İstanbul Hatırası


Cumartesi Kadıköy’e gittim, toplantım vardı. Dönüşte Mutlu ile Beşiktaş'ta buluşacağımdan Vapuru kullandım. Cumartesi akşamüstü vapurun yolcusu çok. Boş bir koltuğa oturdum, karşımda bir çocuk benim dazlak kafaya bakıp bakıp espriler yapıyor. Normaldir çocuk, göz temasımız oluyor, neşemiz yerinde.

Kadıköy vapurunda dedikodu

Vapur kalmak üzereyken dört kadın yanıma otuyor. Yaşlıca olan abla anlatmaya başlıyor. “Bizim Sevim evlendi gördün mü, nikahsız. Bari imam nikahı olsa” Genç olan kadın durumu izah ediyor. “Bunun gençliği de bir hoppa idi ablam, nerde akşam orada sabah!” Yaşlı olan teyze anlatmaya devam ediyor “ Evlenmiş bilmem taa Lübnandan biriyle, adam Müslüman bile değil.” Genç kadın lafa giriyor “Abla ben onu Müslüman diye biliyorum” Yaşlı teyzem lafı konduruyor “Müslüman adam rakı içer mi?”

Vaay sen misin kulak kesilen taş geliyor başımızı şırrrrank diye yarıyor. Kafamda o ses çınlıyor. “ Müslüman adam rakı içer mi, Müslüman adam rakı içer mi. Müslümaaannn adaaammm rakıııııı…”  Buyur buradan yak al sana benlik sorunu.

Tövbe tövde araya vapur müzisyenleri giriyor neşemi buluyorum. İyi ki varsınız gençler yoksa gayya kuyusuna düşmüştüm çık çıkabilirsen benlik sorularından. Müslüman adam rakı içer mi?

Vapur Beşiktaş İskelesi’ne yanaşıyor. Tam karşıya acayip bir bina diktiler Dolmabahçe sarayı'nın yanı. Sayı ile mi çoğaltıyorlar bunları arkadaş! Tarihi dokuya  uygun bir bina dikseniz dişimi kıracağım. Yok Yok, biz biraz zor adam oluruz.

Video ne alaka Bolat! Şimdi Cumartesi gece saat 04:27 pardon Pazar sabaha karşı müziksiz post yazılmıyor. Sevdiğim bir müzik belgeselidir. İstanbul’u da iyi anlatır. Fatih Akın projesi İstanbul Hatırası, Crossing The Bridge. Sık sık Alexandre Hacke'yi göreceksiniz.

 

Kimler mi var bu belgeselde? Kimler yok ki! Ceza, Baba Zula, Selim Sesler, Brenna Mccrimmon, Aynur,  Orhan Gencebay, Müzeyyan Senar, Erkin Koray,  Orient Expressions, Replikas, Mercan Dede, Siyabend, Sezen Aksu.

Ah Estambul İstanbul olalı görmedi böyle belgesel. Alman yaparsa kötü yapmıyor arkadaş! Bizimkiler hep me too.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Benlik soruları kafanı epey yormuş ama kurtarıcılar da hoş olmuş en azından daha fazla sürmemiş benimde kendimi sorguladığım çok konu var ona bakarsan ben kendim de dahil olmak üzere gerçek müslüman gibi yaşayabildiğimize inanmıyorum malesef namaz kılar içki içmez sünnetleri yapar iyilik düşkünü ve yumuşak başlı olur sabırlı olur karı koca dünyevi şeylere önem vermeyip sabırla yaşlanır bir elbise yada hiçbir şey israf edilmez.....ama nerde ?muhakkak biryerlerde bir boşluğumuz var
Unknown dedi ki…
Musluman adam raki icer mi ? Icmez tabii ki ayran icer. Milli ickimiz ne de olsa.
Blogger Bolat dedi ki…
İnsan dediğiniz mahluk çok tuhaf, bir yerde inek kutsal diğer yerde ateş başka bir yerde başka şeyler. Kim neye inanıyorsa inansın yeter ki ona neden böyle inanıyorsun diye tahakküm etmeleyelim :)
İnsan adı üstünde beşer hatalı defolu :)
Blogger Bolat dedi ki…
Dilara, deyzee beni ateşlere attı :)) Müslüman değilsem neyim o zaman :) Ama napsın ben hoş görüyorum. Herkes kendi penceresinden düşünüyor :))
Unknown dedi ki…
Bence dini inancin dis gorunum ve hayat tarzi ile bagdastirilmasi cok yanlis.Insanin tamamen ic dinginligine hitab etmesi gereken bir olgu, ambalaj paketi muamelesi goruyor, bu da dis gorunuse ne kadar onem verdigimizin bir baska kaniti! Bakmayin konu bizim teyzelerden acildigi icin bu sekilde konusuyorum, ayni sekilde diger inanclari dilinden ve tipinden dusurmeyen, 'ben buyum' diye gostermek icin caba gosterenlere de hos bakmiyorum! Her kosede bir 'guru', her dua bilen 'hoca', her Incil'i begenmeyen kilise acinca dogal olarak makara basliyor :-)

'Musluman adam'lar neler yapmiyor bi raki'si mi kaldi teyzeeeee!

Bu arada Bolat, o vapurlar 'terapi odasi' ve 'on bin miligram sakinlestirici' etkisi yapmiyor mu sen soyle!
EVREN KONAKÇI dedi ki…
Abi sabaha karşı yazdığına göre bu postu canın çok sıkılmış belli:))
Elif dedi ki…
Milli içkimiz ayran mı o nerden çıktı? Bizim oralarda ayran pomak içeceği, hoşaf ise muhacır içeceğidir. Bırakın isteyen istediğini içsin. Yasaklansa bile mezara girer yine içer insanlar. Ticari olaylar. Babam çok sever rakıyı şimdilerde bıraktı namazında niyazında ama huylu huyundan vazgeçer mi arada kaçamakları oluyor. Bana derki kızım içeceksen rakı iç şarap içme işte o günah.Çok gülüyorum aklıma geldikçe.
Bu arada belgeseli izledim bende harikaydı.
haremce dedi ki…
Sizi yeniden okumak cok keyifli :-
Mutlu Eller dedi ki…
Fatih Akın`ın tüm yaptıklarına saygım sonsuz.
Para kazandığı gibi tüm sosyal projelerin de içinde. Hatırlarsın bahsetmiştim, eylül ayında festivalde gösterilen filmi "Cennetteki Çöplük". Keşke herkes izleseydi...Geçen yıllarda Hamburg/Altona`da bir müzenin kapatılma ihtimali tartışılırken en öndeydi bu adam.
Bu belgeseli de arşivime çoktan koydum. Hatta yabancı dostlara hediye olarak da çok kez götürdüm.
Daha iyisi var mı bilmiyorum:)
Blogger Bolat dedi ki…
Evet Evren :)) Yazdık öyle mayhoş mayhoş :))
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkür ederim yorum için Elif, İstanbul'un milli içkisi Terkos suyudur:)) İçersin dert gam keder kalmaz :)
Blogger Bolat dedi ki…
Teşekkürler :)
Blogger Bolat dedi ki…
Semi, sadece almak önemli değil vermek de lazım. Dünyadaki tüm adaletsizliklerin ana sebebi bencillik ve hep almak üzerine kurulu bir dünya düzeni. Fatih Akın aldığı kadar da vermesini bilen bir sanatçı. Takdir etmişimdir hep :)
Nilgün Komar dedi ki…
ay allahım ya tam gündeme uygun cevap
sayenizde güldüm sağolun :)
reyhane dedi ki…
Belgesel güzelmiş
minikkus dedi ki…
ne vapur gezisi olmuş yahuuu:)
bu arada ben böyle muhabbetlere tanık olunca sessiz kalma hakkımı kullanamıyorum biliyo musun! direk olaya müdahil oluyorum, konunun ortasına dalıyorum. böyle önyargı, böyle densizlik olmaz olsun yaaa.. müslüman adam ayran içer tabi, haklılar..
gecen gün twitterda bi arkadas söyle demiş:
"sevgili RTE, yapın yapın diye direttigin 3 çocuğu ayran içerek yapamayız!" şeklinde:))) cok güldüm yaaa, bu teyzelerin muhabbeti de aynı kapıya çıkıyo resmen!
Blogger Bolat dedi ki…
Ben de çok beğeniyorum :)
Blogger Bolat dedi ki…
Vapurla yolculuğu oldum olası severim, denize adam düştüğünü bile gördüm :) gülücüğün nedeni adam kurtuldu diye yoksa psikopat değilim :))Teyze beni benlik sorunuyla başbaşa bıraktı :))

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı