Sahne senin arkadaş!

ayşegül güzel paylaşım ekonomisi
Hey sen! Öyle biraz uzun bir yazı deyip uçup gitme! Bak yazının sonunda iyi ki kendimi kasıp okudum diyeceğin bir platformu tanıtıyorum Kişisel gelişimin tavan yapacak. İnan bana.

Zumbara

Şaka bir yana hayde başlıyoruz. Hayat sürprizlerle doludur denir ya, işte “Zumbara” da benim için bir sürprizdi. Adını birkaç kez duydum, aklımda tutamadım kaçırdım ama bir gün Estambul'da ihtiyacım olan proje için çizimi ararken bir arkadaşım “Zumbara”yı önerdi. Ve benim “Zumbara” ile tanışıklığım böyle başladı.

Zumbara nedir? 

Zaman Kumbarası, yani sana girişte 5 saat veriliyor.  Bu saatlerle bedava eğitim alabiliyor, ücretsiz danışman tutabiliyor, ne bileyim konusunda uzman birinden bir hizmeti alıyorsun.

Nasıl yani Bolat, iş ve hizmet alıyorum para ödemiyorum? Aynen, öyle. Zumbara, para yerine zamanın kullanıldığı sosyal bir paylaşım ağı bir alternatif ekonomi hareketidir. Sistem birisine 1 saatlik yardım et. Karşılığında 1 saat kazan ve kumbarana at. Bu 1 saat ile topluluktaki dilediğin kişiden istediğin 1 saatlik servisi al mantığı ile işler.

Ben Filiz'e ne zamandır öğrenmek istediği ve benim severek yaptığım fotoğrafçılığa giriş dersi veriyorum 2 saat, Filiz karşılığında bana 2 saat ödeme yapıyor. Ben kazandığım bu saatleri kumbarama atıyorum ve ihtiyacım olduğunda çıkarıp 1 saati ile Meltem’den web sitesi geliştirme hakkında bir danışmanlık alıyorum, diğer 1 saati ile de topluluktaki başka bir kişiye evimdeki avizelerimi taktırıyorum.

Böyle ücretsiz iş gördüğün bir ortam düşün. Ama öyle beleşçilik yok hep al hep al nere kadar, doğaya aykırı! Biraz da vermek lazım değil mi. İşte o zaman siz de yeteneğinize göre eğitim, iş, nesne, hizmet vererek Zumbara saati kazanıyorsunuz. Ücret kaygısı taşımadan bir ihtiyacını giderebileceğin ya da bir başkasının elinden tutabileceğin bir bir platform düşün. Çok inovatif, daha adil bir dünya için gerekli bir platform.

Zumbara’nın getirdiği temel farklılık, hali hazırda 33 ülkede uygulanan zaman bankası sistemini tüm dünyada kişiler arasında ilişki, karşılıklılık ve güven yaratmak için sosyal teknolojiler ile birleştiriyor olması. Zumbara’da şu an 12.000 üzerinde kişi, 8000 üzerinde yetenek ve ihtiyaç listelemiş durumda ve aylık 1000 saate yakın paylaşımda bulunmakta.

Zumbara güzel ama sahibesi de Zumbara’dan daha güzel bir insan. Ayşegül’ü görünce insanın “yıldızlı pekiyi” veresi geliyor. Sağ olsun kendisinden 1 saatlik inovasyon eğitimi aldım. Kız gitmiş taaaaa İspanyanın en iyi firmalarına danışmanlık vermiş, gittim tecrübelerini anlattı üstüne bir de pdf sunum dosyası gönderdi. Para ile o hizmeti alsan cüzdan boşalır anacım!

Bu kadar girizgâhtan sonra işte size “Zumbara” ile tanışmak için güzel bir fırsat. 31 Mart Pazar, hazır havalar ısınmaya başlamışken, mis gibi bir akşamüstünde “Zumbara” sahnesi senin. Sahnede ne yapacağın ise tamamen sana kalmış. Şarkı söyle, şiir oku, gitarını tıngırdat, hikâye anlat, ıslık çal, öylesine konuş, oyun oynat, dünyamızın falına bak...

Ayşegül, mesela ben birkaç etimolojik hikaye patlatsam sahnede. Domates yağmuruna tutulur muyum? Turfanda domates el yakar martta, yumurta desen o da pahalı yırttık demektir.

Bu heybetli şehir İstanbul'da bir mola verip biraz nefes almaya ne dersiniz? Zumbara etkinliği sizin için farklı olmaz mı? Bence olur. Nasıl olacak? Sorunuza Zumbara şöyle diyor:

1. Zumbara sahnesinde ne yapmak istediğini 21 Mart'a kadar şu bağlantıdaki Soruları cevaplayarak Zumbara’ya haber ver
2. Programı oluşturduktan sonra sana dönüş yapılsın
3. 31 Mart günü Zumbara sahnesini birlikte yarat.

Bize sen'den bahset. Sen'le ilham ver bize!

Zumbara’nın sanal dünyadaki mekanları:

Yorumlar

canan beycan dedi ki…
Bolat Bey her yazınızda sizden değişik bir şeyler öğrenmek çok hoş oluyor.Bu Zumbara dünyası anlattıklarınızla beni de sardı.Düşünceler kafanda uçuşmaya başladı.Almak istediğim konular aşa yukarı belirginde. Ben ben hangi konuda verimli olabilirim.Bunu düşünüyorum.Eğitim durumu çok önemlimi? Bir çok soru oluştu cevap bekleyen. Hemen verdiğiniz bağlantıları ziyarete gidiyorum.Teşekkürler Bolat bey:)
Unknown dedi ki…
Pek beğendim. Hemen gidip üye oldum. Sağolasın.
Necla Şölen dedi ki…
Ne güzelmiş, sayenizde Zumbara'dan haberim oldu. Teşekkürler...
AslıASLI dedi ki…
Okurken bir sürü alınması gereken cevap oluştu kafamda. Şimdi yazını tekrar okuyup araştırıp, Zumbara olayına bende girebilirim.
Çok ilginç geldi.
Teşekkür ederim Bolat.
Yasemin dedi ki…
Ne guzel bir olusum.vermeden almak da yok.kisinin kendini gelistirmesi icin cok kiymetli.
Elif Ayvaz dedi ki…
Çok beğendim bunu. Hemen üye oldum. Geri dönüş bekliyorum. Tam da ihtiyacım olan bir zamandı üstelik. Teşekkürler. :)
Blogger Bolat dedi ki…
Rica ederim efem ne demek :) Kesinlikle çok faydalı bir platfom :)
Blogger Bolat dedi ki…
Çok teşekkürler :)
Blogger Bolat dedi ki…
Güzel bir platform kesinlikle pişman olmayacaksınız :)
Blogger Bolat dedi ki…
Zumbara üyesi olup denemek daha faydalı sanki Aslı :))
Blogger Bolat dedi ki…
Kesinlikle öyle Lulu :)
Blogger Bolat dedi ki…
Bravo çekirge senin gibi öğrenciler için birebir :) hep gelişim hep gelişim :))
Blogger Bolat dedi ki…
Ben çok faydalandım mesela bir sanat tarihi dersi yapılabilir Sezer :)
RABİA SERTELİ dedi ki…
Enteresan, yanlış anlamadıysam uluslararası bir oluşum, gençlere çok kapılar da açılabilir.
Yine bir değişik habere imza attınız Bolat Bey, kutlarım :)
Esin Bozdemir dedi ki…
İlginçmiş!
Bir ara çince öğrenmeye yeltenmiştim skype üzerinden ben çince öğrenmeye çalışırken 'nihawwwwww:))' onlara da tr. öğretiyordum.)face to face skype'de!birkaç deneme bedavaydı...kısa günün kârı hesabı!.. ona benzer bir durum sanırım!.:))

teşekkürler Bolat!..inceleyeceğim...
Blogger Bolat dedi ki…
Efem herkese açık bir oluşum ben teyzeleri gözlerimle gördüm öğrenme gelişmenin yaşı yok :) Tavsiye ederim, netten bile bazı şeyleri öğrenme fırsatımız var bu platformda :)
Blogger Bolat dedi ki…
Mutlaka inceleyin hatta üye olun Esmir :)
VuslaT dedi ki…
Nerde duymadığım yada merak ettiğim bir şey olsa hoop Bolat öğretiyor. Teşekkürler paylaşım için..
Blogger Bolat dedi ki…
Ne demek efem :) Hep birlikte öğreniyoruz, Zumbara hem öğrenme hem eğlenme platformu hem de iş :)
ilhan dedi ki…
Üye oldum bile. Teşekkürler.
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkürler :) hayırlı olsun.
pembe kekik dedi ki…
Hemmen gidip bakıyorum. Teşekkürler.
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkürler :)
AslıASLI dedi ki…
Şöyle söyleyeyim Bolat :) bu yazını kardeşim yeğenlerim okudu ve hemen üye oldular :) aile boyu hizmet ettik yani :)
Mutlu Eller dedi ki…
İlginç, düşünce olarak da çok beğendim.
Kafamı kurcalayan bunun planlamasını yapmak biraz zor değil midir? Yani şu borçlanma meselesi, birileri not tutuyor herhalde:)
Blogger Bolat dedi ki…
Semi, platform banka gibi :)) bakiyeler konusunda sıkıntı yok, iyi, kötü gibi puanlamalar var. Yanıltma yok :))
LILA MOONLIGHT dedi ki…
Cidden harika bir fikirmis, uluslararasi oldugunu okuyana kadar, ama ben orada degilim ki diyordum. Ilk rahat vakitte zumbara.com a girip bilgilenicem, belki benim de verebilecegim seyleri isteyenler olabilir : )
annemahsustan dedi ki…
Çok ilginç geldi, paranın bu kadar bizlere hükmettiği durumda zamansal olarak nasıl pazarlık yapılacağız? Hani mesela benim vereceğim /atıyorum/ matematik dersinin karşılığında ne kadar saat alacağımı ben mi belirlicem? Ya belirlediğim saati kabul etmezse? Alt limit üst limit mi belirlemişler? Limit yoksa sistem tıkanmaz mı bi yerde?
Ay cok sorguladım, üye olmak lazım: ) da ne verebilirim diye düşünürken elde var sıfır: )
annemahsustan dedi ki…
Bu demek oluyor ki, yorum yazmadan önce gir siteye olu ki öğrenesin: )
"nasıl çalışır" diye boşuna yazmamışlar...
Blogger Bolat dedi ki…
Kesin olacaktır :) ben kullanıyorum zumbarayı, puanları yedik eğitim verecez puan almak için :)
Blogger Bolat dedi ki…
Kullandığınızda çok rahat anlayacaksınız :))
Blogger Bolat dedi ki…
Olsun efem her işin bir acemiliği vardır :))
yildiz dedi ki…
BOLATTTTTTTTT,sen bir harikasin:)) Aklimiza gelmeyen konulari paylasiyorsun bizimle,IsInlanmayi ne zaman nasil kullanacagiz bir bilgin var mi?Insallah onu da bulmuslardir!!
Simdi bana müsade,Zumbara´ya gidiyorum........
Blogger Bolat dedi ki…
Gelecek hafta ışınlanma olayı tamam Yıldız, kılıçı ürettim patent ofisine yatıracak param olmadığı için projeyi bekletiyorum :))

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı