Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Hadımköy ismi nereden geliyor?


Hadımköy ismini duyanınız var mı, bilmiyorum. Bildiğin köy ama yolu izi berbat, sanayi taşındığı için mecburen gelişecek. Eee, nerden aklına geldi Hadımköy? Dün gazetelerden okuduğum hadım edilen 100 İngiliz pedofil(sübyancı) haberini okuyunca ben de İstanbul’un Hadımköy’ünü yazayım istedim. Birkaç kez gittim. Umarım oralarda çalışmak durumunda kalmazsınız


Hadımköy mü? Hadimköy mü?



Hadımköy ismi aslında bir dil kazası ürünüdür ya da bizim cehaletimizin ürettiği garip bir isimdir. Hadımköy’ün gerçek ismi “Hadim Köy” dür yani a’nın üzerinde şapka vardır. Hadim: hizmet eden hizmetliye verilmiş köy anlamında kullanılır. 

Kelime hazinemiz pek geniş ve araştırma ve tarihe merakımızla “vay beeaa” dedirtecek bir seviyede olunca orada bir hadım baba varmış işte hadım babanın köyü anlamında “Hadımköy” denmiştir, şeklinde yazıvermişiz. Hadımköy  nerededir? Istıranca dağlarının eteklerinde Sofya çıkışından az beride! 


Fatih Üniversitesi Hadımköy'de

Güzelim köy arazisi, muhteşem ay çiçek tarlaları yakında zehir saçan sanayi bacalarıyla kaplanacaktır. Aklına gelen her firma orada anacım lojistik, gümrük, banka, medya ne ararsan var. Hatta Fatih Üniversitesi diye bir üniversitesi de oradaymış. Yazık çocuklara! Julia sen git o kadar üniversite arasında Hadımköy’deki üniversiteyi seç!


Hadımköy'e nasıl gidilir?


Aracınız varsa Beylikdüzü yolunu takip edin, TÜYAP kulesine doğru yolu takip edin kuleye gelmeden 1 kilometre önce sağa giriş yaparsanız Hadımköy'e doğru gidersiniz.
Aracınız yoksa, Yenibosna'dan kalkan Hadımköy otobüs minibüs karışımı taşıtlara binerek Hadımköy'e ulaşabilirsiniz.


Hadımköy Metrobüs Durağı

İşiniz acele ise Metrobüse binip Beylikdüzü'ndeki Hadımköy durağında inin üst geçitten karşıya geçerek 500 metre ilerideki duraktan Hadımköy midibüslerini kullanabilirsiniz.

Fotograf Kaynak: Foy

Yorumlar

Unknown dedi ki…
Istanbul'daki bir kagit fabrikasinda calismis olan elemenlarimdan biri, fabrikanin filtre sisteminin gece kapatildigini soylemisti! Masraftan kismak icin! Asil anlamindan uzaklasmis olmasina ragmen, yerlestikleri koyun 'degisen' namina gore hepsini hadim etmek lazim belkide! Ne de olsa dolayli yoldan neslimizle oynuyorlar!!!

Cok mu agir oldu? Yumusatalim konuyu hemen; Istiranca daglarinin ismi cok guzel, neden bilmem siir gibi, onu da yazsana bigun :-P

bababababa yuzsuzlugun bu kadari! Sayfaya istek kutusu acsan yeridir yani...
Adsız dedi ki…
şapka gidince neler oluyor muş?
vay beeeaaaa:)
Çok ilginç,ilk defa duyduğuğum bu bilgiyi paylaştığınız için teşekkür ederim.
hiç bilmiyordum, öğrendim yine. teşekkürler.
Kum Tanesi dedi ki…
Bolat Bey, cok zevkle okudum yazinizi yine. Cok can alici noktalara temas etmissiniz.Imla manayi degistiriyor, digeri ise, cevre kirliligi. Bu arada, barisbasak arkadasimin yorumunu da cok hos buldum ve de fena fikir degil; bence de bir istek kutusu acin.Cok tesekkürler tekrar, güzel paylasiminiz icin.
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkür ederim Kum tanesi :) Başak güzel insandır, severiz sayarız ve postlarını takip ederiz :) Arkadaşlarımızın dileği bizi onurlandırır.
Blogger Bolat dedi ki…
Sadece kağıt fabrikası yapmıyor farbirakaların çok büyük bir kısmı bunu yapıyor. Sabah kalkıyorsun çikolata kokusuna bener bir koku ! 11 insan cayır cayır yandı AVM inşaatında sigortaları öldüğü gün yapılmış, yuh! Yeter ki iste Barış Başak :)))
Blogger Bolat dedi ki…
Şapka önemlidir :)) nokta önemlidir :) teşekkürler yorum için.
Blogger Bolat dedi ki…
Rica ederim :) ne demek her daim bildiğimizi paylaşmaktan memnun oluruz.
Blogger Bolat dedi ki…
Biz de sizin öykülerinizi seviyoruz :))
Unknown dedi ki…
Hahaha Hadımköy demek... :) Bizim insanımız sever böyle komik şeyleri. 'Hadim de neymiş, Hadımköy deriz patlar gider' deyip değiştirmişlerdir ismini. Yoksa hadimi bilmeyecek değiller ya...
okuyan dedi ki…
Duydum ama hiç gitmedim:) İsminin geçirdiği evrime de pek güldüm:))))
Elif dedi ki…
Dedemin askerlik yaptığı yer olduğundan sık sık askerlik maceralarından duyardım, isim konusu aydınlatmanız iyi olmuş
Gerçekten orası da Istanbul mu?
LILA MOONLIGHT dedi ki…
Julia da kim Bolat ; ))) Julia Roberts mi, oyle ogretmen oldugu bir film vardi ya : ) Ya nereden aklina geliyor, baglantilari super buluyorsun. Sen de tarzsin amaaaa ; ))
Blogger Bolat dedi ki…
Kız Almanya'dan bir üniversiteden bir dönemliğine değişim programı için gelmiş, bizde kaldı birkaç gün, o sormuştu Hadımköy neresi, Hadım ne demek diye:))
Blogger Bolat dedi ki…
Evet, askeri bir birlik var ve acayip soğuk bir yer Elif, hatta iki anlamda da soğuk!
Blogger Bolat dedi ki…
Aman aman gitme giderkende hazırlıklı gitmek var, tuhaf bir yer!
Blogger Bolat dedi ki…
Gürhan aynen öyle yapıştırmışız gitmişiz :))
Benim eski eltim o okulda okudu ve hamile haliyle kat etti o yolları ...İnsanda okuma azmi olunca başarıyorun ispatıydı ..Hadim köy öğrendim sayenizde..
Blogger Bolat dedi ki…
Her yer güzel ama doğal hali ile Hadımköy artık Dilovası kıvamında bir sanayi memleti oldu.
Momentos dedi ki…
Sitenizle yeni tanıştım.. bir İstanbulsever olarak takibe almam kaçınılmazdı :) Hadımköy gerçeğini sizden duydum ilk defa, ben de neden böyle bir isimle anlandırıldığına anlam veremiyordum. :)

Bu arada blogunuz başlığındaki çizimler enfes ! Kim resmettiyse eline sağlık..

Sevgiler,
zynplcy dedi ki…
Hiç dikkat etmemiştim paylaşım için teşekkürler :)
Mutlu Eller dedi ki…
Yorumlarda sona kalmanın faydaları...Julia kim ya diye okudum, yorumlarda cevabını aldım:)
Bir arkadaşım Hadımköy için, "çakalın.....bıraktığı yer" demişti:)))
Asortik Krep dedi ki…
Biz çocukken şimdiki Tüyap'ın olduğu yerde "Kapı Karakolu" denen bir durak vardı ve Bolat inanmayacak şimdi ama o durakla Hadımköy arasında hiç bina yoktu :)) (ben kırkbir yaşındayım anlattıklarım yirmi sene önce) Sadece mercedes fabrikası ve harp başlığı (!)-neden bu adı aldığına dair bir bilgim yok,asker çocuklarından böyle biliyorum- Hadımköy subay lojmanlarında oturan asker çocukları bizim liseye(büyükçekmece lisesine)servislerle gelirlerdi.O taburun albayı bize milli güvenlik derslerine gelirdi :) Okul servisleri haricinde Hadımköye gitmenin tek yolu kapı karakolundan otostop çekmekti ama bunu karda kışta arada tek tük araba geçen bir yerden yaptığınızı düşünün.Bazen asker bazen de köylüler otobüsten orada inince özellikle kışın acınacak gözlerle bakılırdı.Yani ordan Hadımköye geçen araç sayısını düşününce öyle düşünülürdü. Ben üniversite için dershaneye gittiğimde kurstan bir arkadaşım oradan TEM yolu geçecek ve arsalar çok kıymetlenecek deyince dalga geçmiştim içimden.Artık vizyonu geniş insanlara saygı duyuyorum... :)
Eski E-5 Hadımköyün arkasından geçtiğinden geçmişte önemli bir yermiş aslında,keşke o zamanlarla ilgili resimler bulabilsek.
Eskiden (90larda)Hadımköye yakın bir köyde yazlığım olduğundan en iyi bildiğim yollardan biridir Terkos-Hadımköy yolu.Yazlığa giderken orada askerlerin yaptığı tatbikatların içinden geçerdik, kırk-elli cemse arasından arabayla geçersin daracık yoldan, ya da bazen yolu kapatırlar beklersin.Kaçak ve kontrolsuz gitmek isteyenlerin de kullandığı eski bir yoldur eski E-5. Roman çıkacak hikayeleri ve anıları vardır köylülerin.Yazan var mıdır bilmiyorum.
Bir zamanların meşhur "Süleyman Mercimek " arsaları o civardadır.(Dursunköy civarı)
Çok uzun zamandır gitmedim ama biz çocukken Beylikdüzünde sadece Beko,Kapı Karakolu,Hadımköy,Kıraç gibi aradaki köyler arasında hiç konut olmadığını düşünürsek ve geçtiğimiz hafta dediğim bölgelerdeki yapılaşmayı gördükten sonra on sene sonrayı düşünemiyorum.
Sipariş yazı isteyebiliyorsak o güzel anlatımınızla Büyükçekmece, Gürpınar (Anarşa)Devebağırtan Yokuşu yazıları istiyorum :))
Devebağırtan Yokuşu gerçekten babaannemin anlatımıyla geçmişte eğimi dik olduğundan develerin bağırdığı bir yolmuş bu yüzden öyle denmiş.
Bu seferlik bu kadar yeter,yeni yazıları bekliyorum :))
Asortik Krep dedi ki…
Orası İstanbul mu sorusu vardı ya yorumlarda, 1566 da Kanuni Avrupaya sefer yapmak için Mimarsinan köprüsünü yaptığında yanına da Kervansaray kondurmuş,birde Sokullu camii yapmış ve Hadımköy yukarıdaki yorumda yazdığım gibi eski E-5 için önemli bir durakmış.At arabası ve posta durakları için.
Beylikdüzünü daha önce yazmıştım 4.Murat ava çıkarmış, bu yüzden Beylikdüzü diyorlar.Kavaklı taraflarında av köşkü olduğunu söylerlerdi eskiler.Birde şimdiki E-5 yanında Haramidere de eski köprü var Carrefour-Bahçeşehir dönüşünde yani o kadar eski İstanbul diyeyim.Şimdi sadece aradaki boşluklar doluyor ve önemine göre değer kazanıyor.
Blogger Bolat dedi ki…
Harikasınız, harikasınız, post kadar güzel ve değerli bir yorum oldu. Blogların asıl görevi bu işte tarihi yazıyoruz aslında burada! Teşekkürler :)
Blogger Bolat dedi ki…
Köprüleri yazmak istiyorum bir postta ama biraz daha pişirmem lazım :) eline sağlık Asortik Krep :)
Blogger Bolat dedi ki…
Çakalı bırak fare olur:)) çok berbat bir şekilde şehirleşmeye başladı. Sanayi be konutlar iç içe!
Blogger Bolat dedi ki…
Yorum için teşekkür ederim :)
Blogger Bolat dedi ki…
Momentus güzel yorumla utandım! Trendküpün'den Olcay çizdi blog tema resmini ne kadar teşekkür etsem azdır:)
Asortik Krep dedi ki…
İstanbul hakkında ya çok eskiler ya da 70 li yıllar anlatılıyor,oysa bizlerde "eski istanbullu"lar arasına çoktan karışmışız haberimiz yok.Son geldiğimde bunu daha çok hissettim.
Caner Cangül dedi ki…
Dilovası kıvamına gelmiş ise vay haline! Egzos borusuna yuva yapmış gibi bir hayat. Allah yaşayanları kurtarsın oralardan; kimseyi de yaşatmasın oralarda diyelim.
özge bayrak dedi ki…
böyle postlarını seviyorum bolat, hooop bir çırpıda oku, öğren. dilimizde tartışmaya açık pek çok alan var sanırım, hatta bazı kelime cümlelerle komik ve karışık bir duruma düşebiliyorum...
canım hadim köy, zaman aşımına uğra, sen git hemen, duyma uydur, sonra da ola ola hadımköy olsun! :)
julia ile bağlanması da pek hoş olmuş, gel de anlat :)
sevgiler.
sevda s. dedi ki…
O ayçiçek tarlalrını çok iti hatırlıyorum, her yaz topkapıdan otobüsle kumburgaza ya da güzelceye giderdik bomboş yollardan ayçiçek tarlalarının içinden :)
Bende Hadımköy de 1986 - 1999 yılları arasında yasadım. Asortik krep arkadasımızın anlattıgı donemde.
1986 ylında babamın tayini nedeniyle Silivri den Hadımköy e tasındık.
orts 3 sınıfı Hadımköyde okuduktan sonra 1987 yılı Eylul ayında Buyukcekmece lisesine basladım. Ve yine Asorti krep in yazdıgı gibi Buyukcekmece ye askeri servisle gidip geldim.
Silivri den sonra Hadımköyde yasamak cok zor gelmisti. Askeri orduevinden baska gidilecek hic bir sosyal mekan yoktu.
O bolgeye Harp baslıgı denmesinin nedeni orada bulunan Amerikan Askeri Üssün den ötürüydü. Biz o zamanlar sabah servisle Buyukcekmece ye giderken Amerikalı Askerler sabah kousu yapar bizde kızlar onlara el sallardık :)
Simdi yıllarr sonra Beylikduzunde oturuyorum fakat işyerim hadımköyde, saatte bir istanbula otobus kalkan saatlerce yollarda otobus bekledigimiz ve kolay kolay araç geçmeyen HADIMKÖY yollarında şimdi nefes aldırmayan bir trafik var :)
Blogger Bolat dedi ki…
Bunları yazmalıyız sanırım sizinle şöyle bir sözel tarih programı yapalım :) ne dersiniz?
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkür ederim Özge, yorumlarınla cesaret veriyorsun :) çok çok teşekkürler.
Blogger Bolat dedi ki…
Hey gidi günler ne çok şanlısınız efem :) inanların bilmesini istediğiniz şeyler bana mail atabilirsiniz :)
Blogger Bolat dedi ki…
Aslında şöyle bir şey yapmamız lazım bunlar İstanbul'un tarihidir bunları yazmalıyız, eğer İstanbulluların bilmesini istediğiniz anılarınız varsa bunları paylaşalım lütfen :)
Bence de paylasalım, eski beldeleri orda yasananları o zamanın kolaylıklarını zorluklarını guzelliklerini kulturel ve sosyal hayatını yazmak kaydetmek gelecek nesillere anılar bırakmanın faydalı olacagını dusunuyorum. Bu arada bu bolge yasayan 1923 nufus mubadelesiyle gelmis cok vatandasımız var ve onların hikayeleri cok ayrı bir dunya..
Blogger Bolat dedi ki…
Çok iyi bir şey yapıp posttan daha değerli bilgiler içeren yorumlar yazdınız :) teşekkür ederim, hayretler içinde okudum bu bir dönemin Hadımköy'ünü :) teşekkürler.
Adsız dedi ki…
Hadımköyü yerin dibine sokmuşsunuz ve bilgileriniz sallamasyon.1 hadımköyde sanayi yillardan beri var.2. Hadımköyde bacalı sanayiye izin verilmiyor.3 Madem size uzak geldi birdaha gelmeyin ve yorum yapmayın.4Hadimkoy degil hadımköy dür Fatih sultan mehmet sırasında harem agası olan hadım baba topraklarını bagıslamış ve bu yerleşke oluşmuştur.Bidahakine araştırırsınız ;)
Blogger Bolat dedi ki…
Hea çok doğru yazmışsınız :)) Aynen sizin yazdıklarınız doğru. Gidin okuyun üfleyin Hadımbabaya :))
Unknown dedi ki…
Yaziyi yeni gordum , 8 ay Hadimköy'de ise gidip gelmis bir ademkizi olarak iki cift laf etmek isterim. Neyse ki ev Bahcesehir'de idi ama gene de git git bitmez cukur dolu yollari az tepmedim. Tam "ahanda isyerine geldik " diye sevinirken donmemiz gereken 5 viraj oldugunu hatirlar ve cukurlara dusmemek icin slalom yapmaya devam ederdik. Omur torpusudur yolu. Onunuze surekli agir tonajli kamyonlar cikar onlardan kacicam derken akliniz cikar. Kisin camur deryasidir yazin iceri toz toprak girmesin diye cami acamazsiniz. Ha bir de alt taraftan giden bir dar yolu vardir. Tem'in altindan gecer, ineklerle koyunlara selam cakarak gidersiniz. Biraz daha uzundur ama en azindan cukuru yoktur ve yesilin keyfini surersiniz.
Yukaridaki adsiz amcaya da bir selam gondereyim. Hadimkoy'u yerin dibine sokmussunuz diye kizmis ya eski hakini bilemem ama son haliyle Hadimkoy zaten yerin dibine girmis durumda. Yazim tarzindan bir kere daha anladim ki, cehalet nezaket ile pek anlasamiyor.
Unknown dedi ki…
Post kadar güzel bi yazı olmuş harbiden, okurken canlandı bi anda
Unknown dedi ki…
16 yıl dır hadımköy de yaşıyorum tarih bölgesi güzel bir yer
Unknown dedi ki…
Yanlış dusunuyorsunuz bunun cehalet ile alakası yok eskiden yallari kotuymus koymus bundan 20 sene önce ıstanbulun güzel olan yerleri 10 parmağı geçmez suan hadimkoyde oturmak güç ister en basit Daire 700 800 çok gelişmiş çok
Adsız dedi ki…
evet 2023yılının son aylarındayız ve sizin 2012de bu foruma yazdığınız bilgileri tarih performans ödevinde kullanacağım teşekkür ederim emeği geçen herkese umarım onlarca çektiğiniz uzun yolun meyvesini yiyiyorsunuzdur ki tahminimce evet çünkü o zaman verdiğiniz yatırım olmayan tavsiyeleriniz şuan tutmuş hadımköy,ömerli ve yassıörenden kat kat hızlı gelişiyor nüfus 15 bin insanı aştı bile :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı