Perpa ne demek?

Bugün bir iş ziyareti nedeniyle Perpa'ya gittim. Perpa benim için kocaman bir heyula! "Heyula mı o da ne demek" dersen alt satırda açıklama yaptım.

Bina adeta doğal fuar alanı gibi. Dünyanın monoblok gövdeli en büyük binası'nın yanına yeni binalar da yapılacakmış. Bu binalara Perpa Trade Center ya da Perpa Towers diyorlar. İstanbul’da ticaretin kalbinin attığı yerde yer gök iş yeri. İlk önce şaşırıyorum. Minik minik binlerce dükkan. Perpa tam tamına 669.000 m2’lik bir alana kurulmuş yani 669 dönüm ve 13 kattan oluşuyor.

Karaköy Perşembe Pazarı


Peki Perpa ne demek biliyor musunuz? İnanın ben bugün öğrenmiş bulunuyorum. Ticaret ahlakının geliştiği yer olan Perşembe Pazarı’nın kısaltmasıymış. Emin olun Perpa der geçerdim hiç anlamını merak ettiğim olmamıştı. 1984 yılında Perşembe Pazarı’na yıkım kararı gelince oradaki dükkânlar için Perpa alışveriş merkezi kurulmuş. Bugün karaköyde milyon dolarlık dükkânlardan kopan esnaf istemeyerek de olsa Perpa’ya gelmiş bulunuyor. Estanbul Karaköy artık yaşam alanı olmaya başladı.

Perpa'ya nasıl gidilir?

Araçla gidiş biraz karışık. Ama Metrobüs durağı ulaşım için kolay. Perpa’daki yolların toplam uzunluğu 38 km'yi buluyor ve bu yollardan günde 30 bin kişi geçiyormuş.

Heyula ne demek?

Yunanca "hyle" kelimesinin Arapçası, şekilsiz madde, kaostan önceki durum, maddenin tanımlanamayan hali demektir. Hayal ve hayalet kelimeleri de muhtemelen aynı kökten gelmektedir.

Fotoğraf Kaynak: thedailydoodles

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi