklerin kaynagi sevgisiz ilgisiz ailelerde yetisen cocuklar mi, yoksa boyle bir kotuluk geni mi var...
yaralara tuz basmaya karar vermişsin gibi.. uyanıklıklar ve akıllılıklar olarak bakılmıyor mu bunlara? Kadınlar konusunda ise bir arpa ileri gitsek razıydım ama biz hızla geriye doğru gidiyoruz.. elbirliği ile kadın 'hizmetci' vasfından başka 'doll' vasfıns ksvuştu.eh oynuyorlar işte böyle.. sadistce veya yarı sadistçe..
Dae Laurelin dedi ki…
En azından bu kuş serisi trafikten men edilmeden bize rahat yok. Sürücü kursu hocamla trafikteyiz -hocam da hatun kişi bu arada-, dedim ki: "Aman hocam kuşlara dikkat"... Anlamadı. Azz sonra anlayacaktı. Toplam 8 şeritli otoyolun en sağındayız, yol sakin. Anında bir korna.. Kim? Tabii kuşlardan biri, bir şahin. Dibimize sokulmuş bomboş yolda. Arabamızın tepesinde de eşşek kadar "ACEMİ SÜRÜCÜ" yazıyo behey insanımsı... "İşte kuş hocam :D" "Bu muydu kız, ahahahha". Frene bi bastım -direksiyonum süper idi-, kuş sağa kırdı, söylene söylene uçup gitti :D
İki Kum Tanesi dedi ki…
O kadar çok ki .
Blogger Bolat dedi ki…
Umarım başarırız :) iyimserim ben galiba!
Blogger Bolat dedi ki…
Sadizm bir arıza belirtisidir Biricit :))
Blogger Bolat dedi ki…
Başka bir dünyada yaşıyoruz artık, bilim kurgu filmi gibi olacak sonumuz galiba :)
Blogger Bolat dedi ki…
Kesinlikle en önenmli şey dikkat:) Aman diyeyim.
Blogger Bolat dedi ki…
Başarının kutsandığı bir toplumda bunların olması normal. Başarısız her insan kötüdür çıkarımını yapıyoruz, oysa başarısız insanlarda iyidir!
Blogger Bolat dedi ki…
Bir yerde zincir kopmuş, sonra savrulmuşuz sanki. Sonra bu mikrop bünyeyi yavaş yavaş ele geçirmiş ve hastalıklı şiddete meyilli bir toplum olmuşuz!
Blogger Bolat dedi ki…
Al benden de o kadar :)
Blogger Bolat dedi ki…
Bence boğmayalım de besleyelim belki yola gelirler şayet bizi boğmazlarsa :)
Blogger Bolat dedi ki…
Genlerde bir çok şey var Aylin, ama gücümüzü sınırlamamız lazım yoksa gergedandan ne farkımız kalır düşünsene. Son sürat dalmak zorunda kalırdık düşünmeden her şeye :)) İnsan vasfının içinde gücünü sınırlayabilmek, sevmek, şefkat göstermek gibi kavramlarda var.
Blogger Bolat dedi ki…
Bir kadının en başta gelen görevi de bunlarla mücadele etmek olmalı, hatta sadece kadınların değil herkesin görevi olmalı!
Blogger Bolat dedi ki…
Efem böyle yapmayın yahu bu kuş seri şoförlerinin bazıları pek serseri oluyor diye duydumdu bende :) kavga ederler mi ederler!
Blogger Bolat dedi ki…
Allah bizi onlardan korusun diyorum o zaman!
Unknown dedi ki…
Ama buna yonlendiren bir medya var butun dunyada! Gecen gun (yine bos seyler dusunurken!) Ortacagda iskence goren veya oldurulen insanlari seyreden 'sozde' barbarlarla, gunumuzde buna benzer olaylari konu edinen filimlerin hayranlari arasinda bir baglanti kuruyorum ben! Ikisi de normal degil, ikincisinin 'kurgusal' olmasi onu izleyen insana arti puan kazandirmaz bence. Ayni sekilde eger recep ivedik veya onun gibi filimler coksatanlar listesine giriyorsa veya Yilmaz Ozdil'in yazdigi gibi tecavuz sahneleri rating rekorlari kiriyorsa ortalik insan musveddesi dolu ve inanin bu sadece Turkiye'ye ozgu degil!
Deniz Acısu dedi ki…
daha da muhteşem anlatsaymışsın:D Ben arabayı iyi kullanamadığım için yılan gibi süzülemediğimden nefret ediyorum o insanlardan:D
Blogger Bolat dedi ki…
Aman diyeyim Deniz, kıvrılma, makas atma bunlar bünyeye zarar :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı