Bu Mim o Mim değil!

Bu aralar çok mim aldık birikti ama bir gün vakit bulup yazacağım. Çok geyik attık bu yazıda biraz ciddi bir konudan bahsedeyim istedim şimdiden affınıza sığınıyorum. Gençlik ve Spor Bayramımız 19 Mayıs yaklaşıyor. Bir sürü tartışma var kutlanacaktı kutlanmayacaktı stattaydı değildi… Denir ki İstanbul’un Kurtuluş mücadelesinde pek rolü yoktur. Doğrudur çünkü İşgal altında ve çok sıkı denetlenmektedir fakat bu İstanbul’da hiç mücadele olmadığı anlamına gelmez. Örneğin İstanbul’da Anadolu hükümetine bağlı olarak faaliyet gösteren ilk gizli Milli Mücadele örgütü Mustafa Kemal Paşa’nın emri ile kurmay Yüzbaşı Neşet Bey tarafından kurulan “Hamza Grubu”dur.
          Hamza Grubunun özelliği Anadolu Hükümeti’nin İstanbul’da kurduğu resmi gizli örgüttür. Amaç Anadolu’ya personel, silah ve başka ihtiyaç maddesi kaçırmaktır. Başlangıçta başarılı olmayan bu grup askeri imalat fabrikalarının subay ve memurlarından oluşan Milli Mücadeleci bir diğer gizli örgüt olan, “İmalatı Harbiye Grubu” ile birleşince işin rengi değişir. Bir elin nesi var iki elin sesi var atasözü gerçek olur. Birleşmeden sonra hızlı bir şekilde Anadolu’ya malzeme gönderme faaliyetine girişilmiş, ilk motor kaçakçılığı 5 Aralık 1920’de ilk vapur kaçakçılığı da 10 Mayıs 1921’de gerçekleştirilmiştir. Hamza grubu çeşitli sebeplerle deşifre olduğundan bir süre sonra “Mücahit”, daha sonra “Muharip” ve en son olarak “Felah” adını almış, Kurtuluş Savaşı sonuna kadar bu ad kullanılmıştır. 
          Başka bir milli mücadele teşkilatı da Teşkilatı Mahsusa’nın son başkanı Hüsamettin Ertürk ve Fevzi Çakmak Paşa tarafından kurulan Müdafaa-i Milliye adlı askerî teşkilattır.  Teşkilat, adının baş harflerinin  Osmanlıca okunuşundan dolayı“Mim Mim” diye anılıyordu. Mim Mim, Anadoluya silah, mühimmat ve subay kaçırdı, düşman karargâhlarından elde ettiği bilgi ve belgeleri Ankara’ya aktardı. Neler yaşadı bu koca Estambul dostlar!  Şimdi hepimiz sıcak evlerde, karnımız tok sırtımız pek internet âleminin dalgalarında sörf yapıyoruz. Umarım bir daha Kurtuluş Mücadelesi vermek zorunda kalmayız.
          Fotoğrafta ordumuz İstanbul’a yeniden girerken görülüyor ve benim boğazıma bir şey düğümleniyor arkadaş! Atatürk'ü anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun!

Yorumlar

sihirli süpürgeee dedi ki…
bir de bunları işitmez, görmez, konuşmaz bir kısım halka anlatın. atalarımızın kanlarıyla sulanmış topraklar; şimdi gümüş tepsilerde millete peşkeş çekiliyor ne yazık ki...
Adsız dedi ki…
Çok güldüm :):) İlahi, başlığı görünce hangi mim diyesim geldi birden..Bence bu yazı tüm mimlerden daha önemli..Teşekkürler.
Blogger Bolat dedi ki…
Biz hayatta olduğumuz sürece olmaz iş, taş koyarız böyle işlere biz :)
Blogger Bolat dedi ki…
Ne yapalım bizimkisi de böyle bir mim oldu :)) teşekkür ederim yorum için :)
Nesrin dedi ki…
Mim ilginçmiş :)Allah bu millete bir daha kurtuluş savaşı yaşatmasın...
Unknown dedi ki…
Bu teskilata katilmak istiyorum hocam, nasil mumkun olabilir acaba?
Zeugma dedi ki…
Aldığımız her nefesi onlara borçlu olduğumuzu aklına bile getirmeyenler var maalesef :(
Blogger Bolat dedi ki…
Amiiiiiiinnnnn !!! Ordumuzu seviyoruz:)
Blogger Bolat dedi ki…
Çekirge şimdi sağ üstte koyu yazılmış özlü sözü "Milli mücadelelere şahsî hırs değil, milli ideal, milli onur sebep olmuştur." benliğinin bir köşesine yazarsan sen de bu teşkilatın fahri üyesi olursun diye düşünüyorum :))
Blogger Bolat dedi ki…
Aldığımız her nefesi bu askerlerimize ve onun arkasında duran bu aziz millete hediye ediyoruz.
Kafe de Mola dedi ki…
Mim olayına bile araştırmacı kişiliğinle bakış açısı getirmen gerçekten farkını gösteriyor Bolat:)
Yazının son paragrafında boğazım düğümlendi ,burnumun ucu sızladı.
19 mayısın kime ne zararı vardı anlamıyorum.Ne güzel bir bahar heyecanı gibi gençlerin o güzel gösterileri ne güzel demek varken ne güzeldi diye günlüğe geçmiş zaman ibaresi atmak acı tabi...
Blogger Bolat dedi ki…
Herkes kendini ali kıran baş kesen görüyor, ben yaptım oldu filan şimdi 19 Mayıs konserlerle kutlanacakmış, Allah sonumuzu hayır etsin ne diyeyim ben! Ben hiç bir zaman gocunmadım o törenlerden çünkü o törenler yoğun bir şekilde bana Milli Mücadeleyi işaret ederdi!
bugün bir meclis var ise o meclise gidenler var ise eğer bunların üyeleri hükümet ediyorsa o 19 Mayıs'ta unutulmaz bir hareket olduğundan.. İstanbul'da Mim mim olmamış olsaydı bile (ki olmaması olanaksızdı ve sen güzel anlattın) TC sınırlarının her yerinde kutlanmalıdır diye düşünüyorum... böylesi basit bahaneler aramak yakışmıyor o meclis sandalyesinde oturanlara..

eğer karşı sözleri var ise Cumhuriyet'e veya ATA'ya önce meclisten çıksınlar erkek gibi karşı dursunlar.. hem orada oturup hem de başka söylemlere girmek olsa olsa devlete hıyanet ve iki yüzlülüktür... derim ki İslamiyete hiç sığmaz..
Unknown dedi ki…
Yazdim! Fakat bugun ki Cumhuriyet'i okuduktan sonra 'eylem' yapasim var!
Klio'nun Şarkısı dedi ki…
Çok güzel bir yazı. Çok yerinde.
nAifce dedi ki…
Bir daha Kurtuluş Mücadelesi vermemek için yeni nesillere Mustafa Kemal'i ve Türk Cumhuriyetinin kuruluş bedelini iyi aktarmamız gerekiyor , aynı bu yazıda olduğu gibi ... Lütfen devam edin yazılarınızla aydınlatmaya ... Teşekkürler ...
Esin Bozdemir dedi ki…
Bu millet Kurtuluş hareketını canı pahasına ve büyük bedellerle ödeyen Atatürk'e, O'nun silah arkadaşlarına ve o şiar ile mücadele eden Ata'larına çok şey borçludur. Milli mücadele bizzat içinde yer alarak verilir!. Dün olduğu gibi bugünde sağduyulu insanlarımızın Atalarından alacağı dersler vardır!..olmalıdır!..

teşekkürler Bolat..
Uyuşuk Hayalperest dedi ki…
Amin..
Bazı kararlar alınıyor ama gençlere sorulmuyor, onların günleri olduğu halde..
Biryerde böyle yazıyordu. Paylaşmak istedim.
Güzel yazmışsınız.
Blogger Bolat dedi ki…
Öyle yandan sataşmalar karın ağrıları var ama herkes böyle düşünüyor dersek de haksızlık etmiş oluruz. Riyakarlığın lüzumu yok kimse severmiş gibi yapmasın, yapmak zorunda değil! Biz seviyoruz yetmez mi bea! Katılmalı bayramı sokaklarda bayram gibi kutlamalıyız!
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkür ederim çok nazikisniz:)
Blogger Bolat dedi ki…
Bu devleti yüceltecek olan bizleriz ve üzerimize düşeni yapmalıyız, hep birlikte:) teşekkürler:)
Blogger Bolat dedi ki…
Bizler de bedel ödemeye hazır olmalıyız, devletimize sahip çıkmalıyız ve onu yüceltmeliyiz :)
Blogger Bolat dedi ki…
Böylesi daha iyi oldu belki de, bu devlet herkesin devleti, bayramı bayram gibi kutlayacağız :))
Mutlu Eller dedi ki…
Bolat, ben senin kaleminden çıkan her tür yazıyı seviyorum, öğreniyorum da, gülüyorum da:)
Ben anlamadım bu tören meselelerinden, hem de hiç!
Gençlere nasıl aktarılacak bu değerler?
Oysa ki ne güzeldir stadyum kutlamaları, gençler kaynaşır, eğlenir ve Atatürk değerleri bir kez daha vurgulanmış olur.
Bundan güzel ne olabilir...
RABİA SERTELİ dedi ki…
Her şer de bir hayır vardır öz deyişine çok inanırım. Gençlerin kendilerine armağan edilmiş bayramlarına sahip çıkacaklarına eminim. Bize millet şuurunu kazandıran milli bayramlarımız layık olduğu şekilde kutlanmalıdır.
Sis dedi ki…
Orduevlerinde türbanın ve çember sakalın serbest bırakıldığı bir günde bu yazıyı okuyunca ilk aklımdan geçen imamın ordusu ile bu gibi şeylerin yaşanamayacağı oldu. Ardından olası bir savaşın taraflarının yine bu milletin evlatları olacağı gerçeğini idrak ettim. İmam Hatip mezunu müdürlü devlet okulunda okuyan oğlumun törenlere katılması ( tören olmadığından ) söz konusu olmadığı için bulabildiğim tüm alternatif 29 Ekim,23 Nisan, 19 mayıs törenlerine çocuğu sürüklüyorum. Biz cumartesi ya beşiktaş ya Şişlide olacağız günü hatırlamaya ve kutlamaya. Umarım sayımız çok olur.
Melange dedi ki…
"Umarim bir Kurtulus Savasi mücadelesi daha vermek zorunda kalmayiz"..umarim kalmayiz, önce cumhuriyetimize, bayramlarimiza, bizi ulus yapan degerlerimize bir sahip cikmayi becerebilelim gerisi gelir..
Olé dedi ki…
Sevgili Bolat aslinda yazina yorumu yazdim; ama ulasti mi emin olamadim. Bugun Can Dundar da yazisinda senin gibi, 19 Mayis'in ozundeki sivil direnis ruhundan soz ediyor. Turk Ocagi'nin Fatih Belediye binasi onundeki, Halide Edip'li, 80 bin kisilik dev mitinginden bahsediyor. Bu yil 19 Mayis haki renkli, resmigecit gorunusunden siyrilip, sokaklarda bayramina sahip cikan insanlarca, bir sivil ruhla kutlanacagi icin, daha guzel olacaktir diye umuyorum.
Blogger Bolat dedi ki…
Önümüzdeki yıllarda çok daha keyifli geçeceğe benzer!Çünkü kutlamanın sahibi halk ve gençlik olacağı için en azından uygun bir kutlama platformu oluşmuş olur. Atatürk hepimizin Atatürk'ü dür herkesi bu güzel bayramı anlamına uygun kutlamaya davet ediyorum :)
Blogger Bolat dedi ki…
Ben de inanıyorum önümüzeki yıllarda çok daha keyifli bayramlar göreceğiz ama TRT'deki programlar çok iğretiydi yakıştıramadım!
Blogger Bolat dedi ki…
İnsanlar istedikleri gibi yaşasın buna bir şey diyemem ama bizde durum böyle değil her aklına esen bizi devşirmeye çalışıyor, başkalarına kendi fikirlerini dayatıyorsa ve kadrolaşıp devlette bir çürümeye sebep oluyorsa buna duuuur derim ben! Çocuklarımıza yurt sevgisini aşılamalıyız, Şişli çok güzel olmuş Mustafa Sarıgül bu işi biliyor :) tebrikler yani.
Blogger Bolat dedi ki…
Kalmayız kalmayız bizdeki bu sevgi oldukça kalmayız ama yine de çocuklarımızı vatansever ve multikültürel bir yapıda yetiştirmemiz lazım :)
Blogger Bolat dedi ki…
Birileri Kurtuluş Savaşını küçümseyecek kadar alçalabilir, birileri Atatürk'ü hafife almaya çalışabilir ama bu "gerçeği" asla değiştirmez, Ülkemizi Atamızı ve tüm insanları seviyoruz :)
Elif dedi ki…
Harika bir yazı olmuş.
Ozlemaki dedi ki…
Bir sene daha 19 Mayıs'ı kutlayabildiğimiz için sevinecek hale 'düşmek' rezalet. Ama yine de umut var, çocuklara güveniyorum, kendime inanıyorum. Kutlu olsun!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı