1500 Yıllık Göktürk Kurganı


Habertürk Televizyonu Tarihin Arka Odası adlı programıyla son yılların en nitelikli programını gerçekleştirdi. Moğolistan’da bir Göktürk hükümdarı için bundan 1500 yıl önce inşa edilen ve geçtiğimiz aylarda ortaya çıkartılan mezarın görüntüleri yayınladı. Programa konuk olarak eski Türk tarihi uzmanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl ile Göktürk mezarını bulan Kazak arkeolog Cantekin Karcaubay da katıldı. Göktürk hükümdarının kurganı 4.5 metrelik kurganını kazan  Moğol ve Kazak uzmanlar tarafından 11 metre derinlikte bulunmuş. Programı baştan sonu izledim resmen televizyon başında dondum kaldım. 

Göktürk mezarında, Orta Asya'nın en büyük duvar resimleri, pars resimleri, birebir insan resimleri, panoromik heykeller, mezar bekçisi heykelleri, mitolojik heykeller, altın sikkeler, yüzükler, hükümdar tacı, ahşap kapı,  500'ün üzerinde kalıntı bulunmuş

Hükümdarın iskeleti yok, çünkü yakılmış ve tabut içine kutu içinde küller konulmuş. Bu çalışmayı Çinli, Japon, Koreli, Kazak uzmanlar yerinde incelemiş. Bizler sağ olsun Habertürk televizyonu sayesinde görüyoruz. Hatta Japonlar projeye maddi destek vermiş. Saat 04:00 Balkona çıkıyorum İstanbul'da cam gibi bir hava var. Video telif sorunu yaratır mı bilemem, peşinen Habertürk Televizyonu ve Tarihin Arka Odası'nı hazırlayan Murat Bardakçı'dan özür diliyorum. Tebrikler Habertürk, tebrikler Murat Bardakçı, İstanbul İstanbul olalı böyle güzel televizyon program görmedi.

Yorumlar

Sis dedi ki…
Sis bunu yarın salim kafayla seyredecek...
Blogger Bolat dedi ki…
Muhakkak izleyin inanılmaz bir program oldu :)
Unknown dedi ki…
Ben o kurganlara giris yasak, kazi yasak diye biliyordum, nasil olmus??? Cinlilerin basina tas mi yagmis? Ilk firsatta seyredecegim, cok ilginc bir tesaduf...
Mahalle Dayısı! dedi ki…
Dün gece bir ara baktım fazla izleyemedim ama şimdi izleyeceğim konu müthiş.:)
Başak dedi ki…
Çok kaliteli program arada izliyorum ama çok geç bitiyor. Videoyu hayretle izledim. Tarihimizde daha neler var kimbilir nerelerde..
Yasin Dağ dedi ki…
Sonlarına yetişebildim malesef ama gerçekten çok iyi bir programdı. Cantekin Karcaubay mükemmeldi.
Ozlemaki dedi ki…
bayıldım!!! 7.07' kursağıma gitmedi ama müthiş bir haber, müthiş bir post.
Blogger Bolat dedi ki…
Canım arkadaşım Başak o kurugan Moğolistan'da bulunuyor senin Çinde dediğin Kurganlar beyaz pirametiler diyoruz ama o konuda kesin bir şey yok, bence beyaz piramitler konusu net değil ama bu mezar 2011 yılında Moğol ve Kazak uzmanlarca bulundu. Müthiş resimler hayretler içindeyim ben hala :)
Blogger Bolat dedi ki…
Mutlaka izleyin tarihimizin nişanesinden parçalar göreceksiniz :)
Blogger Bolat dedi ki…
Bu videodan başka ayrıca Habertürk'ün videolarına da bakın lütfen :)
Blogger Bolat dedi ki…
Keşke bir an önce kitap yayınlansa bu konuda Kazakistan büyükelçiliğini mail ve mektup yağmuruna tutmalıyız:)
Blogger Bolat dedi ki…
Özlemaki, bu net mithiş bir keşiftir resimleri heykelleri görünce donup kaldım tv başında :)
Depresif Ayu dedi ki…
Şu Murat Bardakçı canlı türü yüzünden o programı izleyemiyorum. Tamam adamın bilgisi muhteşem ama onun saçma sapan egosunu ve saldırgan tavırlarını izlemek zorunda kalmak beni programdan soğuttu.

Acaba tekrarı falan çıkıyor mu Tarihin Arka Odası'nın? İzlemediğim için çok üzüldüm ve kendime gıcık oldum :)
Blogger Bolat dedi ki…
Habertürk tv de programın kısaltılmış kısımları yayınlanıyor:)
Mutlu Eller dedi ki…
İzlememistim iyi oldu gördüğüm Bolat!
VuslaT dedi ki…
Bencede mütiş..Harika bir program.. Sadece tarih ve arkeolojiye ilgi duyanlar değil herkes izlemeli.. Bardakçı''ya gelince sevmediğin zamanlar zap yaparsın beğendiğin programında hakkını verirsin.. Teşekkürler Bolat. Kaçıranlara iyi bir tavsiye..
Blogger Bolat dedi ki…
Semi, tarihi bir program yaptılar, daha düzgün videolar bulabilirsin bu programa ait :) habertürk'ün web sayfasında var sanırım.
Blogger Bolat dedi ki…
Müthis program oldu yıllar sonra sabahlamış oldum :)
Klio'nun Şarkısı dedi ki…
Seyrettigim bir programdir ama bu hafta sonu isten gucten seyredemedim. Cok sey kacirmisim:)
Bu arada en buyuk hayallerimden biri Orta Asya gezisidir. Orhun' a soz verdirdim buyuyunce goturecek beni ben o zamana kadar gidemezsem:)
Programi hatirlattigin icin gercekten tesekkurler...
Binlerce km. uzaktan bu tur programlara cogunluk uzak kalsamda haberturk un sayfasindan bahsettiginiz video olara ulasmaya calisacagim.Tesekkurler.
Unknown dedi ki…
Hmmmm, yok ben de o piramitleri demiyordum. Kafam karisti, aydinlatir aydinlatmaz haber veririm, biraz arastirmam lazim, Boston'da calisan Mogol bir elemanim vardi onunla konusmalar sirasinda sokerek almistim buna benzer bilgileri, kapamisti konuyu, sonra ben Yakin Cin tarihine (daha dogrusu Mao donemine) kafayi takinca...falan filan iste, neyse bir seyredeyim once, sonra yazarim sana....Piramitler konusu evet net degil, katiliyorum, saygilar :-))))
o akşam programa ben de rastladım çok da ilgimi çekti ama yorgun olduğum için, kimdir nerdedir öğrenemeden yattım. Sağolasın sayende öğrendim...

Paylaşımın için teşekkürler
umay dedi ki…
Bolat.
Tam bi Göktürk hayranıyım yani şöyle özetlemek gerekirse benim atam Osmanlı değil Göktürklerdir, hatta bi önceki sayfamda Göktürk Alfabesi vardı.. Tüylerim diken diken oldu ve ne acı ki Kazak dilini çat pat anlayabiliyoruz aynı dil ailesine mensup uzaktan akrabalık bu olsa gerek.
Giancarlo dedi ki…
Felice giornata a te...ciao
Blogger Bolat dedi ki…
Umarım o güzel gezi planınız gerçekleşir :) programın mutlaka tekrarı olur, diye düşünüyorum:)
Blogger Bolat dedi ki…
Muhteşemdi, gözleriniz dolacak eminim :)
Blogger Bolat dedi ki…
Programı kaçırmak büyük şanssızlık olmuş :)
Blogger Bolat dedi ki…
Göktürkler de, Selçuklular da, Osmanlılar da, Hititliler, Kimmerler, Urartular, Lidyalılar, Fenikeliler, Traklar da bizim mirasımızdır :)Göktürklerin yeri ayrı tabi :)
AslıASLI dedi ki…
Bende izlemedim Bolat, söz kesin izlicem :)
Edip'in kızı dedi ki…
Emeğinize sağlık
İlgi ile izledim ve okudum. Bende ''HT'' takipçisiyim,Öteki gündemin de konuları ilginç ve yararlı.
Teşekkürler.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı