Ben İstanbulluyum

istanbullular istanbulluluk
Başlığa bakıp öykündüğümü düşünme! Elbette ben de İstanbullu olmak isterim. Hemşehrim memleket nire? Tabii ki İstanbul. Sen İstanbullu musun Bolat? Olmaya çabalıyorum diyelim. Yont yont bitmiyor anacım!  İstanbul bir alem. Eskiden birisine İstanbullu deyince aslında o kişiye ait çok şey söylemiş olurdunuz. Beyefendi, hanımefendi, kültürlü, oturmasını kalkmasını bilen, yol yordam adap edep bilen, en mühimi de güzel konuşabilen insan demekti.

İstanbulluluk nedir?

Yani İstanbulluluk Türk Kültürü’nün en yüksek mertebesiydi. Ama şimdi öyle mi? Birisi ile yeni tanışıyorsun.  Nerelisin? Eskiden göğsümüzü kabartarak Çengelköylü derdim. Sonra Beşiktaşlı çünkü Hattat Tahsin’de oturdum, sonra Sarıyerli oldum. Sonra Başakşehir’de oturdum 6 ay, sonra da Beykentli olduk iyi mi! Oturduğum son iki muhitin İstanbul ile alakası yok cancağızım. Bende yalan hilaf yok! Parasız yatılıya benziyor sattımın semtleri, kat kat binalar o kadar! 165m2 evde oturacağıma 90m2’lik daire ver, şehir içi olsun pamuklara sarayım ben onu. Ama gel de bunu Dido’ya anlat(aman duymasın)

İstanbulluluk dedik ya, İstanbulluluk öldü, ruhuna fatiha! Metrobüste, eli bastonlu nineyi görünce camdan dışarı bakan bedenlere İstanbullu diyebilecek miyiz? Metroda o sıkışıklıkta dotosuna çantam dokununca zinciri boşalan kadın İstanbullu mu? Şehir diye bize kakalanan 2-B arazilerindeki binalara ne diyelim! Fakirliğin dip yaptığı yere Altınşehir demenin dayanılmaz hafifliğini belirtmek lazım! Üzerine karbonmonoksit yağan Gaziosmanpaşa, Fikirtepe’ye ne demeli.  Beyoğlu’nun pislik içinde yüzen sokaklarına, leş gibi kokan Halkalı minibüslerini nereye koyacağız?

Abi, ayağınızın türabı olayım Silivriyi ve Çatalca’yı Tekirdağ’a, Sultanbeyli ve Samandıra’yı İzmit’ bağlayın orada oturan vatandaşlarımıza yazık. Halkalı’yı bile İstanbul olarak düşünemiyorken bari bunları yapmayın.

Estambul'da kendimi turist gibi hissediyorum şu aralar! Kapağı şehir merkezlerine atma derdindeyim. Bu Şişli, olur, Beşiktaş, Kadıköy, Sarıyer olur. AVM’lerde sosyalleşmek bana göre değil. Boğaziçi’ni özledim ben.

Not: Yakın bir zamanda beni bir anlık metroda meşhur eden çantamı da post yapacağım ceza olarak. Bu da moda postu olsun. Bundan sonra metroya binince çantalar başın üzerinde olsun yoksa benim gibi rezil olursunuz.

Fotoğraf Kaynak: hanshochstoeger.com Ben İstanbulluyum. Personal Project, Ongoing


Yorumlar

Nilgün Komar dedi ki…
denmez tabiki istanbul için savaşıyoruz ama elimizden birşey gelmiyor.. metrekareye kaç adam düşüyor acaba hesaplasak? şimide finans merkezi için düğmeye bastılar daha çok insan gelicek istanbula ülkenin yarısı burada yaşıyor olacak benim anlamadığım her yanı bir başka cennet memleketimi bir bölgeye hatta bir şehire tıkıştırmak niye? herkes ofiste masa başında çalışırsa marulu kim sulayacak tarlada?
Seda dedi ki…
Süper yazı olmuş :) Gülüyoruz ağlanacak halimize...
Mr.E dedi ki…
aah ah yorum yazayım yedim yorum yapamadım öyle bir durum işte bu :)
minik kızıl dedi ki…
Artık herkes İstanbul'da olduğundan İstanbullu olmanın bir ayrıcalığı kalmadı malesef
AslıASLI dedi ki…
İstanbul şu an tam bir şantiye görünümünde, ne olacak bu durum Bolat? kaçıp gidesim geliyor inanın. Artık sokaklarda kimse temiz bir Türkçe ile konuşmuyor herkes aksanlı. Hiç bir şey anlamıyorum, yüksek sesle telefonda konuşmalar, saygısızlıklar her şey var artık. Benim için İstanbul Sur içidir, surun dışı İstanbul değilken bunlara nasıl katlanıcaz bilmiyorum.
umay dedi ki…
aynen katılıyorum bolat aynen...
RABİA SERTELİ dedi ki…
Durumlar çok acıklıymış meğer. Bir de metrobüslerin aktarma istasyonlarındaki kalabalık beni çok korkutuyor. Bu kadar kalabalık bir şehirde yaşıyor olmak çok rahatsız edici. Allah yardımcımız olsun :)
Blogger Bolat dedi ki…
Şimdi bir şey yazacağım ama yazmaktan bile tırsar olduk, köylü adamlarla şehirciliği nasıl yapacağız onu düşününce iş tıkanıyor.
Blogger Bolat dedi ki…
Seda maalesef :)
Blogger Bolat dedi ki…
Anlayışla karşılıyoruz bu durumları efem :))
Blogger Bolat dedi ki…
Haklısnız ama her İstanbulda olan İstanbullu değil. İstanbulda doğmakla da istanbullu olunmuyor. Bu arada hoş geldiniz diyorum :)
Blogger Bolat dedi ki…
Nereye Aslı, biz kaçamayız :)) Çıkar aklından.
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkürler umay :)
Blogger Bolat dedi ki…
Aynen öyle Allah yardımcımız olsun :) bindin bir alamete gideyoz kıyamete :))
Klio'nun Şarkısı dedi ki…
Evet, o görgünün, o kültürün kalmadığı bir gerçek. Geçen akşamüstü şakır şakır yağmur yağarken, elimde poşetlerle evimin yakınındaki yolda karşıdan karşıya geçemedim. Çünkü arka arkaya geçen arabaların odun şoförleri yol vermedikleri gibi, söylendiğimi anlayan bir tanesi sırıta sırıta geçti. Üstelik ana cadde falan da değil he! Sen de çok iyi bilirsin ki artık Beylikdüzü'nde ana yol, ara yol fark etmiyor. Müthiş kalabalık. Velhasılıkelam... Medeni insanlarla, medeni bir ülkede, medeni bir İstanbul'da yaşamak isterdim. Hayal olduğunu bilmek çok acı. Çok canım sıkılıyor çok:(
Elif dedi ki…
Geçen yaz, Şirinevler metrobüs istasyonundaydık ben diyeyim 10, siz diyin 20 metrobüs geldi ve geçti biz binemedik.Davetli olmasaydık geri dönücektik.Hadi ben alışığım ama eşimin yüzündeki dehşeti korkuyu unutamam.
Biz sur içindeki İstanbul' u seviyoruz. Geri kalan İstanbul' da yaşamak çok çok zor. Ömür törpüsü yollar...
N.Narda dedi ki…
çanta yazısını bekliyoruz :)

Reklamlarda inşaat firmalarının o projelerini gördükçe haykırmaktan kendimi alamıyorum, bu mudur şehir, ya da kalkınma bu gökdelenlerle mi ölçülüyor, diye. İstanbul'un tarihi ve kendine has dokusunun ırzına geçiyorlar bence.
LILA MOONLIGHT dedi ki…
Bolat o cantayi merak ettim simdi : ) Ben de sehir icinde ama kucuk evde yasamayi tercih ederim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı