Adımız miskindir bizim

Geçen hafta bloğumu ihmal ettiğimin farkındayım. Cumartesi günü inanılmaz bir şekilde yoğundum hafta başı da böyle olunca abondone oldum. Bolat, peki pazara ne diyeceksin? Mmm, burada atalarımdan kalan rehavet kültürüne  sığınarak "tüm gün evde siesta yaptımdı" cevabını veriyorum. Malumunuz 36 paralelde bu işler çoğu ülkede böyle bizde neden olmasın! Miskinliğime verin lütfen. Miskinlik dedim de bakın aklıma ne geldi, II. Meşrutiyet yıllarında miskinlik İstanbul’da almış yürümüş, devlet buna tedbir olarak 1909 yılında kanun çalışması yapmış. Kanundan sonra zaptiyeler İstanbul’u miskin ve hayırsızlardan arındırmaya and içmişler. Yakaladıklarını ya İstanbul’dan sürgün ediyorlar ya da temizlik işlerinde çalıştırıyorlar mesela Arapkirli Rıza boş gezmekten alıkonulup Selaniğe, Keyifçi Hüseyin Yenicami avlusunda uyurken yakalanıp ayak işlerinde çalıştırılmış. Bir de Miskinler Tekkesi var biliyorsunuz Üsküdar Karacaahmet Mezarlığı’nın ortasındadır. Burada devrin karantina altına alınan hastaları yer içer ve ikamet ederlerdi. Miskin köken olarak Arapçadan gelir az hareket eden ya da hareketsiz anlamında kullanılır. Tasavvufta ise kendinden geçip dünya işlerine koy vermeyi ifade eder. Videoda Oya Bora uykuyla taçlandırmış miskinliği ki ben bunu yaptım. İşte burada da MFÖ miskinliğin tasavvufuna gönderme yapmış Yunus Emre’nin şiirini bestelemiş.
Adimiz miskindir bizim düşmanımız kindir bizim
Biz kimseye kin tutmayız kamu âlem birdir bize
Kamu âlem birdir bize...

Yorumlar

iyi ki o devirde yaşamamışım.. kesin sürerelerdi diyar diyar..
Hayal Kahvem dedi ki…
Selam Bolat,

Çok sevdiğim bir Meksika atasözü yazayım mı?
"Ne güzel çalışmamak, arkasından da dinlenmek!"
Tam benlik:)

Miskinler Tekkesi benim de ilgimi çeker. Bu tekkedeki dervişler, hiçbir iş yapmazlarmış. İyiliksever insanların yardımlarıyla yetinerek yaşarlarmış. Bir gün tekkede yangın çıkmış. Dervişlerin kılı gene kıpırdamamış. Alevler iyice büyüyüp yangın yanlarına doğru yayılmaya başlayınca, müridlerden biri eğer kıpırdamazlarsa tutuşacaklarını söylemeye kalkışmış. Dervişlerin şeyhi “acele etmeyin, şu yanımızdaki iki tahta da yansın, öyle kalkarız” demiş:))

Adımız miskindir bizim:)
Sis dedi ki…
Miskinliğe bu kadar hoş ve değişik bir bakışı okumanın güzelliği bir yana, Oya-Bora 22li yaşlarımda o zamanki aile ilişkim dolayısıyla sürekli görüştüğüm ve müzisyen kimliklerini sevmek bir yana insan olarak da çok sevdiğim kişilerdi ve bu videoyla karşılaşmak böyle bi geçmişe yolculuk yaptırdı. Sağolasın Bolat.
Blogger Bolat dedi ki…
Evet kimse sanayinin bir çarkı gibi görmesin bizi arkadaş, çocukları bile 3 yaşında alıp kreşe verilen bir nesli düşündükçe kemiklerim sızlıyor. Bırak çocuk çocukluğunu yaşasın! Annelere miskinlik hakkı, kadınlara miskinlik hakkı diliyorum. Erkekler zaten miskin :)))
Hayal Kahvem teşekkür ederim seni görmek ne güzel :))
Blogger Bolat dedi ki…
Miskinlik hakkımız söke söke alırız :))
Blogger Bolat dedi ki…
Rica ederim efem bu haftayı miskinlik haftası ilan ediyoruz :)) slowly slowy please ya da langsam langsam bitte:))
Elif dedi ki…
Miskinler haftamız kutlu olsun.
Mutlu Eller dedi ki…
Pazar tamam da koca hafta miskin geçirilir mi Bolat:))
Özellikle buraları fazla boş bırakma:)
Blogger Bolat dedi ki…
Kutlu ve uğurlu olsun!
Blogger Bolat dedi ki…
Adımız miskindir, haftamız mistir bizim, yorma bizi Semi :)
Miskinlik bulaşıcı galiba bu aralar benimde canım hiç bir şey yapmak istemiyor fakat şu Miskinler Tekkesinin yerini hep merak ederdim teşekkürler açıklamanız için.Ama bende yazılarınızı aradım yazdı da gözdenmi kaçırdım acaba diye.
LILA MOONLIGHT dedi ki…
Oya Bora dinlemeyeli kac yil olmus yav : ) bunlarin bir sarkisini ben cok severdim ama simdi uykum var cok youtube da aratamadim, ismini bulmak icin. Miskin kelimesinden bile anlatacak neler cikarmissin yav, bravo Bolat : ) Arada iyi oluyor bu miskin zamanlar, pazarlari bunun icin vermisler bize bence : )
Blogger Bolat dedi ki…
Üsküdar Karacaahmet Mezarlığı içindedir :)
Blogger Bolat dedi ki…
Kesinlikle pazarları seviyorum, geç kahvaltı yapmak, sahilde dolaşmak, eşle dostla buluşmak. Cumartesi günleri çalışmıyorum ama çalıştığım STK'nın toplantıları oluyor ve pazarda bana kalıyor :)
Unknown dedi ki…
Yaaa Oya-Bora vardı di mi? Hatta Ora-Boya der gülerdik. Ne kadar naiflermiş...
Miskinlik iyidir. Öyledir...
Blogger Bolat dedi ki…
Doktor, naif oldukları konusunda size katılıyorum :) yıllar yıllar oldu değil mi:)
Sonsuz Dekorasyon dedi ki…
arada geliyor o miskinlik duygusu.. pazar günleri modluyoruz bazen miskinlik yapalım. dinlenelim çıkmayalım evden diyee:))
sevda s. dedi ki…
Bu hafta sonu ben de miskinler ordusunda olmayı planlıyorum. Amin :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi