İstanbul Çanta Olursa!


kadın çantası istanbul deseni

Çantanın işlevi


Çanta kadın için olmazsa olmaz iken erkek için ifadesiz nesnedir. Hâlbuki çantalar çıkış evresinde erkekler tarafından yaratılmış ve kullanılmıştır. Ben okul yıllarım haricinde çanta kullanmaya 1996 yılında başladım o gün bugün kullanırım.
Kadınların ayrılmaz parçası haline gelmiş çantalar hayat kurtarıcıdır. Kadınların çantası onların ruh dünyaları gibidir, girift, detaylı ve karmaşıktır aynı zamanda bu kadınların ihtiyatlı, tedbirli, sorumlu ve üretken olduklarını da gösterir. 

Kadının ihtiyaç duyabileceği her şey çantasındadır. Ama erkekler için öyle mi? Kendi çantamdan örnek verecek olursak: Kitap, kalem, not defteri, anahtarlık, cep telefonu, ıslak mendil, cüzdan ve parfümden oluşur. Bazen çalan telefonlar dolayısıyla şahit olmuşumdur 5 dakika bulunamadığı olur o telefonun.

Eşimin son çantası tasarımlarını severek izlediğim leyya-craft-manida’dan geldi. Evlilik yıl dönümünüzde ne güzel bir hediye. İstanbul desenli çanta. Galata Kulesi, Kızkulesi, tramvay resimleri var. Ne maharetli insanlar var.

Erkekler için çatanın önemi yoktur buyurun işte benim çantalarım: 1 adet koyu kahve deri postacı çantam, 1 adet haki bez postacı çantam,1 adet siyah sırt çantası  ve sadece yazlık mekânlarda kullandığım bir freebag var  o kadar! Kadınlarda her ayakkabıya bir çanta her kıyafete çanta!

İnsanoğlunun ehlileşmesi, savaşların azalması ve yerleşik hayata geçiş ile birlikte çanta, ihtiyaçtan ziyade bir moda nesnesi hakine gelmiştir artık.

Çantanın tarihi


Çanta terimi isim olarak 19. Yüzyıla kadar yoktur. İnsanlar sadece değerli nesnelerini taşımak için kullandıkları bir aparattır, takıydı, silahtı, dini ikonlar hep çantada taşınmıştır. Hatta antik çağlarda çanta taşımak aristokratların hakkıydı çünkü çantaların içinde hoş kokulu otlar konulurdu lavanta, portakal, limon vesaire vardı. Örneğin Mısır hiyerogliflerinde çanta taşıyan erkekleri görürüz.

Cepler kadınlar için çantaya rakip olamadı! Sanayi çağı ile çantanın yükselişi devam etti ve demiryolları ile birlikte seyahatler artınca çantalar yine çok popüler oldu, bazen şekil değiştirip bavul oldular. Örneğin Loius Vuitton bagaj çantaları yapardı, Thierry Hermes koşum eyer üretirdi.

1960'ların sonlarında Hindistan'a giden çiçek çocukları, büyük bez kumaş çantaları Avrupa’ya taşıdılar. 20. yüzyıl yine çanta çağı oldu, çünkü insanlar sürekli seyahat halinde oldular hatta dergiydi, kitaptı, cep telefonuydu, tabletti derken çanta taşınması bir zorunluluk haline gelmeye başladı. Ben o erkeklerin kullandığı küçük çantaları kullanamıyorum! Yani onlarla kendimi Tutankhamun’a benzetirim. Sırt çantasını mümkün olduğunca gerekmiyorsa kullanmam çünkü şüpheli paket konumundadır benim için, büyük şehirlerin arızası olsa gerek. Yaşasın postacı çantalarım.

Son not olarak şunu söyleyeyim yahu bu naylon poşet (nylon pouchette) türü torbaları bulanın boyu posu devrilsin dünyaya bundan daha zararlı bir çanta geldi mola!

Çanta kelimesinin kökeni etimolojisi

Etimoloji severe not: Çanta kelimesi dilimize Fransızcadan geçmiştir. Ama çanta bir Fransız buluşu değildir kelime Fransızcaya Felemenkçeden geçmiştir dolayış Hollanda kökenlidir. O dönemlerde bele takılan ve ev kadınlarının işine yarayacak alet edevatları koydukları çantanın adına “chatelaine” denilmiştir. 

Yorumlar

Lulu's life dedi ki…
Bolat slm ! Ne guzel ne faidali :P bi yazi olmus.. Benim gibi canta asigi biri icin onemli bilgiler var yine ! Son postumu gordun mu Milano seyahatim yatti :D o yuzden almayi planladigim cantayi bir sonraki seyahatte alicam insallah.. Allahim tek uzuntum bu olsun insallah.. amin ;) Ellerine , kalemine saglik senin de !
wimparella dedi ki…
hepimiz potansiyel göçmeniz o zaman :)
Klio'nun Şarkısı dedi ki…
Sırt çantasını birkaç yıl öncesine kadar ben de çok kullanırdım ama aynen dediğin gibi şüpheli bir görünüm yarattığı için kullanamıyorum:) Kullananlardan da uzak duruyorum psikolojik olarak:) Hey Allahım ya! Neler düşünür olduk.
Bu arada evlilik yıl dönümünüz kutlu olsun. Eşiniz de güle güle kullansın çantasını.
Mutlu Eller dedi ki…
İyi günlerde, keyifle kullansın eşin Bolat.
Leyya çantaları güzeldir, özenlidir.
Bana sorarsan ben biraz senin gibiyim. Kadınsal değilim çanta konusunda. Öyle her ayakkabıya bir çanta falan yok bende:) Hatta ayakkabı ya da makyaj malzemesi tutkum da yok:) Sırt çantasını çok pratik bulurum, bel için çok iyidir. Omuza asılan çantalar eğer gerekenden fazla doluysa taşımak çok da sağlıklı değil.
çiço dedi ki…
Güle güle kullanınız efendim çok eğlenceliymiş hediyeniz :)

sabah bende şu satış sitelerinden birinde beğendim ama gereksiz pahalıydı yazını okuyunca aklıma geldi yine :(

naylon poşet konusunda sonsuz haklısın üretimini bir türlü yasaklamadılar gitti...
Nuraycatasarimlar dedi ki…
Leyya sevdiğim bir arkadaşım.Çanta tasarımları muhteşem güzellikte.Eşiniz çantasını güle güle kullansın,ne kadar ince düşünmüş :) özellikle İstanbul temalı desenler çok hoş ,fotoğrafta zaten anlatıyor.Leyya'nın yolu açık olsun ,emeğinin hakettiği değeri bulmasını diliyorum.

Eskiden file vardı,bizim nesil sonuna yetişmişti,tekrar üretilsin naylon poşetler ortadan kalksın:)
Blogger Bolat dedi ki…
Bak üzüldüm şimdi yahu :) Ama başka sefere kaçmaz diyorum Lulu :))teşekkür ederim.
Blogger Bolat dedi ki…
Evet hep ordan oraya göçeriz :)) keşke öyle olsak! Dünya küçük biliyoruz ama sınırların dışına nadiren çıkıyoruz :) gözün kör olsun parrraaa :))
Blogger Bolat dedi ki…
Valla geçen avcılarda polis bir durğın etrafında güvenlik tedriri almıştı ben araçla geçerken gördüm ama öküz gibi de geçtik 50 metre yanındaki yoldan!!!
Blogger Bolat dedi ki…
Semi, böylece doğayı daha az kirletiyoruz sanki :) al al nereye diyorum ben. Eskiden giyinmek ihtiyaçtı şimdi statü sembol ıvır zıvır için çok önemli hale geldi o yüzden insanlara hak veriyorum ben de bazen :)) ama bazen :)
Blogger Bolat dedi ki…
Taktım ben bu naylon poşete! Eşim çok beğendi Çiço en azından özel ürün fabrika işi değil :) Çanta benim için sadece taşıma aparatı ama insanların göz zevkini de bozmamalı taşıdığım çanta :))
Blogger Bolat dedi ki…
Güzel güzel biz de beğendik :) şaşırıyorum benim için uçak üretmek kadar hayret verici bir şey bu tasarım el emeği üretim işi :))
Çanta cidden hoşmuş ayrıca size bir müjde naylon poşete karşı bu sene unlu tasarımcılar bez cantaları yanı sıra sımdı de Chanel kese kagıdından canta yaptı:) Kim bilir belki bez cantalar gıbı patlar:)
Sis dedi ki…
Uygun ayakkabıyla çanta dadından yinmez :D
Unknown dedi ki…
Sekerim yildonumunuz kutlu olsuuuuuun! Bir yastikta kocayin insallah :-) (bu deyim artik evlilik sirasinda da yinelenmesi gerekenlerden oldu)

Bu kadar yazmissin en cok ona takildim hehehehehe canta konusundaki ilgimin boyutlari da anlasiliyordur herhalde...Arkadaslarimin aldiklari olmasa herhalde iki tane cantam olurdu hahahaha!

GM dedi ki…
Ferhan Şensoy'un "kadınlar çantalarında korkularını taşır" minvalinde bir cümle kurduğunu duyduğumda kırılmıştım açıkçası. Ama abimiz doğru söyler. Korku olmasa bile evham taşırız. Ya çorabımız kaçarsa ya hapşurursak ya o ya bu diye diye o çantalar dolar. Ama bize doğa doldurtur o çantaları bi de. Hiç beklemediğim bir zamanda regl olursan da pedin tamponun yoksa çantanda napıcan? Kadın herşeyi atabilir çantasına kendi vücuduna bile güvenemez nitekim.)))
Heyyfi dedi ki…
Gel de bu yazıya yorum yazma şimdi.
Çanta almak ve aldığım çantaları sürekli değiştirerek kullanmak en sevdiğim şeylerden biri.
Gittiğim her yerden mutlaka çanta alırım. Çünkü o çantayı kullandıkça oralarda geçirdiğim güzel anıları hatırlarım.
Naylon poşet konusuna gelince de, artık alışverişlere bez çanta yada file ile gidiyoruz. Bunu çok sayıda kişi yaparsa dikkat çekebiliriz diye düşünüyorum. Evime giren her naylon poşette içim biraz daha yanıyor.
Demem o ki ıssız bir adaya düşersem yanımda götüreceğim 3 şey, siyah çantam, kırmızı çantam bir de ne olur olmaz diye yeşil çantam olurdu:) Sevgilerimle...
Ozlemaki dedi ki…
benim bir tane siyah bir tane de kahve deri sırt çantam var, başka bir yere sığmıyorum. Bir de omuz çantalarıyla kendimi güvende hissetmiyorum, başımdan bir sürükleme olayı geçmişti çünkü. üstelik sırt çantası kullanırken yük dengeli şekilde taşınıyor, tek omuz çökmüyor en önemlisi. Sırt çantasına da sığmayacak gibiyse, o zaman bez heybelerim var kitapçılardan edindiğim ki onları da çok seviyorum =)
pembelideniz dedi ki…
Sayenizde çok güzel bir özel çanta tasarımcısı ile tanıştım.
Yaptıklarına bayıldım.

Güle güle kullanması dileği ile...
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkürler, hakikaten ben de beğendim leyya'nın özellikle İstanbul temalı çantalarını :)
Blogger Bolat dedi ki…
Aman çok geçmiş olsun! Ne yamyam insanlar var yahu, insan tırsıyor bir çanta için bir insan nasıl sürüklenir inanamıyorum! Sırt çantası sağlıklı ama inan olsun göze batıyor istanbul'da!
Blogger Bolat dedi ki…
Keşke hiç üretilmemiş olsaydı bu naylon çanta! Çanta kadın için en özel aksesuar herhalde :) yakışıyor da doğrusu :))
Blogger Bolat dedi ki…
Evhamlı olmak tedbiri de beraberinde getiriyor herhalde ama erkekler dımdızlak ortada kalıyor burnu aksa çantası olmadığı için büfeye kadar burnunu silecek mendil bulamaz :))
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkür ederim arkadaşım, kesinlikle öyle :)) yahu ben taktım ba çanta işine annem bu kadar çanta kullanmazdı eşimde gördüm ilk defa bu kadar çanta olabileceğini :)))
Ozlemaki dedi ki…
bazen sırtımda değil, göğsümde taşıyorum çok kalabalık yerlerde. duruma göre tailor etmek lazım mecbur, "avaz avaz içinde sadece kitap var" diye bağırsan da arkasından, olan oluyor işte.
Bolat, bu arada sanırım dogo'nun da istanbullu çantaları ve ayakkabıları var. (balina resimli botlarımı aldığımda, bakmıştım epeyce şimdi anımsadım)
Blogger Bolat dedi ki…
Çok yakıştığını çok kez gördüm ama bir yandan da israf diye hiç düşünmediniz mi efem :))
Blogger Bolat dedi ki…
Ben DOGO'yu şimdi öğrendim Özlemaki, çok teşekkür ederim :)
Unknown dedi ki…
Bolat, benim annemin de bir iki tane cantasi olurdu, simdi her geldiginde en az iki tane aliyor! Biraz kalitesinden biraz da artik kadinlar cok fazla vakit geciriyorlar disarida, eskiyor gercekten :-)

Bahane mi diyorsun, e tamam seviyolar napalim, bir de ayakkabi deseydin bu yorumlar uce katlardi biliyorsun degil mi?
Evlilik yildonumunuz kutlu olsun, esinizde cantasini severek kulansin..buyutecle baktim incelemek icin:)) ve beyendim.
Nylon poset leri buradaki cok magaza kaldirdi bez torba veriyorlar yada istersen satin aliyorsun. Ayrica nylon torba istiyorsanda extra para istiyorlar ki cok insan kendi bez torbasini kullanmaya basladi..Doga ya donus var azciktanda olsa..ama birde plastik siselerdeki su problemi ve cig gibi buyuyen plastikler var..Duyarli insanlarla yesil gunlere diyorum..
zuuu dedi ki…
çanta gerçekten çok güzell:)
http://zuutrendss.blogspot.com/
Blogger Bolat dedi ki…
Keşke burada da kalksa mesela Bozcaada'da naylon poşet yasaklandı! Teşekkür ederim güzel yorum için :)
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkür ederiz, biz de beğendik :) Leyya-craftmani'ya teşekkür ediyoruz.
Farfalle dedi ki…
Çanta hakkında verdiğin bu güsel bilgiler için teşekkürler.Vazgeçemediğim aksesuardır benim için:).Eşinin hediyeside gerçekten çok hoş bir çanta, güsel günlerde kullansın.Çanta deyince aklıma geldi.Ekşi sözlükte küçük çapraz çanta taşıyan erkek adlı bir entry var, okurken bir hayli gülmüştüm:).http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=k%C3%BC%C3%A7%C3%BCk+%C3%A7apraz+%C3%A7anta+ta%C5%9F%C4%B1yan+erkek%2F%40kiyok, belki bakarsın sende:)tam 47 sayfa entry yazmışlar.
Blogger Bolat dedi ki…
Sözlükçüye ekşi sözlük sorulmaz efem:) herhali ile zıpırdır ekşi. Rica ederim öyle serpiştirdik bir şeyler ama işe yarar mı bilmem :)) ya işte ben o küçük çanta taşırsam tutankamon olurum :))
LILA MOONLIGHT dedi ki…
Super canta bilgileri vermissin : ) kokunu ogrendik. Cantasiz cikmam diyemiycem, cunku seviyorum ellerimi kollarimi sallayarak gezmeyi arada, ama cok da estetik oluyorlar, cidden bizi bastan cikariyorlar : )
LILA MOONLIGHT dedi ki…
Bu arada bakincam bu Istanbul cantalarina, hosuma gitti : )
Unknown dedi ki…
çiço sana katılıyorum ne kadar el emeğide olsa çok çok pahalı bende diktiğim için maliyetini biliyorum:)
Unknown dedi ki…
Evet çiço insan biraz maliyetide bilince gerçekten çok çok pahalı...her ne kadar el emeğide olsa insanlar sömürmemeli.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı