İstanbul İlerliyor Hacı!


çarpık kentleşme mecidiyeköy itanbul
Çevrende olan bitene birazcık ne oluyor yahu çıkışı yapsan aldığın cevap:
“İlerliyoruz hacı” meyanında oluyor. İlerisi neresidir? Epistemolojik bir yaklaşımda bulunmayacağım lakin bu ilerleme mantığımız kusurlu bir gözdür hatta kördür. Artık ilerleme dediğimiz şey antropolojik anlamda “mit” haline gelmiştir.

Abi, bi gıdımcık Mecidiyeköy Ali Sami Yen Stadı’nı halka park olarak armağan etmek varken, metrekaresi bin bilmem kaç dolarla satılan gökdelenle donatmak ilerlemenin en güzel örneğidir.
 “Yok olmaz hacı ilerliyoruz, sen bilmezsin bu işleri! İstanbul artık küresel güç bir dünya kenti!”

İstanbul'da çarpık kentleşme

Olimpiyat adaylığı, fuar organizasyonları, diğer organizasyonların “pulsar” etkisi yarattığı doğrudur. Ama İstanbul işlevselliğini kaybetmeye başladı. Kültürel mirasa daş doprak, coğrafi mirası dere depe boş alan, biyolojik mirasa ot böcük muamelesi yaparsan kim niye gelsin İstanbul’a?

"İlerliyoruz hacı! Bak şu gökdelenlere!"
Hay o gökdelenler bir … tövbe tövbe!
Eskiyi korumalı mıyız?
“Yok yok ilerliyoruz hacı alayı hurdadır yıkıp yıkıp camlı bina dikmeliyiz!”

Bu şehrin kaderini yerel yöneticilerimizin çapı belirleyecek! Zamanında halk dalkavukluğu yapıp İstanbul’un arazisini bedava dağıtanlar gibi şehrin tarihi dokusunu darma duman edenler de tarih önünde yargılanacak!

2b arazileriyle ilgili gelişmeler


Keşke ailemiz bir 2B arazisi kapatsaydı zengin olurduk. Tapular da veriliyor.

İyi ama hak hukuk ne olacak?

“Ne eleştiriyorsun hacı! İlerliyoruz işte!”
Bu ilerleme mantığı aklın da ötesine geçmiştir. Bu mantık bu vandallık İstanbul’umuzu felakete sürükleyebilir. İlerleme adlı bu baştan çıkarıcı yoldan dönüş olmayabilir. Benden söylemesi!
“İlerliyoruz hacı kapı önünde boş yer var!”

Fotograf Kaynak: Reuters/Murat Sezer

Yorumlar

cem dedi ki…
gökdelen de olsun çok lazımsa da her yer gök delen olmasın. değişik bi ilerleme tekniği geliştiriliyor, bu kesin.
EVREN KONAKÇI dedi ki…
Selamlar Sayın Hocam, benim odaklandigim "İyi ama hak hukuk ne olacak" yazmışsın ya, işte orada koptum::)) Hak ve hukuk Türkiye'de!!!
Ilerliyoruz işte karistirma simdi hak hukuku hocam:))
Sonsuz Dekorasyon dedi ki…
Evet göğe doğru ilerlediğimiz kesin o kadar ilerliyoruz ki çok yakında tüm halk uçmaya başlayacak..
Caner Cangül dedi ki…
Şehre öldürücü darbe olimpiyatlar verildiğinde vurulacak. İstanbul bitmez normalde; ama aptal saptal olimpiyatlar bu şehri bitirir. Ondan sonra her türlü proje uygulanır ve "ama olimpiyatlar" denilerek kolayca koparılan izinler derken...
Unknown dedi ki…
Cevre hakkinda duyarli davrananlar icin de Balta davasi yaratip, icinde agac, park, kus, bortu ve ozellikle bocek gecen sarki ve turkuler yasaklanip, temiz hava istiyoruz diyenlere birer adet lale verilecek....diye baslayan br yazi yazip yollayasim geldi ama...uzatma Baris dedim :-)
Esin Bozdemir dedi ki…
Daha birkaç gün önce aracın içinde Mecideyeköy'den köprüye doğru yol alırken!..yine, yeniden içim cız ederek seyreledim o eski stadyum alanını!.başımıza evet gökten değil ama yerden insan eliyle taş yağıyor taş!!!evet evet biz ahir zamanlardayız:( ya da başımız göğe erecek!nefes alabilmek için kartallar gibi ancak yükseklerde uçarsak nefes alabileceğiz..şayet alçaklar da karbonmonoksit/sülfirikasit/kansorejen/GDO/ve hormonlu insanımsılar var..ne yürümek, ne nefes alabilmek mümkün!..bizi uzaylılar alıp götürsün ya da toptan yok olalım gitsin ya gerçekten!..

Tabiat ana bir gün isyan edecek ve yer sarsıntılarıyla her yeri dümdüz edecek bu kadar da olmaz ama gerçekten!!!
Mutlu Eller dedi ki…
İnsanın "İlerleme" olarak ne gördüğüyle alakalı bu durum.
Benim asıl şaşırdığım Türkiye tarihinde sanırım bu kadar çok manevi değerden, muhafazakar olmaktan, kültürel mirastan, dinden, çevre düzenlemelerinden bahsedilen bir dönem yoktur!
Sonuç: Felaket! En acılısından... Yapılanların geri dönüşü yok üstelik!!!
Ne ilerlemesinden bahsediyoruz! İnsanlar ya gerçekten görmüyorlar ya da inanmak istedikleri için inanıyorlar.
Bilun Şen dedi ki…
Aa ilerleme eşittir betonarme ya bu şehirde. Bunu nasıl unuturuz? Ataşehir'de oturduğumdan olsa gerek, her gün yeni bir ilerlemeye daha şahit oluyorum, tam karşımızda yine bir ilerleme var, 10 küsür katlı..
:(
Elif Ayvaz dedi ki…
Yine sunum dersimi destekleyen bir yazı. :)) Pazartesi günü slowcity/sakin şehir ardından da sürdürülebilirlik üzerinde uzun uzun tartışmıştık. Yine güzel oldu bu benim için. :) Hatta 22 Nisan Pazartesi de ben ve arkadaşlarım temalı parkları anlatacağız ve ben yine doğayı ve tarihi koruyarak sürdürülebilirlikten bahsedeceğim. Hep söylüyorum. Yazdıkların okulda çok işime yarıyor diye. Teşekkür ederim. :))
Blogger Bolat dedi ki…
Evet Cem, modernleşmeye karşı değiliz, gök delen de olsun ama olması gerektiği kadar olması gereken yerde olsun.
Blogger Bolat dedi ki…
Hukuk her halde en içler acısı durumda olan mekanizma. Anket yapılsa herhalde durumun ne kadar vahim olduğu, sayılarla ortaya çıkar. Kişiye göre, zümreye göre adalet mi olur?
Blogger Bolat dedi ki…
Selamlar saygılar Nilgün :))
Blogger Bolat dedi ki…
Belki de uçtuk o yüzden böyle absürd durumları yaşıyoruz :))
Blogger Bolat dedi ki…
Caner, Olimpiyatlar Yunanistanı batırdı diyorlar bizim hesap da Yunanlılara dönmesin :))
Blogger Bolat dedi ki…
Elbete inceden tırsmak lazım, zira tekin bir zamanda yaşamıyoruz, eften püften davalarla sonumuz Fazıl Say'a benzemesin Başak :))
Blogger Bolat dedi ki…
O taşlar hakikaten yağmaya başladı ama anlayana. Şehirde nefes alamayacak haldeyiz, şu kadar park yaptım diyen yok şu kadar bina yaptım diyen var.
Blogger Bolat dedi ki…
Muhafaza edecek değer mi kaldı ki Semi :))) Emek Sineması muhafaza edilseydi buna muhafazakar bir iktidar var, diyebilirdik :))
Blogger Bolat dedi ki…
Aynen öyle Bilun, parasız yatılı gibi binalarda yaşıyoruz :))
Blogger Bolat dedi ki…
Oh oh buna çok sevindim Çekirge, bol notlar bekliyoruz o zaman senden. Ben de senin bölümü unuttum, hangi bölümdeydin yahu ?
BAMBİ dedi ki…
Ama ben kıyamam ki İstanbuluma...

Elif Ayvaz dedi ki…
Kısaca turist rehberliği. :)
Caner Cangül dedi ki…
Değişik görüşler var; onlar aptallık etti gibisinden ama diğer şehirler için de durum farklı değilmiş. Bizim toplumsal zekamız sanki daha yüksek? Ki olsa sonuçta etkisi ne olur? En nihayetinde gelip geçici spor müsabakaları organizasyonudur olimpiyat dediğin. Estambul buna mı kaldı tanıtım için?
Blogger Bolat dedi ki…
Biz kıyamasak da yerel yönetimler kıyıyor :)
Blogger Bolat dedi ki…
Hakkatten mi Elif :) Vaayy afilli meslek. Şimdi sağ tarafınızda eski Roma..... :))
Elif Ayvaz dedi ki…
:) Güzel meslek ama mahvetmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Saçma sapan bir hal aldı gidişatımız.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı