Dalga geçme lütfen!

Hayat bazen o kadar kalleş acımasızdır ki size oynayacağı oyunu hayal bile edemezsiniz. Yer Arnavutluk Avlonya Limanı, bir bahar  günü 29 Nisan 1913. Vapur iskelesinde kurşunlar yeri göğü inletir ve adamın biri yere yığılır, insanlar toplaşır ve öldürülen kişinin Hürriyet Kahramanı ve Hareket Ordusu Subaylarından Resneli Niyazi olduğu anlaşılır. Kendi koruması tarafından vurulmuştur. Türk tarihinin aydınlatılamamış çirkin sahnelerinden biridir! Ölümü için "Ne şehittir ne de gazi, pisipisine gitti Niyazi" diye alay edilmiştir.
          Herkesin hayatında en az bir kaç kere kullandığı deyimi öğrendik. Resneli Niyazi Bey’in Başakşehir İlçesi sınırları içinde kalan bir çiftliği hala ayakta! Çiftlik, Sazlıdere Vadisi'nin hemen arkasında yani Küçükçekmece viyadüğünün arka tarafında. Resneli Niyazi Bey'in adını taşıyan Şişli’de  bir okul var. Sen dağlarda komitacılarla  çarpış, Yunan İsyanında, Bulgar isyanaında, Makedon isyanında kelleyi koltuğa al sonra gel kendi arkadaşlarının ihanetine uğra! Hatta kendi koruman tarafından katledildi! Hey gidi dibi delik dünya!
          Fotoğrafta gördüğünüz geyiğin hikâyesi de şudur: Resneli Niyazi Bey’e katılmak için birliğinden firar eden Manastırlı bir grup Jandarma yolda bir geyik yavrusu görür. Geyik askerlerden korkmaz, askerler de geyiği severler ve bunu iyi bir işaret olarak algılarlar. Geyik Hürriyet Ordusu ile birlikte İstanbul’a gelmiştir. Hatta Refik Halit Karay hatıralarında bu geyiğin Letafet Apartmanı’nın bodrum katında Cemiyet-i Mukaddese adına para ile gösterildiğini yazmaktadır. Sen Hürriyet Geyiği/Gazal-ı Hürriyet Manastır Dağlarından İstanbul’da bir Apartmanın Bodrum katına düş! Hayat işte böyle! 

Not: Ey okuyucu lütfen, bu hikayeyi okurken içinde geyik var adam kim vurduya gitti filan diye geyiğe bağlama! Dünya o kadar acımasızdır ki bu kahramanın başına gelenin başka bir versiyonu da seni incitebilir! Olmaz olmaz deme! Hikayeyi ilk okuduğumda da biraz evvel yazarken de içim burkuldu!

Yorumlar

Nini Nileud dedi ki…
Bolat!

yine çok önemli bir bilgi paylaşıyorsun bizimle...
aynen senin gibi, benim de okurken içim burkuldu. tarih bu insani ihanetlerle dolu! ibret alınması unutulmaması gerekiyor aslında ama...
Blogger Bolat dedi ki…
Ah Nini ah! Ah deyip te kalıveriyor insan! İnsanın en yakınından gelmesi berbat kötülüğün yoksa kötülük hep var! Ah Resneli Niyazi Ahhh Ahhh!!
Zeugma dedi ki…
Demek asıl hikayesi buymuş Resneli Niyazi'nin...
Çok talihsiz adammış doğrusu..
En yakınları tarafından ihanete uğrayanlara yakışır bir özlü söz hak ediyorken son darbeyi de vurmuşlar...
Ruhu şad olsun...
Mutlu Eller dedi ki…
Fotoğrafın üzerinde ne yazıyor acaba?
Resneli Niyazi`nin başına gelenler kimsenin başına gelmesin...
Sheydosh dedi ki…
Arka planını hiç düşünmeden defalarca kullandım bu söylemi ben. Ve şimdi kendimden utandım, pisi pisine harcanan Niyazi'yi hiç merak etmemişim meğer.

Kimi zaman arka planlardan özellikle kaçıyoruz galiba, eğlenmek ve geçiştirmek daha bi' işimize gelir olmuş. Lafı gediğine koymak varken kim ne yapsın Niyazi'nin hikayesini? Değil mi!

Bu tarz farkındalıklara çok ihtiyacımız var aslında, kendi adıma da böyle düşünüyorum. Bir daha o deyimi kullanmayacağım mesela. Tarihimizle haberimiz dahi olmadan dalga geçmişiz yıllarca.

Güzel bir yere dokunduğunuz için, kendi adıma teşekkür ederim.

Emeğiniz dert görmesin.
Blogger Bolat dedi ki…
Evet budur hazin hikayemiz, insan bazen ne konuştuğunu bilmiyor değil mi?
Blogger Bolat dedi ki…
Latince harflerle olan Niyazi Bey'in ceylanı yazıyor ama Osmanlıca olanı bize Osmanlıca bilen bir arkadaşımız yorum olarak yazar umarım :)
Blogger Bolat dedi ki…
İşte dil böyle oluşuyor, kelimelerin hep arka planı var , benim gibi takık biri hep o arka planın derdin de:)) deliyim aklımla zorum var :))
EVREN KONAKÇI dedi ki…
Buradaki olay, insanın güvendiğine sırtını dönüp, kahpece sırtından vurulmakıdır. Ne demek olduğunu iyi bilirim.Ölmedim ama kahpelikler unutulmuyor.
Not: Kahpe kelimesi için kusura bakmayın. Başka kelime bulamadım.
A-H dedi ki…
Bolat nereden buluyorsun boyle ilginc seyleri yahu :)))
Oldukca bol kullanilan bir deyis aslinda bu hic bilmiyordum hikayesini, ogrenmek iyi oldu, sagol ;) ama sanirim gercek hikayeyi ogrendikten sonra da hic eskisi gibi kullanamayacagiz bu sozu.
tülin dedi ki…
Yazık...Resneli Niyaziye de,Hürriyet Geyiğinede.Niyazi Bey niye gittiğini bilir belki ama geyik para karşılığı gösterilmesini bir türlü anlayamamıştır.
Yazınız bana Sunay Akın'ı hatırlattı.Ne güzel !
Muge Cerman dedi ki…
Üstadım her yazında yeni bilgiler öğrenmek ve dersler bulmak çok hoşuma gidiyor. Kendi deyiminle "takık" olmaya devam ve bizlerle paylaşmaya da. Ellerin dert görmesin.
Sevgi ve ışıkla kal...
lâl dedi ki…
sizi okumakta neden bu kadar geç kalmışım diye üzülüyorum.
çiço dedi ki…
bir şey daha öğrendim teşekkürler :)
her duyduğumda yada söylediğimde sözün devamına uysun diye sallanmış bir isim sanıyordum galiba adamın namı pisipisine gitmiş üzüldüm valla...
Melange dedi ki…
Haklisin Bolat, kelimelerin, kullandigimiz deyimlerin hep arka plani var, ayni yerden cikip farkli acilardan degerlendirmisiz..cok carpiciydi yazin.
Dil olusurken, toplumun karakteristik özelliklerini de tasiyor, vurdumduymazlik mi, farkindaligi kacirmak mi demeli arkasinda yatana acaba, bilemedim..
Unknown dedi ki…
Fransızca olan yazı "kahraman Niyazi Bey silah arkadaşlarıyla" diyor. Öyle değil mi?
Adsız dedi ki…
kimin aklına gelirdi ki söylerken kimdir bu Nİyazi diye?
teşekkürler paylaşım için..
Maalesef tarihte bu tür olaylar var.Sezarın Brütüsü geldi aklıma hemen .
Blogger Bolat dedi ki…
Rica ederim:)herkesbilsin diye yazdımdı:)
Blogger Bolat dedi ki…
Hayatın garip oyunları desek :) işte ben bu arka planları bilmeyi,öğrenmeyi seviyorum :)
Blogger Bolat dedi ki…
En kötüsü de yiğit,vatansever bir adamın şanının ayakaltına gitmesidir!Belki de hayatta bir işe yaramayan nice insan kullandı bu terimi !
Blogger Bolat dedi ki…
Hiçbir şey için geç kalınmış değildir :) selamlar.
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkür ederim :)güzel yorumunuz için:)
Blogger Bolat dedi ki…
Maalesef hayat bazen sürprizlerle doludur iyi de kötü de olabilir bu sürprizler! Kimseler Niyazi Bey'in yerinde olmak istemezdi!
Blogger Bolat dedi ki…
A-H,çatı katında eski bir sandığım var, oradan alıp yazıyorum :) şaka şaka seviyorum etimoloji olayını :)
Blogger Bolat dedi ki…
Brütüs desek mesela :) kahpe kelimesi genel de dişil ifade olduğu için, kelimenin sahne arkası berbat çağrışımlarla dolu :)
Blogger Bolat dedi ki…
Kesinlikle İttihatçılar kendi arkadaşlarını yemişler!
Blogger Bolat dedi ki…
Öyledir herhalde diye tahmin ediyorum :)
Banu Bingör dedi ki…
"Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü?" adlı oyunda şöyle bir söz geçiyordu, belleğim yanıltmıyorsa: "Kardeşin kardeşi vurmasında şaşılacak bir şey yok. Asıl anlaşılmaz olan bir insanın hiç tanımadığı, yüzünü bile görmediği bir insanı vurması."
Anlayacağın, Niyazi'nin başına gelen, en olağandır aslında... Hey gidi...
Grace Happy dedi ki…
tarıhe merakım var ve olan olaylarla agzım hep acık kalıyor bazen ufak bır tebessum edıyorum bazen ya sole olsa ıdık su an bu durumda olmazlara gırıyorum kımı zaman dunya cahılı goruyorum su an kı medenıyette yasayarak....
VuslaT dedi ki…
GÜZEL BİR ÖĞRETİ. ŞAPKA ÇIKARMAK GEREKİRKEN KAHRAMAN YÜREKLERE BİZ DİLİMİZE DALGA DİYE VERMİŞİZ BAZI ŞEYLERİ NE ACI.
YAZILARIN HAZİNE. BİLMEDİKLERİMİZİ BU ŞEKİLDE ÖĞRENMEK SIKICI DEĞİL ZEVKLİ. TEŞEKKÜR BOLAT..
EVREN KONAKÇI dedi ki…
Hocam, inanır mısın Brütüs aklımdan geçmedi değil.Ama senin karşında tarihi bir hata yapmayayım diye kullanmadım. Direk sokak ağzıyla yazdım. Kelime için haklısın. Bir polemik için yazmıyorum. Sadece düşüncemi ifade etmek için yazıyorum.Malum kelimeyi senin belirttiğin anlamda kullananlar söyledikleri kişiye iftira amaçlı söyler.Tarihte ve günümüzde çok vardır. Asıl söyleyenler o kelimeyi hak ederler. Seninde iyi bildiğin gibi buradaki anlamı hainlik, "Brütüs"lük yapma, güvendiğin dağlara kar yağma, riya vs... Kısacası, insan kaldırmıyor efendim;)
Adsız dedi ki…
Resneli Niyazi'nin ruhu şad olsun zamanında çok çınlattık kulaklarını rahmetlinin yani bilmeden işte..

bir geyik kötü yola nasıl düşer işte böyle.. geyikteki kadere bak..

bolat uğraştım geyiğe bağlamayayım diye ama yapamadım galiba:P
Blogger Bolat dedi ki…
Sen hikayeyi öğrendin dikkatli olursun artık deyimi kullanırken Umay :)
Blogger Bolat dedi ki…
Paylaşım güzeldir diye yazıyorum amacımız paylaşmak :)
Blogger Bolat dedi ki…
Tarih aslında bir hazine hatta senin gibi çok gezen birinin meraklı olmaması düşünülemez.
Blogger Bolat dedi ki…
Değil mi ama! Keşke hiç yaşanmasa bunlar ama Habil ile Kabil hikayesinden bu yana yaşanıyor bu kardeş kavgaları!
Guzel bir sayfa..sevdim:)
Olé dedi ki…
Gercekten uzucu bir hikayeymis. Ben de o unlu deyimin nerden geldigini hep merak etmisimdir. Desene " Bindik bir alamete, gidiyoruz kiyamete." gibi gercek yasam hikayesinden geliyormus. Bundan 10 sene kadar once Cagaloglu'nda eski pusku bir handa geyik besliyorlardi, kucucuk bir kafeste o guzelim geyigi gorunce sasirmis kalmistim. Olmustur heralde simdi. Google'dan arayayim dedim, ama bulamadim bir sey.
canan beycan dedi ki…
Tarih ve mekan önemli değil.İhanet ve acımasızlık dünyada kol geziyor:(( İş burkan gerçekler, bilgiler .Teşekkürler..
Blogger Bolat dedi ki…
Umarım kimseler böyle bir ihanete uğramaz.
Blogger Bolat dedi ki…
Keşke hemen orman müdürlüğü gibi kurumları arasaydın Ole :) evet üzücü hazin bir hikaye!
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkür ederim, sağolun :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi