Kadınlara hürmet mi?


Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğüne bağlı olan Atatürk Kitaplığı Estambul Taksimdeki Sarnıçta bir sergi düzenledi, tavsiye ederim. Akıl edenlerin aklına sağlık, sergi 31 Aralıkta sona eriyor. Sergide Atatürk Kitaplığı arşivinden ''Tanin'', ''Teminat'', ''Sabah'', “ikdam ''Vazife'',  ''Tasvir-i Efkar''…vb gazeteler ile ''Karagöz'', ''Sebilurreşad'', ''Djem'', ''Eşek'' gibi dergilerden günü yansıtan haberler, resimler, karikatürler var. Bu sergiden benim çıkarımım şu oldu. Emin olun çok fazla bir gelişme kaydetmemişiz. Kadınları şiddet altında inim inleyen bir toplumun adam olması mümkün değildir. Bu beni kahreden bir durumdur. Nasıl bu kadar şuursuz olabiliyoruz ki!

Yorumlar

Sonsuz Dekorasyon dedi ki…
bunca yıldır pek bir şey öğrenilememiş.. öğretilememiş..
Kafe de Mola dedi ki…
Şuursuzluk demeyelim,yontulmamak diyelim.Anneden başlıyor olay.Toplumsal olarak erkek çocuklarına kabadayılık resmen dayatılıyor.Tabi istisnalar hariç.Onlarada bunu marifetmiş gibi uygulamak kalıyor.Selamlar bu arada:)
Lulu's life dedi ki…
Bolat'cim bu hafta vaktim olmasi imkansiz.. kaciracagim ve suan cok uzuldum.. haberim olmadi :(((
umay dedi ki…
Abdulhamit Han çok zeki bir zattı..
Çok örnek verilebilir zekasını ispat için ama görseldeki yazıyı okumak kafi bence..
Ozlemaki dedi ki…
ebeveynlere yönelik kurslar, seminerler çok ama çok arttırılsa daha sağlıklı tohumlar yetiştirilir elbette.
veya en azından risk faktörleri azaltılır.
daha doğuştan renk kodları yüklenmese çocuklara, oğullar da masayı kurmaya yardım etse, kızlarımız da matkap kullanabileceğini gösterir illaki.
Edip'in kızı dedi ki…
Böyle gelmiş böyle de gidecek demiyorum...Elbet düzelecektir. ''Ağaç yaşken eğilir'',yalnızca annelere bu sorumluluğu yüklemek yanlış babalar da evlatlarına davranışlarıyla örnek olursa zaman içinde durum daha da iyileşecektir.
minikkus dedi ki…
aslında tam benim kalemimmiş bu serginin konusu!konuşcak çok şey var bu konu üzerine, ama ne zaman ne de kelimeler yeter..
dogru demişsin arkadasım, kadının şiddet gördügü yerden yere vurulduğu, kariyer yapmasının hala günahtan sayıldıgı bi ülkede nerde kaldı gelişme, nerde kaldı ilerleme...
keşke giden birileri bu tip güzel kesitler paylaşsa sergiden, ne iyi olurmuş ^,^
Turkiyede olup gidebilmeyi isterdim, sayenizde bircok konuda aydinlaniyorum sagolun paylasimlariniz icin..
Müge dedi ki…
Din ve kültür değişmedikçe Türkiye'de kadının ikinci sınıf konumu ve kadına yönelik baskı ve şiddet değişmez. "Din" deyince bazı okuyucular hassasiyet gösterebilir ama gerçek budur, İslam dini maalesef kadını erkeğe göre ikinci sınıf kabul etmektedir. Sadece Türkiye değil İslam dünyasının tamamında kadının toplumsal konumunun, hak ve özgürlüklerinin Batı ülkelerinden geri olmasının temel nedeni budur. İslam kadar olmamakla birlikte Hristiyanlık'ta da kadın erkeğe göre ikinci plandadır; fakat Batı toplumları dinle aralarına mesafe koymuş, bir yandan sekülerleşme veya laikleşme diğer taraftan ekonomik ve teknolojik dönüşüm ile bugüne gelmişlerdir. Türkiye'de bugün dini referanslarla hâlâ pompalanmakta olan zihniyet "kadının yeri evidir, hayattaki işlevi çocuk doğurmak ve kocasına hizmet etmek, iyi bir eş, iyi bir anne olmaktır" şeklindedir. Kadın sürekli baskı ve kontrol altında tutulmak gereken, davranışları sürekli erkeklerce denetlenmek gereken ikinci sınıf ve erkeğin otoritesine tabi bir insan türü olarak algılanmaktadır.
Nuraycatasarimlar dedi ki…
Müge hanım durumu güzel izah etmiş zaten,blogları gezerken sizede bir merhaba bırakayım :)
Blogger Bolat dedi ki…
Maalesef öyle!
Blogger Bolat dedi ki…
Selamlar, bilemiyorum anlamakta zorluk çekiyorum. Sonuçta insanız ha kadın ha erkek.
Blogger Bolat dedi ki…
Selamlar :) ama en azından sarnıcı herhangi bir gün ziyaret etmekte fayda var, güzel bir galeri olmuş.
Blogger Bolat dedi ki…
Selamlar Umay :)
Blogger Bolat dedi ki…
Her geleneğe sahip çıkmak zorunda mıyız, kötü olan her geleneğin terk edilmesi lazım! Mesela, töre cinayeti, bele kırmızı kuşak bağlamak...vs
Blogger Bolat dedi ki…
Keşke bu kurslar olabilse Özlemaki.
Blogger Bolat dedi ki…
Kesinlikle öyle bu kolaycılık olur Sonya, doğru bakış açısı :)
Blogger Bolat dedi ki…
Sizlerle birlikte bu habis huylarımızdan kurtulabiliriz .Teşekkürler güzel yorum için.
Blogger Bolat dedi ki…
Ne demek efem, rica ederim :)
Blogger Bolat dedi ki…
Müge, din olayı biraz natameli bir konu. Ben şuna inanırım yaratıcı böyle sakat şeyleri yapmamızı bize tavsiye etmiş olamaz. O bizim din adına bir yerlerimizden uydurduğumuz berbat alışkanlıklar.
Blogger Bolat dedi ki…
Merhabalar efem :)
Ozlemaki dedi ki…
Ege bölgesinde Doğu'ya kıyasla töre cinayetleri daha fazlaymış üstelik! İlk duyduğumda çok şaşırmıştım ama göçle Ege'ye gelen ve asimile olma sürecinde daha sarsıcı bir kuşak çatışması yaşayanların başına epeyce çorap örülüyor. elalem başka güneş sistemlerini inceliyedursun, biz hala iki bin yıllık yemeği ısıtıp ısıtıp yiyelim...
Atahan ile hayat dedi ki…
bence dinle değilde eğitimle alakalı bir şeyy kadına şiddet...dinini düzgün yaşayan bir insan bırakın bir kadına sokaktaki hayvana,ağaca bile zarar veremez...Dört büyük din de insalara sevgiyi saygıyı aşılamıştır...Erkek anneleri sizlere sesleniyorum oğullarınızı adam gibi yetiştirin...ne demiş cem yılmaz eğitim şart...
Blogger Bolat dedi ki…
İnsan kalitesiyle ilgili aslında her sorun, kesinlikle eğitim şart ama eğiticilere de eğitim şart :))
Mutlu Eller dedi ki…
Sergi kaçtı:((

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı