Ceket ve Tosbağa

"Bakırköy Devlet Hastanesinin Gizli Tarihi" adlı  kitaptan küçük bir alıntı yapıyorum. Sebebi hayvanlara karşı çok dikkatsiz davranmamız! Bu evren sadece bizim değil, içindekilere saygı duymamız gerekmez mi? Kitaptaki minik yaşam öyküsü şöyle :

“Bir hasta yatmıştı. Dosyasında, çıplak bir şekilde E-5’i trafiğe kapattığı için polis tarafından getirildiği notu vardı. Bunu neden yaptığını sorduğumda ‘ceketkaplumbağaseykobeşezdiler’ dedi manisinin verdiği hızla, tek kelimeymiş gibi. Sonradan anladım ki, bir kaplumbağanın ezildiğini görünce sinirlenmiş, yolun ortasına dikilmiş; insanlar sağından solundan geçmeyi sürdürünce, soyunup giysilerini ve saatini (Seiko 5) koyarak yolu kesmeye çalışmış ama onları da ezerek geçmişler.”
Övünmek gibi olmasın Estanbul'da hayvanlara karşı merhamet pek yoğun olarak yaşanır!  Bu konuda daha alacak çok yolumuz var. Her gün otobanların sağında solunda birçok ezilmiş hayvan görmez miyiz?


Fotoğraf Kaynak:geocaching.com

Yorumlar

okuyan dedi ki…
Sanki koca dünya sadece bize aitmiş gibi, sanki hayvanlara biraz olsun ilgi, sevgi ve özen göstersek bir şey kaybedermişiz gibi, sanki hayvanlar değersizmiş gibi...
Kimi insancıklar yolda yürürken kaldırımda duran bir kediyi bile yok sayıp ayağı ile itip yoluna devam ediyor, sanki bir adım sağa ya da sola kayıp yoluna devam etse ölecekmiş gibi... Böyle olaylara şahit olan ben ve sonrası laf anlamayan tipleri uyarmaya çalışıp sinir katsayımı 3'e 5'e çıkarma halleri...
Blogger Bolat dedi ki…
Dili yok ki hayvanların anlatsa dertlerini ben elimden geleni yapmaya çalışıyorum gerisine koy ver gitsin :))
evreni hayvanları hatta kendini sevebilmek için önce sevmenin ne olduğunu bilmek gerek..
Nini Nileud dedi ki…
ayakta alkışlarım böylesini!
Begonvilli Ev dedi ki…
Offf, offf! ne diyeyim şimdi Bolat! Neredeyse iki aydır evimin önündeki küçük parkta kesilen, işkence gören sokak kedilerinin faillerini bulabilmek için uğraşıyorum. Ne belediye, ne de emniyet olanları umursamıyor. Kuyruğu kesilen mi istersin, arka bacakları jiletlenen mi. Kendi olanaklarımla tedavi ettirebildiğimi ettirdim. Çoğu delirmiş durumda kaçıyor ve bir köşede ölüyor. Oradaki bir grup uyuşturucu bağımlısından şüpheleniyorum ama ben polis değilim ki, nasıl kanıtlayayım. Bu konu çok uzar, kısaca yazdım..
Bazen ben de o adamın yaptığı gibi şeyler yapsam mı diye düşünmüyor değilim. İçim çok acı dolu!
Nesrin dedi ki…
Malesef hayvanları koruyayım diyenin de işte böyle adı deliye çıkıyor. Yahu kendiniz dikkat etmiyorsunuz, özen gösterenlerden ne istiyorsunuz anlamıyorum ki!
Uyuşuk Hayalperest dedi ki…
Delilik. Evet büyük delilik. Başka bir canlı için, neredeyse kendi canını tehlikeye atmak delilik. Ve bu canlı, bir hayvansa daha büyük delilik.
Yolda yürürken kuşları görürüm. Birşeyler bulup yemeğe koyulmuşlar. Sessizce uzaklarından geçmeye çalışırım.
çiço dedi ki…
sabah şirketin terasına bir güvercin düşmüş kanatları bantlı ne yapsak bilemedik kapıya koysak kedi yer alıp baksak sahibi gelir taklacı cüvercinini ister bizde bantkarını açtık terastan onu özgür bıraktık uçtu gitti selametle inşallah iyi bişey yapmışızdır :(
Vladimir dedi ki…
Üzerinden motorsikletle geçmek sureti ile hayvanın bel kemiğini kırıp kahkahalar içerisinde oradan kaçan manyaklarla bir arada yaşıyoruz.
Elif Ayvaz dedi ki…
Balıkesir'de sokağımızın başında demiryolu var. Küçükken çok fazla görürdük ezilen kedileri, köpekleri. Düdüğünü çala çala gelen treni görünce kaçamıyor hayvanlar. Kaçabilseler de trenden hızlı olamıyorlar. Eziliyorlar. :(( Onu hatırladım birden. Birçok kez de gözümün önünde olmuştur.
annemahsustan dedi ki…
Taburcu olmuş mu merak ettim o hasta olmayan hastayı...
LILA MOONLIGHT dedi ki…
Cok duyarli ve cesur biriymis cidden. Ama bence yol bariyerlerinin yanina teller orulmeli bu hayvanciklar giremesin diye. Soyle durumlar da oluyor cunku, anayollarda haliylen 100 uzeri hizla gidiliyor, arkadan da gelenler var, son anda farkedildiginde onde bir karalti, ani fren yapsa yada saga sola kirsa, insan canina da kiyma durumu soz konusu. Ben kimsenin zevk icin bile bile bir hayvanin ustune surecegine ezecegine inanmak istemiyorum. Duyarli olalim, dikkatli surelim ama yollar icin onlemleri de alsinlar.
Maya dedi ki…
Zatn ezilmişlerin bir de üstünden yine ezerek geçiyorlar :( canlısına saygısı yok ki, cesedine olsun :(
nazli dedi ki…
Çok acıklı bir hikaye :(
Buarada blogunuzun en tepesindeki istanbul resimleri seçkiniz harika!
erim dedi ki…
Seiko 5 de tank gibi saattir.ben de var bi tane dede yadigarı,aşağı yukarı 40 yıldır çalıyormuş
Ozlemaki dedi ki…
bir gün yorgunluktan ölmüş halde Urla'dan İzmir'e son enerjimle giderken karşımıza çıkan bir kaplumbağayı, arabayı kenara çekip onu alıp, yoldan milyon ışık yılı uzaktaki yeşil bir alana bıraktığımı o zaman 4 yaşında, şimdi 14 yaşında olan Yunusaki sıkça hatırlıyor ve etrafına hatırlatıyor. Farkındalığı pek hoşuma gidiyor elbette. Ağzına sağlık Bolat.
RABİA SERTELİ dedi ki…
Fotoğraftaki kaplumbağ çok tatlı :))) Bir çok hayvana yakın duramam ama hepsinin de yaşama hakkına saygım sonsuzdur. Kadının hatta çocukların yaşama hakkına saygısı olmayan, trafikte bir anlık öfkesine kapılıp hiç tanımadığı bir insanı öldürebilen bir kişi yoldaki bir hayvancağızı da ezer geçer :(((
oradakı ınsanlar bızden akıllı aslında deli deli diye deniliyor ama kimbilir ne yasadıda orda belkı dısarıdakıler onlardan daha delıdır kımbılır?? ve zaten ınsanlar ınsanlıklarını kaybedıp adeta hayvanlığa gectıler kı hayvanlar aslında ne kadar masumlar mecazı anlamda dedım merhamet duygusu artık kımsede yok..
bu arada ödülledim seni bloguma beklerim:)
Blogger Bolat dedi ki…
Toplum pek yavaş öğreniyor arkadaşım, biz ne yapalım bekleyelim mi bir o kadar daha :)
Blogger Bolat dedi ki…
Duyarlı insan diye buna derim ama ne hüzünlü değil mi adamın deli diye akıl hastanesine gönderilmesi Nini?
Blogger Bolat dedi ki…
Var mı böyle mahluk yaa! Walla sinirlerim zonkladı! Böyle insana insan denir mi? Hayvana işkence edilir mi! Aman tanrım!
Blogger Bolat dedi ki…
Değil mi ama Nesrin, bence o polisleri akıl hastanesine göndermeli!
Blogger Bolat dedi ki…
Kainat hepimiz için var bizim babamızın tapulu malı değil, diğer canlılarla paylaşmamız lazım!
Blogger Bolat dedi ki…
Selamettedir umarım keşke bizim de bir terasımız olaydı Çiço bea:))
Blogger Bolat dedi ki…
O manyakları polise ihbar etmedim deme sakın Vladimir:)
Blogger Bolat dedi ki…
Gece ise hiç kaçamazlar gözler kapılır ışığa kalırlar öylece!
Blogger Bolat dedi ki…
Sormak lazım aslında, haklısın taburcu edilmiş midir? Tahminin ilk doktor kontrolünde elbette serbest kalmıştır:)
Blogger Bolat dedi ki…
Aylin bahsettiğin gibi olmalı katılıyorum, hatta Almanyada gördüm ben masa tenisi filesi koymuşlar yol boyunca tarla kenarına ki sürüngenler yola çıkmasın diye :)
Blogger Bolat dedi ki…
O kadar haklısın ki Maya!
Blogger Bolat dedi ki…
O resimleri sevgili Ole yapmıştır. Kendilerine ait TREND KÜPÜ diye de bir blogları vardır :) tavsiye ederim ziyaret ediniz :)
http://www.trendkupu.com/
Blogger Bolat dedi ki…
Hiç acımamış koymuş yola ada adamım :))
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkür ederim iyi insan Özlemaki, herkes yapmalı bunu :)
Blogger Bolat dedi ki…
Allah böyle öfkeli insanlardan korusun o zaman bizi! Tırstım şimdi!
Blogger Bolat dedi ki…
Kesinlikle doğrusun Biricit :) adamın akıllısına deli diyorlar ortalama memlekette:) hemen gidiyorum bloğuna şimdi :) teşekkürler:)
Unknown dedi ki…
Yesil basli govel ordek ve yavrulari karsidan karsiya gecebilsin diye trafigi kesen polislerin oldugu bir kasabada yasiyorum! Yalniz geyikler arabalari darmaduman ediyorlar, kaportacilarla birlik calisiyorlar diye suphelenmekteyim!!!
Herhangi bir hayvana eziyet hic gormedim ama yapani var, tv'de izliyoruz onlar icinde ayri polis birligi var, zulmedene zulum denktir!
canan beycan dedi ki…
Çanakkale yollarında da durum aynı.Yollar Zavallı hayvanların mezarlığı gibi.Şimdi havalar ısındı.Kaplumbağalarda yollarda görünür.Sürücüler biraz daha dikkat diyelim.Hayvanlara vahşi derler ama.Onlardanda vahşi insanlar var .Onlarada diyecek kelime bilemiyorum.Onlarıda Allah bildiği gibi yapsın.Selamlar..
Mutlu Eller dedi ki…
Okuyunca işim cız etti...
Yapılacak o kadar çok şey var ki bu konuda, öncelikle 'insan' olabilmek gibi. İnsan olan insan zaten dünyayı diğer canlılarla paylaşır, canlıya eziyet etmez.
Blogger Bolat dedi ki…
Ne kadar şanslısın arkadaşım dürbünü kapip gidesim var, ben ancak yabani ördeği araştırma için gittiğimiz Acarlar Longozunda görebiliyorum çok yakından :) Bizim polis ördekleri pilav yapar gibi bir his var içimden :)) yani günahlarını almayayım da :))
Blogger Bolat dedi ki…
Hayvanlara biraz saygı ve şefkat çok değil Canan Hanım, haklsınız biraz dikkat!
Blogger Bolat dedi ki…
Ne yapmalı Semi bilmem ki, çırpınıyor elimizden gelen katkıyı sağlamaya çalışıyoruz, belki sayılarımız çoğalmalı arkadaşım :)
Sis dedi ki…
Hayvan haklarıyla ilgilenen birisi olarak size bir kaç önerim olacak begonvilli ev.
Öncelikle semtinizin belediyesinin bir hayvan rehabilitasyon merkezi mutlaka vardır. Yaralı hayvanları gelip yerinden alıp tedavisini üstlenmek zorundalar.
Polisin ilgilenmemek gibi bir hakkı yok. Eğer siz olayı belgeleyip gidip karakolunuza resmi olarak suç duyurusunda bulunursanız ve ardından internet üzerinden bile dilekçenizin gidişatını kontrol ederseniz emin olun bir şeyler yapmak zorunda kalırlar. Size insanlarla uğraşamıyoruz hayvanlara mı sıra geldi demelerine izin vermeyin, emin olun takibi yapmak zorundalar. Şüphelendiğiniz uyuşturucu bağımlıları bugün hayvanları kesiyorsa yarın bir insana da zarar verebilirler. Onların orayı mekan tutmamasını sağlamak polisin görevi.

Aşağıdaki siteden bu tarz olayların hukuki yönü konusunda bilgi alabilirsiniz.
http://www.haytap.org/

Tedavi edilmiş veya sağlıklı da olsa orada yaşayan hayvanların yuvalandırılması için aşağıdaki siteye ilan verebilirsiniz.

http://www.patilen.com/
Son olarak aynı yorumu sizin blogunuza da bırakacağım. hayvanseverlerin çoğalması umuduyla sevgiler.
Sis dedi ki…
Semi ne kadar doğru söylemiş, önce insan hem de iyi bir insan olabilmek lazım. İnsan olmayı başaran zaten diğer canlara saygı duyuyor.
bozbek dedi ki…
İyi insanlara hep deli muamelesi yapılır bilmez misin Bolat?
Grace Happy dedi ki…
gercekten bende bu konuda cok tepkılıyım ama yozlşasarak daha nerelere gıdebılecegımızı merakda etmıyor degılım ınsanlık ozellıklerımızı neden yıtırırız kı

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi